A szülőknek tényleg 18 évesen ki kellene rakni a gyereküket? Miért vannak olyanok, akiknek a tanulás, meg az értelmi munka, nem munka?
Sajna, a rokonok között van ilyen. Nem csak ott, hanem ismerősök is. Általában aik már 30-40 évesek, és a szocializmusban dolgoztak.
Nekik az, hogy Én tanulok, és megyek tovább tanulni egyetemre, azt Ők úgy veszik, hogy csak lustulni megyek, meg napot lopni.
Ők szokták mondani, hogy most, hogy véga a sulinak, meg lesz az érettségi, merre megyek DOLGOZNI? Mondom, tanulok még... Erre kiakadnak(nem értem, nekik nem mindegy, mit csinálok?) hogy mi az, hogy 18-19 évesen jó erőben,. nem megyek dolgozni, PÉNZT KERESNI! és eltartani magam.
Hogy a szüleim még eltartanak? Meglepi őket!
Azt mondják, páran, hogy Őket kirakták otthonról 18 évesen, és mehettek egyedül megélni.
Nem voltak akik eltartották őket 18 év után.
Őrülhettek, ha nem egy holmi nélkül rakták őket utcára.
Szóval vannak rokonok, ismerősök, akiknek a tanulás nem hasznos, csak naplopás, lustaság, időpocsékolás.
Nekik csak a kétkezű munka számít.
Miért gondolják így? És mi bajuk van velem?
1-2 rokon, ismerős tisztára kiakadt, hogy én megyek tovább tanulni, és nem dolgozni.
Miért zavarja őket?
És igazuk van? Tényleg 18 évesen a szülőknek ki kéne rakni a gyereküket az utcára, és élljen meg egyedül?
Nem kell velük foglalkozni. Ők teljesen mást szoktak meg, és sok ember sajnos szemellenzővel járkál, nem tudja, hogy manapság mennyivel másabb a világ, mint régen volt.
Minden esetre az ismerőseid kicsit utána olvashatnának, mielőtt osztják az észt. (bocsánat, de nekem is volt hasonló rokonom)
Érettségivel manapság lehetetlen elhelyezkedni, régen lehetett azzal is viszonylag jó munkahelyet találni. Aki ilyeneket mondogat, hogy "bezzeg mi már 18 évesen dolgoztunk és nem az egyetemen loptuk a napot", az biztos, hogy irigységből teszi. És ezt nem azért mondom, mert én is egyetemista vagyok, szó nincs erről, hanem azért, mert az ő fiatalkorukban sajnos nem volt ennyi lehetőségük a továbbtanulásra, hiába szerettek volna továbbtanulni.
Ismerősöm ilyen ugyanilyen volt. Nem értette, hogy miért jár sok ember ma egyetemre, amikor ő érettségivel is talált annó jól fizető munkát. (ismerősöm 45 éves, szakmája van egyébként, asztalos)
De ugyanilyenek az idős emberek is. Nekik könnyű volt még munkát találni, sőt, ha nem tetszett, otthagyták, és átmentek másik munkahelyre. A mai napokban ez már sehogyan se működne.
Szóval kedves kérdező, ne foglalkozz velük, ha nem hajlandóak arra, hogy utánanézzenek, hogy a mai világban mi van másképp, akkor hiába vitatkozol velük, úgysem értik meg. (tapasztalat) És ezt nem rosszindulatból mondom. Régebben sem rakták ki csak úgy ok nélkül a gyereket, nem tudom, hogy ezt honnan szedik.
"csakhogy az a cég ahol melóznak ők is nem olyan vezeti meg építette fel aki nem tanult tovább. csak ebbe bele kéne gondolni."
Ó, nagyon is belegondolnak. Mer' aki továbbtanul, abból fehérgalléros bűnöző, szemét vállalkozó lesz. Mer' mindenki főnök akar lenni, aki a melósok zsírján gazdagszik meg. Ennyi a rálátásuk a dologra. Aki továbbtanul, az vagy menedzser vagy valami egyéb felsővezető lesz, vagy pedig léhűtő munkanélküli, aki szintén a szegény melósok adójából él, ugyebár...
Nem véletlen, hogy ekkora ellentét alakult ki a szakmunkás és a diplomás réteg között. Erre a válság csak rásegített, most meg tovább gerjesztik a feszültséget, leplezve az igazi gondokat. Mert amíg a munkások és a diplomás munkanélküliek marakodnak a csonton, addig egy másik réteg megszedi magát. Durván.
Iskolába menet olyan házak(értsd paloták) mellett megyek el, hogy nem is értem: hol itt a szegénység? Aztán arra gondolok, hogy a szüleim huszonéve güriznek és nem tudtak ennyi pénzt öszeszedni soha. Én már olyan diplomás leszek, aki úgy gürizik majd, mint a szülei tették. De én nem a gazdagságért választottam ezt a szakot, hanem mert érdekelt, és a hatásos marketingnek, az elferdített statisztikai adatoknak köszönhetően le is adtam rá a jelnetkezésem. Hogy mire megyek vele, azt még nem tudom, elásni magamat emiatt még nem fogom. Az egyetem nem csak a diploma miatt fontos. Egy normális ember itt is érhet felnőtté, önállóvá, és ehhez nem az kell, hogy a szülei kics.sszék otthonról 18 éves korában. Ehhez az kellett volna sok családban, hogy 18 évig normális értékrendet neveljenek beléjük, és akkor nem fog élősködni, de legalábbis nem szándékosan. Aki meg önhibáján kívül nem talál munkát - mert bőven van ilyen ma, minden rétegben(szinte, ugye...) - azt meg felesleges piszkálni, van épp elég baja.
Valószínű akik ezt mondják neked nem az értelmiséghez tartoznak, vagy legalábbis nincs diplomájuk. Nem hiszem hogy ez korfüggű. Nekem a szüleim és nagyszüleim is azt mondogatják hogy addig kell tanulni amíg csak lehet és úgymond van rá pénz. Lehet hogy ha 30 évesen se dolgoznék az már zavarná őket, de meg is értem. Jövő félévtől már dolgozni fogok és mellette tanulok (kevés órám lesz így megoldható).
l22
Egyetértek az előttem szólókkal de annyit hozzátennék még, hogy a rokonaidban(vagyis a hasonló gondolkodású emberekben)nem véletlenül alakult ki ez a vélemény.
Igen hatással volt rájuk a régmúlt, de véleményem szerint a jelen is. Tehát ha picit is körülnéznek láthatják, hogy sok egyetemista tényleg csak tengeti az időt az egyetemen!
Nagyon sok felesleges szak van. Nagyon sok szak van ahol nem igazán kell beleszakadni a tanulásba és sok fiatal ki is használja a szülei jóindulatát.
Sok szülő anno nem tehette meg, hogy továbbtanuljon. Így az egyetem és a diploma egy "nehezen elérhető álom" volt számukra. Most a sok felesleges szak, a lebutított, lealacsonyított egyetemi szint elérhetővé tette a fiatalok számára a továbbtanulás lehetőségét. A fentebb említett szülők pedig büszkék a gyerekeikre mert egyetemre járhatnak. (holott fogalmuk sincs róla, hogy mennyire felesleges szakokon taníttatják a gyereküket. ) A rosszul nevelt gyermek, pedig nem törődve a szülei fáradozásaival, csak lóg, bulizik szórakozik. A 3-4 éves képzést 6-8 év alatt végzi el... úgy tapasztalom, hogy a felsőoktatásban továbbtanuló(leginkább "büfészakra járó") diákok többsége ezt az életformát éli. Kevesebb az értelmes szakra (orvosi mérnöki jogi stb..)járó, igazán a szakmáért, a tanulásért küzdő hallgató! Többségben vannak a link, tróger, bulizó, semmivel nem törődő, alibiszakos hallgatók...
Tehát a rokonaidnak a véleményét ez is jelentős mértékben befolyásolhatja!
Ilyet csak a buta emberek mondanak,akiknek semmi igényük nincs az életre,tanulni a jobb élet reményében.
És nem minden idős ember ilyen buta,akinek nem volt lehetősége az feltudja fogni,hogy arról nem más tehet,hanem beismeri,hogy így alakult,de attól még nem haszontalan.
Nekem a szüleim 50hez közel vannak és mindig azt mondják,hogy ők bármeddig támogatnak,csak tanuljak,mert az sosem rossz,nem tudni ,hogy mire lesz szükség.
Az ilyen emberek nem szeretetből vállaltak gyereket,hanem azért a kis segélyért,ami a gyerek után járt.
Ha 25 éves korig járna a segély,akkor addig lennél jó nekik.
Szerintem titkon irigylik másokat,hogy nekik több jutott,és,hogy tőlük csak ennyi tellett.
Ha a fizikai munka többet érne,akkor azt fizetnék meg jobban.Másrészt ezeknek az embereknek az egészség,mint olyan nem számít.Akik fizikai munkát végeznek,nagyobb eséllyel lesznek betegek,mert totál leterhelik magukat.
Még egy szellemi munkát végző ember mellette sportolhat is,élhet egészségesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!