S. O. S. Igaza van Apámnak abban, hogy kell egy diploma?
24 éves koromra sikerült meggyőznie,hogy jelentkezzek továbbtanulásra,fizeti.Évek óta unszolt.6 éve érettségiztem,majd letettem egy szakmát és inkább dolgoztam.Ha egy évben csak pár alkalommal találkoztunk,akkor is mindig ezzel jött. Most itt vagyok első vizsgaidőszakomban és háborúznak az érzéseim... Totálisan kivagyok lelkileg.
Hálásnak kéne lennem,hogy felnőtt létemre is így támogat,pedig évek óta külön életem van.De mégsem vagyok az,illetve tisztelem becsülöm amiért tényleg bármikor ha tanulásról volt szó,anyagilag Ő ott volt (pl.:jogsi!),de ez az egész főiskola úgy érzem Engem most hátráltat. Fel kellett mondanom az aktuális munkahelyemen is,mert összeegyeztethetetlen volt és azóta csak hébe-hóba diákmunkázom.Lehet,hogy pár év múlva úgy döntöttem volna diplomát szeretnék,de nem most.Nem is az az életcélom,hogy diplomás legyek,persze elférne,de nem látom nagy értelmét,mint ahogyan tulajdonképpen Mindenki a családban.Azt hiszik evvel arany életem lesz.
Nekem vannak terveim,céljaim,amiket évek óta tervezgetek.Már nem írom le,mert nem szeretném nagyon hosszúra ezt az érzelmi kavalkádot amiben vagyok.Lényeg,hogy a céljaim megvalósításához nem nagyon lesz szükségem diplomára.
Emberek! Kinek van "igaza"? Mit tanácsoltok?
Köszönöm.
Ne haragudj,de ez teljesen lényegtelen a kérdés szempontjából. Nem is akarom,hogy ebbe az irányba menjen el az egész,mert nem az alapján mentem tovább,hogy jól keressek vele,hanem az alapján mit tanulnék szívesen.Mégsem tanulok szívesen,mert az Életem most más periódusban van,amit már bővebben kifejtettem. Ennyi a lényeg.
Nekem már van/volt ötletem a kérdés kiírásakor is,de azért kíváncsi vagyok más mit javasol. Köszi.
Ez a kérdés lehet,hogy inkább a Családi kapcsolatokba tartozna....
Tavaly ilyenkor,amikor a kérdést kiírtam mindenből sikeres vizsgát tettem,majd passziváltattam 1 évet.Jövőhéten kell beiratkoznom a második félévembe,de ugyan ezek az érzéseim,mint amiket már ide leírtam 1 éve.Passzív időszakomban vállalkozást indítottam és főállást szereztem,elindultam azon a létrán,amin szeretnék,amit utamnak érzek.Ezidő alatt Apámnak szintén más témája sem volt,csakhogy a sulival mi van,meg mikor megyek már vissza.Volt beszélgetésünk is erről az egészről,azt mondta a pénzzel ne foglalkozzak,állja,csak végezzem el.Belementem,gondoltam ártani nem árt ha lesz,igaz most hátráltat,de megoldom valahogy és talán a jövőben tényleg hasznát veszem.Én mindig elmondtam ahányszor kérdezte,hogy majd idén februártól csatlakozom vissza.Most szóltam,hogy akkor jövőhéten be kell fizetni a tandíjat.Mire megkérdezte mennyivel járuljon hozzá,mennyit tettem rá félre.Most megint tiszta letargiába estem....
Annak mi értelme volt hogy halasztottál egy évet? Hogy biztos NE sikerüljön a főiskola? Karriert építesz, azt megszakítod, főiskolára jársz, azt megszakítod, megint karriert építesz, és most megint megszakítanád. Apádnak ott kellett volna abbahagynia a nógatásodat, amikor félbeszakítottad. Lehet, hogy ez az az eset, amire azt mondanám, hogy van akin nem lehet segíteni. De az is lehet, hogy neked van igazad, és tényleg az eredeti munkád az amivel jól érzed majd magad. Az eredmény ugyanaz, felesleges apádnak erőltetnie.
Nem árulod el, hogy mire jársz, ami nem is baj, de a motivációdat csak leírhatnád. Nem a végzettség kell célnak lennie, hanem amit elérhetsz vele. Tehát mi a célod, hogy érzed magad jól, és mennyiben segítene hozzá a felsőfokú végzettséged?
Azt is tudnod kell, hogy a mai középkorúak és idősebbeknek teljesen mást jelent a felsőfokú végzettség, mint a mostani fiataloknak. Amikor és végeztem az egyetemen húsz éve, csak az emberek 10%-ának volt felsőfokú végzettsége, és a diplomám garantálta azt hogy viszonylag kényelmes életed lesz a továbbiakban. Apád ezért is erőszakolja. Viszont ma már csak lehetőség nagyon sok területen, de egyáltalán nem garancia semmire.
Egy valami biztos, ha gyorsan fejlődő vállalkozásod van, akkor azt ne hagyd abba egy végzettség kedvéért.
Én próbáltam ezt is elmagyarázni,hogy nem feltétlen fogok a mai világban előrébb kerülni a diplomámmal.Hiszen a jelenlegi főállásomban még az érettségimet sem fizetik meg,nemhogy a szakmám.Hiába mondtam,hogy jelenleg is a 8általánosommal vagyok hivatalosan felvéve.Az más kérdés,hogy be sem hívtak volna interjúra,ha nincs érettségim.Próbáltam már elmagyarázni hát,hogy ez a mai világ.
A főiskolai szakom motivációja pedig az,hogy valószínűleg majd fogok gyermeket vállalni és akkor majd sok hasznát fogom venni az ott tanultaknak. Körülbelül ennyi.
Viszont erről meg most azt gondolom,hogy akkor,amikor ennek majd eljön az ideje,akkor az agyam,majd biztos akörül fog forogni és önszorgalomból - szakirodalomból majd biztosan meg fogom szerezni azt a tudást,amire szükségem van,ami érdekel.Úgy mint most,másodállású vállalkozóként.Ezt eszem ágában nincs abbahagyni.Itt a hobbim a munkám,ami nagyon nagy szó és boldogság,ritkaság,öröm.
Nem tehetek ellene,az ÖSSZES szabadidőm ezzel töltöm.Kutakodom,utánaolvasok,érdeklődöm,évek óta örömmel csiszolom,fejlesztem.
Nem tudom mit írhatnék még,remélem mindenre reagáltam,amit szeretnél.Köszönöm a válaszod!
"Kutakodom,utánaolvasok,érdeklődöm,évek óta örömmel csiszolom,fejlesztem."
Ilyesmit alkalmazottként sokkal jobban tudsz csinálni felsőfokú végzettséggel és annak megfelelő beosztással. Úgy te leszel a szaktekintély. Végzettség nélkül viszont csak te leszel az a kolléga, aki mindenbe belekotnyeleskedik, és igazából agyára megy a főnöknek. Általánosságban beszélek, mert el nem tudom képzelni mi a munkád.
Tehát azon a területen szerezzél felsőfokú végzettséget, amit annyira szeretsz csinálni, ami a hobbid.
A saját vállalkozásodban persze te leszel a főnök, és a kutya sem fogja megkérdezni, hogy milyen végzettséged van. De vannak olyan szakterületek, ahol lehet önképzéssel csúcsra jutni, és van ahol nem igazán. Utóbbi esetben azért estin, hogy ne menjen a vállalkozás rovására, érdemes elvégezni az iskolát, mert ha nem is most rögtön, de előbb-utóbb hátrányba kerülsz nélküle. Pl. ha most kőműves vagy, akkor végezd el az építőmérnökit, mert azt önképzéssel nem fogod tudni megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!