Elköltözhetek az édesanyámtól ilyen esetben 17 évesen? Van nálunk is nagykorúsítás.
Figyelt kérdés
Nővéremmel laknék, ő 20 éves. Tanul, van diákmunkája és kapja az árvaságit, ahogy én is. Meg tudnánk élni, ha én is kérhetném saját számlára. Nem bírok már itthon élni, minden előírnak. Nővérem is rögtön elment 18 évesen, mégsem veszi észre sem édesanyám, sem a nevelőapám azt, hogy nem jól csinálnak valamit. Alapvetően nincs bennük rossz szándék, de nagyon szigorúak, nem mehetek sehová, nem lehet barátom. Minden percemmel el kell számolni. Nagyon konzervatívak, vallásosak, és nem veszik észre, hogy mennyire nem vagyok én is, mennyire nem volt ilyen nővérem. Ránk erőltettek kezdetektől fogva mindent, csak az jó amit ők gondolnak. Ha én máshogy látom, azért van mert fiatal vagyok, de majd belátom. Még 10 hónap van a 18. szülinapomig, de már utálok itthon lenni, félek, hogy őket is megutálom, pedig nem akarom. Csak egy kis szabadságot. Nővérem is rendes, normális, értelmes lány. Szerintem én is. Meg tudnánk oldani. Keressek fel valami családsegítőt vagy ügyvédet, van értelme?2012. nov. 20. 18:53
11/13 anonim válasza:
Várj, mást nem tudsz tenni. Nincs olyan, hogy nagykorúsítás, abban az esetben tekintenének nagykorúnak, ha férjhez mennél 18 éves kor előtt.
Kérheted a kártyádra, nyugdíjfolyósítóhoz menj be majd, ott érdeklődj, és ott lesz formanyomtatvány is. (én is így tettem)). De halotti nem kell, hiszen már született határozat arról, hogy kapsz.
12/13 anonim válasza:
A nagykorúsítás tényleg butaság, viszont szerintem is bírd ki még ezt a 10 hónapot. Ez már nem olyan sok :) Viszont ha elmennél rendőrökkel már nem vitethetnének haza ha önszántadból vagy az adott helyen az adott személynél. Én 16éves korom óta nem élek otthon és 17. szülinapom után pár héttel már én kaptam az árvaságit. A családsegítő sok mindent eltud intézni :) De ez a 10hónap már tényleg nem sok, úgyhogy csak nyugi :)
13/13 anonim válasza:
Ki kell várnod szerintem a 18-at. Ha bármilyen ügyet is elindítanál biztos eltartana hónapokig (adatgyűjtés, szakértői vélemények, meghallgatások stb...) és mire ítélet lenne addigra úgyis betöltenéd a 18-at. Ráadásul a szüleid nem is veszélyeztetik a testi v lelki fejlődésed, a szigor nem bűncselekmény. Ha betöltöd a 18-at szépen elköltözöl otthonról, bemész a MÁK-ba és bejelented az adatváltozásaid a családi pótlékkal kapcsolatban (erre amúgyis köteles vagy ha elköltözöl) és akkor megadod hogy új címre kéred postán kiküldve a pénzt, akkor még kártyát se kell csináltatnod. Az árvaságit nem tudom honnan folyósítják, de bemész az adott hivatalba, simán bejelented a lakcímváltozást és hogy mostantól más számlára kéred a pénzt. Szerintem ne nyiss külön számlát, mert pénzkidobás, inkább csináltassatok a nővéred számlájához egy társkártyát, ha megbízol benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!