Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » S. O. S. Igaza van Apámnak...

S. O. S. Igaza van Apámnak abban, hogy kell egy diploma?

Figyelt kérdés

24 éves koromra sikerült meggyőznie,hogy jelentkezzek továbbtanulásra,fizeti.Évek óta unszolt.6 éve érettségiztem,majd letettem egy szakmát és inkább dolgoztam.Ha egy évben csak pár alkalommal találkoztunk,akkor is mindig ezzel jött. Most itt vagyok első vizsgaidőszakomban és háborúznak az érzéseim... Totálisan kivagyok lelkileg.

Hálásnak kéne lennem,hogy felnőtt létemre is így támogat,pedig évek óta külön életem van.De mégsem vagyok az,illetve tisztelem becsülöm amiért tényleg bármikor ha tanulásról volt szó,anyagilag Ő ott volt (pl.:jogsi!),de ez az egész főiskola úgy érzem Engem most hátráltat. Fel kellett mondanom az aktuális munkahelyemen is,mert összeegyeztethetetlen volt és azóta csak hébe-hóba diákmunkázom.Lehet,hogy pár év múlva úgy döntöttem volna diplomát szeretnék,de nem most.Nem is az az életcélom,hogy diplomás legyek,persze elférne,de nem látom nagy értelmét,mint ahogyan tulajdonképpen Mindenki a családban.Azt hiszik evvel arany életem lesz.

Nekem vannak terveim,céljaim,amiket évek óta tervezgetek.Már nem írom le,mert nem szeretném nagyon hosszúra ezt az érzelmi kavalkádot amiben vagyok.Lényeg,hogy a céljaim megvalósításához nem nagyon lesz szükségem diplomára.

Emberek! Kinek van "igaza"? Mit tanácsoltok?

Köszönöm.

2013. jan. 17. 10:40
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
végzettséged
2013. jan. 17. 11:02
 12/34 wartburg353s ***** válasza:
66%
Szerintem nincs igaza. Csak a saját családomból kiindulva: anyámnak 2 diplomája van, azon a területen dolgozik, de nem keres túl jól, pedig szívét-lelkét beleadja a munkába. A húgomnak is van diplomája, de eddig egyetlen olyan munkahelyet se talált, ahol ez előny lenne, vagy bármi köze lenne végzettségéhez. Én félbehagytam az egyetemet, és nem bántam meg, inkább csak azt, hogy elkezdtem. A férjem se diplomás, de elég jól keresünk (bár most GYESen vagyok), és nem érezném magam többnek diplomával a zsebemben. Rájöttem, hogy az a művelődési terület, ami minket érdekel (néprajz, történelem, irodalom) remekül elérhető különböző szakkönyvekből, de ha diplománk lenne belőle, eléggé nehézkes lenne az állástalálás meg a megélhetés, így inkább hobbi szinten foglalkozunk vele, a pénzt nem diplomás melóval keressük.
2013. jan. 17. 11:03
 13/34 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem: a diploma egy lehetőség. Leegyszerűsítve diplomával vállalhatsz diplomát nem igénylő munkát, fordítva viszont ez nem működik.

Mindenképpen növeli a munkaerőpiaci értéked egy diploma, ami lehet, hogy nem is most fog számítani, hanem ha netán elveszíted a munkád: nagyobb eséllyel, hamarabb találsz újat.

2013. jan. 17. 11:22
 14/34 anonim ***** válasza:
74%

Jajj, most megint téged hoznak ki hülyének a kérdésből..

Nem olyan könnyű ám eldönteni, hogy érdemes-e tanulni a sok büfészakot és az idiótákat látva.

Engem pl. felvettek egyetemre anno, nem is könnyű szakra, aztán eljutottunk a vizsgaidőszakig, mindenki küzdött a 2-esért, én meg kiráztam a kisujjamból. Szánalmas volt az egész színvonal, pedig jó hírű egyetemről volt szó. Elgondolkodtam, hogy most komolyan nekem ez kell? Egy olyan szakon tengődni, ami kicsit se izgat és körül vagyok véve hülyékkel?

2 évig dolgoztam inkább, aztán jelentkeztem egy művészeti egyetemre, fel is vettek, tovább dolgoztam mellette, élveztem a tanulást, lett egy diplomám és sikerült elhelyezkednem. De azért, hogy csak legyen egy diplomám a semmiért..háát, nekem az nem jött volna be.

Egy életünk van. Gondolj bele, ha csak neadjisten 50 évig élsz, de 12 év kötelező tanulás után 4 évig tanulsz valami értelmetlen dolgot, az 1/3-a teljes életednek.

Részben igaza van apukádnak, de csak abban, hogy ha egy területen el akarsz érni valamit, akkor igenis szükséges tanulni, de maga a diploma nem ér egymagában semmit.

2013. jan. 17. 11:26
 15/34 anonim ***** válasza:
79%

Nem kell a múlton vergődni. Most már elkezdted, akkor ez van. Ha folyton azon filózol jó döntés volt-e, meg kinek van igaza, akkor tényleg semmi értelme az egésznek.

Azon már, hogy hogyan kerültél oda nem tudsz változtatni, csak azon ami ez után következik. Neked kell eldönteni, hogy be akarod-e fejezni vagy sem.

2013. jan. 17. 11:42
 16/34 anonim ***** válasza:
88%
24 évesen apád irányítja az életedet. Kihasználja hogy mennyit segített, ezzel manipulál. Nem mondom hogy nem a jó szándék vezérli, de egy biztos ez nem a te döntésed. Tudom hogy nem akarod megsérteni, de ez a te életed, neked kell élned úgy ahogy te szeretnéd. Ha dolgozni akarsz dolgozz ennyi!
2013. jan. 17. 11:53
 17/34 anonim ***** válasza:
27%

Kérdező, most szedd össze minden szedet. Az első válaszolót (miszerint gyerek vagy, akit az apja csicskáztat) FELEJTSD el!

Válassz olyan iskolát, mait szívesen megcsinálnál, amivel szívesen foglalkozol és örülj annak, hogy apukád fizeti a sulit. Igen igaza van. Majd meglátod, az életben majd megtapasztalod. Ha kicsit mozogsz a világban és nem egy gyárban vagy eldugva, majd rájössz, hogy apukádnak igaza van.

Nekem is ilyen apám volt (sajnos már nem él) és áldom érte.

2013. jan. 17. 12:21
 18/34 anonim ***** válasza:
39%
Nincs erőm végig olvasni az egészet, de hogyha most van lehetőséged diplomát szerezni, akkor mindenképp vágj bele. Hátrányt nem fog okozni, hogy van.
2013. jan. 17. 13:49
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Manapság egyre több szak diplomája szól arról, hogy 3-3,5, akár 5,5 évet tanulsz azért, hogy aztán egy percet se dolgozz a szakmádban, hanem hónapok alatt kapj valami szakirányú végzettséget nem igénylő, minimálbéres, esetleg mellé még megalázó sz*rt.

Ha sikerül is szakmában dolgoznod, akkor is valami megalázó, felvállalhatatlan sz*r bért kapsz, amiből kb. lehetetlenség családot építeni.

Ezzel szemben sok szakmáról hallani, hogy el lehet helyezkedni, és kereshetsz 150-200-at is vele.

Diplomákból csak az IGAZI mérnöki jó; meg az orvosi, de először ők is megalázó fizut kapnak (gondoljunk a rezidensekre ugye).

Sok helyre siralmasan alacsony teljesítménnyel is be lehet kerüli. Egyre több az egyetem, főiskola, így az alacsony színvonalúak is, ahol minden bulimániás senkiházit is átrugdosnak, max. neki pótZH-znia meg UV-znia kell egyszer-kétszer, de kettessel átmegy.

Tömegesen indítanak hangzatos, megtévesztő nevű kamuszakokat, csak, hogy legyen elég jelentkező a karra és legyen kit tanítani.

Mit tanulsz egyébként?

2013. jan. 17. 20:42
 20/34 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszi a válaszokat.

Lehet,hogy egy lényeges infót kihagytam.Apám,miután évekig hajszolt,hogy "menjek tovább,fizeti",miután beadtam a derekam és elkezdtem,közölte,hogy tegyek meg mindent,hogy ne legyek tandíjas.Ő biztos úgy gondolta,hogy államira vesznek föl,vagy nemtudom,nem értettem...a diákhitel alól alig bírtam kibújni szeptemberben,hajthatatlan volt,de végül sikerült elmagyarázni Neki,hogy NEM fogok hitelt fölvenni az biztos,akármennyire "akciós". Meg hát nem erről volt szó.

Még ami faramuci a helyzetben,hogy anyagilag elég szarul állunk (a Párommal),van egy bedőlt lakáshitelünk és elég abszurd amúgy is,hogy fizetős iskolába járok.Tehát Én sem érzem azt,hogy erre "tellik".

Apám tudom,hogy kiizzadná a tandíjra a pénzt,ha nincs más megoldás,de Én ezt így egyszerűen nem akarom... Így már jobban értetek valamennyire?

2013. jan. 19. 09:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!