Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülőknek tényleg 18 évesen...

A szülőknek tényleg 18 évesen ki kellene rakni a gyereküket? Miért vannak olyanok, akiknek a tanulás, meg az értelmi munka, nem munka?

Figyelt kérdés

Sajna, a rokonok között van ilyen. Nem csak ott, hanem ismerősök is. Általában aik már 30-40 évesek, és a szocializmusban dolgoztak.

Nekik az, hogy Én tanulok, és megyek tovább tanulni egyetemre, azt Ők úgy veszik, hogy csak lustulni megyek, meg napot lopni.

Ők szokták mondani, hogy most, hogy véga a sulinak, meg lesz az érettségi, merre megyek DOLGOZNI? Mondom, tanulok még... Erre kiakadnak(nem értem, nekik nem mindegy, mit csinálok?) hogy mi az, hogy 18-19 évesen jó erőben,. nem megyek dolgozni, PÉNZT KERESNI! és eltartani magam.

Hogy a szüleim még eltartanak? Meglepi őket!

Azt mondják, páran, hogy Őket kirakták otthonról 18 évesen, és mehettek egyedül megélni.

Nem voltak akik eltartották őket 18 év után.

Őrülhettek, ha nem egy holmi nélkül rakták őket utcára.

Szóval vannak rokonok, ismerősök, akiknek a tanulás nem hasznos, csak naplopás, lustaság, időpocsékolás.

Nekik csak a kétkezű munka számít.

Miért gondolják így? És mi bajuk van velem?

1-2 rokon, ismerős tisztára kiakadt, hogy én megyek tovább tanulni, és nem dolgozni.

Miért zavarja őket?

És igazuk van? Tényleg 18 évesen a szülőknek ki kéne rakni a gyereküket az utcára, és élljen meg egyedül?

2013. ápr. 26. 14:51
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

Azt mondta 13 évesen egyedül kaszált le nagy mezőket, meg művelte a földet. Azt mondta, Ő csak egyszer mondta volna azt a szüleinek, hogy nem akar dolgozni, úgy szájba vágták volna, hogy csak na.

És szerinte nagyon mázlista vagyok, hogy nem dolgozni megyek, holott megtehetném, meg nem raknak ki, holott a szüleim megtehetnék, mivel 18 éves elmúltam, nem kötelesek egy darab kenyeret sem adni nekem, de én mégis tanulni akarok.

Engem nem zavar, hogy ezt mondja, csak nem értem, miért akar engem meg magát összehasonlítani...

2013. ápr. 26. 15:14
 12/29 anonim ***** válasza:
85%

Kérdezz vissza, hogy hány olyan álláshirdetést olvastak az elmúlt fél évben, hogy elég hozzá a sima érettségi?

Egyáltalán: hány álláshirdetést olvastak? A pofázók nagy része általában benyalta valahová magát, vagy apuci öccsének a felesége "segített állást találni".

Az a nagy büdös helyzet, hogy ma Magyarországon fizikai munka sincs. (Csak esetleg fekete - de még ahhoz is nyalnod-nyelned kell.)

Megnézhetné magát a sok 18-évig-vagyok-csak-szülő, ha minden évben 18 évesek ezrei kerülnének kopasz s.ggel az utcára. Az öntudatos nénik-bácsik nem tudnák levakarni magukról a kéregetőket, zsebeseket, betörőket, drogos csöveseket.

Lehet, sőt sajna valószínű, hogy a diplomáddal az elkövetkezendő 10 évben konyhai kisegítő leszel, de ott lesz az a sz.ros papír később is, mert ki tudja, mikor adódik majd lehetőség. Ha van egy diplomád, azzal is tudsz takarítani, de ha van egy érettségid, azzal nem leszel orvos/mérnök/etc(ami lenni akarsz).

Ügyes demagóg szöveget körítettek az egyetemista-ellenes kampányhoz a tudjukkik, és a nép gyomra ezt simán beveszi, mert a sok fiatalt az adófizetők pénzéből tartjuk el, stb. Igen. Meg a bőnözőket is(nem is olyan alacsony színvonalon...). Meg a tuskó 20 gyermeket nevelő özvegyeket, stb. Mennyivel jobbak lennének a pusztán fizetős egyetemek, ahová csak a felső tízezer ostoba kölykei kerülhetnének be, és válnának "szakemberekké". A te okos, de havi 100-ól eltartott gyereked, meg az életben nem kerülne be, és pucolna wc-t, akkor is, ha többre hivatott.

A frissdiplomás fiatalok jórésze már rég felébredt hamupipőke álmából, és tudja, hogy lejjebb kell adnia az igényeit munka terén. Lejjebb is adta, eredmény: munkanélküliség, tekintve, hogy még mindig borzalmasan sokan vagyunk borzalmasan kevés munkahellyre.

Apukám fizikai munkát végez huszonsok éve, mégis, mikor jelentkezett egy állásra, több százan jelentkeztek vele együtt.

Mellesleg megjegyzem, külföldön nem csak diplomás magyarjaink vannak. Ők miért mennek ki?

2013. ápr. 26. 15:14
 13/29 anonim ***** válasza:
85%

Hidd el, csak irígykednek!...

Én az "átkos szocializmusban" nőttem fel, akkor sem tették ki a szülők a gyerekeket, sőt akkor elég nehéz volt saját lakáshoz jutni, és nem volt ismert a hajléktalanság sem...

Magam részéről én tini koromban már alig vártam, hogy dolgozhassak és saját lábra állhassak, minden nyáron én kerestem a lehetőséget, hogy dolgozni mehessek!

Minden nyáron legalább 1 hónapot dolgoztam, ebből ruhát, cipőt vehettem magamnak...

Gimnázium után elmentem dolgozni, de akkoriban ez kötelező volt (volt is elég munkahely), mert aki 3 hónapig nem dolgozott, azt bevitték Közveszélyes Munkakerülés miatt...

Akár életem végéig is a szüleimnél lakhattam volna, soha nem dobtak volna ki, mondjuk én 23 évesen férjhez mentem és a férjemékhez költöztem...

A bátyám 30 évesen nősült meg és akkor költözött el, amikor 32 évesen lakást kaptak...

Ne hagyd, hogy a rokonok csesztessenek, szereld le őket azzal, hogy a te szüleid örülnek annak, hogy te továbbtanulsz!... Minél tovább tanulsz, annál kevesebb ideig leszel munkanélküli, mert sajnos az országban alig lehet munkához jutni!...

Azok a gonoszkodók, akik a tanulást naplopásnak, lustaságnak, időpocsékolásnak tartják, azok majd a munkádat is le fogják szólni, az is naplopás lesz!...

Az én gyerekeim 22 és 23 évesek, örülök hogy mindketten még tanulnak, sőt ösztönözzük őket a továbbtanulásra!

Ráérnek még dolgozni 70 éves korukig...

2013. ápr. 26. 15:18
 14/29 anonim ***** válasza:
83%
12-es igazad van, és ráadásul a sok hasonló gondolkodású, egymást cukkolják, hogy " jaj még mindig nem dolgozik a gyereked? biztos válogat" anyu meg szégyelli, hiába mondom nem otthol lakok én is, és megy a fúrás, mert itt is meg ott is aztmondják, hogy van felvétel, stb. Na ezt hogy üsse le az ember ezt a labdát? hogy "azt mondják...."
2013. ápr. 26. 15:18
 15/29 anonim ***** válasza:
83%

Mondd meg nekik, hogy ha találnak olyan munkát, ahol az érettségi elég, akkor szóljanak. Vagy ha ennyire okosak, gondoljanak csak bele, 18 évesen ha találsz is munkát, szinte képtelenség egyedül eltartani magad.

Ideje lenne a jelenben élni, ennyi idősen illene tisztában lenniük a mai világ működésével. Ne törődj velük, azt csinálsz amit akarsz, de előbb halsz éhen ha most elkezdesz dolgozni, mert nincs munka.

2013. ápr. 26. 15:23
 16/29 anonim ***** válasza:
91%

Akikről írsz vagy nagyon szűk látókörűek, vagy olyan kevés a jövedelmük, hogy nem tudják eltartani a gyereküket!

De NEM azért, mert a szocializmusban nevelkedtek!

Nem igaz, hogy 30 évesen nem találtak munkát a fiatalok. Ahogyan az sem, hogy a lányok 18 évesen mentek férjhez.

Kirakni pedig senkit nem raktak ki a szülei. Sőt, a legtöbben, ha házasságot kötöttek, a szülőknél laktak, amíg nem szereztek saját lakást- 5-10 év alatt.

Az iskolámban azok mentek szakmunkásnak, akiknek a tanulmányi eredménye nem volt jó a középiskolához. A legtöbben érettségiztek, és utána főiskolára,egyetemre mentek. A diáktársaim többségének munkás vagy TSZ-paraszt szülője volt. A szülők örültek, ha diplomás lett a gyerekük. Igaz, akkor el is tudtak helyezkedni.

Egyetlen esetről sem hallottam, hogy a szülők kirakták volna otthonról. Ilyent legfeljebb az alkesz szülők tettek.

2013. ápr. 26. 15:23
 17/29 anonim ***** válasza:
86%
Én szerencsésnek mondhatom magam,most fogok leérettségizni,a nagymamámmal élek,ő meg folyton azt mondja,hogy ha munkát akarok keresni,hogy fordítsam az összes figyelmemet a tanulásra,majd aztán dolgozom....
2013. ápr. 26. 15:27
 18/29 anonim ***** válasza:
85%

Nagyon sokoldalú dolog ez az egész. Mi mint szülők próbálunk mindent előteremteni, mindig is próbáltunk, hogy nekik minden meglegyen. Férjem rengeteget dolgozik, én is mindig próbáltam több lábon állni, belevágtam itthon is mindenbe, hogy legyen plusz pénz. Taníttatásra, különórára, ruhákra, kirándulásokra, nyaralásra stb. Úgymond tiszta a lelkiismeretem, úgy gondolom mindent megtettem. Emellett azonban mindig is voltak elvárásaim. Már gyerekkorukban is. Mi előteremtettük, hogy mehessenek kirándulni, együtt is tudjunk nyaralni, de nekik is kellett mindig segíteni. Nem dolgoztattuk őket persze egész nap, de pl. 10-12 éves koruktól ők szedték le a meggyet a telkünkön, persze a pénz is az övéké lett, elkölthették (bár voltak dolgok amiket megszabtunk hogy benne legyen. pl. ruha szeptemberre stb. A lényeg, hogy mindig próbáltuk őket munkára nevelni. Középiskola, egyetem mellett is lehet nyáron dolgozni, esetleg hétvégén is és itthon segíteni. Mindamellett, hogy megkapják tőlünk a maximális támogatást, fizetjük az albérletüket, kapnak pénzt, de emellett 18-25 éves felnőttek tegyenek le valamit az asztalra. Nem egy ismerősöm van, aki megy mint a hülye, hogy a gyereknek mindene meglegyen - mi is - azok pedig sz.rnak bele a világba. Buliznak, otthon fekszenek, nem járnak be órára. Az enyémek is megteszik. Tegyék is meg természetesen, de legyen bennük egy erkölcsi morál, hogy ne mi dolgozzuk már szét magunkat míg ők csak szórakoznak. Nincsenek illúzióim, ők is szoktak rájátszani dolgokra, ezt van hogy engedjük nekik, van hogy nem. Ez már a mi döntésünk.

A lényeg, hogy annak nem sok értelmét látom, hogy valaki gürcöl egy felnőtt-gyerekért, akit nem érdekel semmi az égvilágon. Megvallom őszintén pár ismerőst elnézve én nem csinálnám ezt. Ettől ha rossz anya vagyok vállalom.

2013. ápr. 26. 15:32
 19/29 anonim ***** válasza:
91%

12-es vagyok

Aki manapság(vagy az elmúlt 5 évben) nem ment egyetemre, az nem azért tette, mert hihetetlen bölcsességgel látta, hogy itt öt éven belül semmi lehetőség nem lesz. Azért nem ment egyetemre, mert fel se vették volna. Most a szakmunkásoknak kedvez(úgy-ahogy) a jelenlegi helyzet, és ezt ki is használják, leverik a diplomásokon a port a vélt vagy valós sérelmeikért. De kérdem én: hibás az a fiatal, aki él a tanulás lehetőségével? És a szülő, aki nem akarja sz.rban hagyni a gyerekét? Aki jól akarja csinálni, annak nem a lógásról fog szólni.

Mindemellett tényleg nem jó, ahogy a dolgok mennek az egyetemen. Tényleg túlképzés van, és tényleg, még a legsötétebb ember is kaphat diplomát némelyik szakon(amelyikeknek fele része full felesleges is). Mert a sundabunda, a korrupció, a "térdelj le, és ötöst kapsz", azért szerintem mindenhol nagyon megy. Ezt kellene megreformálni, nem uszítani a népet össze-vissza, mert bár egy nagy uralkodó már kimondta, "oszd meg és uralkodj", azért a 21. században talán nem eszerint kellene intézni a dolgokat. Kenyér az nincs, de legalább cirkusz van.

Kérdező, ne törődj semmivel, csináld, amiben jó vagy, és reménykedj a legjobbakban. Ha a szülők 18 évig kibírták, még 3 évig ki fogják bírni az ellátásod. Neked akarnak jót. A fikázók meg fiatalkori önmagukat sajnálják, ezért néznek le téged.

2013. ápr. 26. 15:36
 20/29 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem ez az egész helyzettől és egyéntől függ. A középiskolán kettessel átbukdácsolt Juliskát bizony ki kell rakni 18 évesen, ha otthon is csak arra képes, hogy egész nap a gép előtt üljön és egy szalmaszálat se rak keresztbe. Ha nem rakják ki időben, ő lesz az aki majd 15-20 év múlva terrorban tartja az idő szüleit. Viszont a Mariskát, aki megbecsülte magát, rendesen tanult és emellett még besegített otthon, vagy diákmunkát vállalt, igenis támogatja a jóérzésű szülő. A másik amit említettetek, hogy valaki meg elbulizza a szülei pénzét, na őt is hamar tetten lehetne érni, ha a szülők nem gyermekistenként tekintenének rá, hanem igenis félévente megnéznék az indexét...
2013. ápr. 26. 15:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!