Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülőkkel közös ingatlanvásárl...

Szülőkkel közös ingatlanvásárlásba belemennétek? Vagy inkább albérlet?

Figyelt kérdés
Az lenne megoldás a külön-költözésemre, hogy a szüleimmel együtt vennénk egy házat közösen. Én az 1/3-át ki tudnám fizetni, ők a 2/3-át adnák. A tulajdonmegoszás is eszerint lenne. Utána csak én laknék ott (nekik már van házuk), nem kellene lakbért fizetnem, csak a rezsit. Az apróbb bökkenő csak annyi, hogy 46 km-re van a ház munkahelyemtől (és Budapest határától kb. 40 km-re). Homeoffice jelenleg sajnos csak nagyon ritkán, előre megbeszélve engedett a munkahelyemen, de lehet nem maradok ott örökre. Csak azon a környéken tudnánk házat vennni, közelebbire nem lenne elég a budget, illetve ők lakást nem is vennének, csak házat. Szóval az ingázást vállalni kéne (van kocsim) Ez kb. 45 perc autóút, utána 15 perc metró. Én úgy gondolom, ez még mindig jobb megoldás az albérlethez képest. Plusz egy kertes házban amúgy is szívesebben élnék, mint egy lakásban. Ti hogy látjátok? Hitelt semmiképpen sem akarok felvenni.

ma 13:54
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
96%

"ha a szülei meghalnak, akkor ő örököl, így előbb-utóbb mindenképpen az övé lesz!"

Kivéve, ha a szülök másnak adják a részüket, eladják az övéket valakinek - amire joguk van.

Másrészt ha a szülök élnek még 30-40 évet (amire elég nagy valószínüség van), akkor általában ez idö alatt mindenbe beleszólnak, csak úgy lehet berendezni, használni a házat, ahogy nekik tetszik.

Meg ha a kérdezönek netám messzebb kell költöznie valami okból - munka, házasság, egyéb - akkor a pénzét nem tudja kivenni belöle, máshol nem tud másikat venni ehelyett.

ma 14:49
 22/34 anonim ***** válasza:
80%

"Erre szokták a haszonélvezeti jogot használni."

A haszonélvezeti jog PONT ERRE NEM JÓ!

Elvileg ugyan a szülök kizárhatják a kérdezö párját a használatból a saját részükröl, de ettöl még a kerdezö választhajta pont azt a nöt. Az viszont garantált ilyen esetben, hogy a szülöket megutálja a gyerek!

Azt meg megakadályozni nem tudják haszonélvezeti joggal, hogy a saját részét eladja, amivel még jobban meg lennének löve. (Az eladáshoz nem kell a haszonélvezö beleegyezése és megakadályozni sem tudja)

ma 14:54
 23/34 anonim ***** válasza:
82%

22-re:

Viszont haszonélvezettel terhelve csak nagyon áron alul lehet egy ingatlant eladni, tehát csak akkor adná el a tulajdonos, ha már inkább veszni hagyná a pénze egy részét, csak menekülhessen onnan. Ha viszont a szülők rakják bele a pénz 2/3-ad részét, akkor a gyerek okoskodhat úgy, hogy a maga 1/3 része azért vissza fog jönni az eladásból, a szülők által adott pénz nagy része lenne elbukva.

ma 15:00
 24/34 anonim ***** válasza:
94%

Pont ezért lenne értelmetlen a haszonélvezeti jog rátétele!

Egyébként meg a szülök VAGY adják oda az egész házat a kérdezönek, VAGY ne adjanak semmit, így közösködve garantáltan nem sül ki belöle semmi jó.

ma 15:13
 25/34 anonim ***** válasza:

Nekem ebben az nem lenne jó, hogy sokat kellene ingázni, akkor már inkább egy kis lakás a közelben. De ha úgyis a tiéd lesz, csak papíron lesz a 2/3 a szüleidé, akkor nem értem, hogy ez nekik miért nem elfogadható. Te fogsz ott lakni, nem ők.

Én is kaptam házat a szüleimtől, kb 15 évig volt apum nevén, azóta már át lett íratva az én nevemre. Soha semmi gond nem volt ebből. A lányom szintén fog házat kapni, a keretet nyilván nem ő mondja meg, de mindent mást (hol legyen, mekkora legyen, mik az igényei...) ő dönt el, én nem szólok bele. Ő fog ott lakni, attól mert nem ő fizeti, nem fogok beleszólni a választásába. Az, hogy kinek a nevén lesz a háza, még nem tudom. Azért gondolnám az én nevemre venni, mert így később, ha esetleg le akarja cserélni, nagyobbat venni, amihez hitel/ állami támogatás kellhet, előfordulhat, hogy ha van már a nevén ingatlan, akkor elesik valamilyen lehetőségtől. De azt neked kell tudni, mennyire viselne meg az ingázás, illetve hogy a szüleid csak papíron lennének 2/3 rész tulajdonosok, vagy bele is akarnának szólni a dolgaidba.

ma 15:24
 26/34 anonim ***** válasza:
96%

Az egy dolog, hogyxa 2/3-ad rész az övéké lesz. Bár azt sem értem, hogy miért. De az végképp érthetetlen, hogy miért ragadzkodnak a családi házhoz akkor is, ha ingázás az ára. Az vegyen családi házat, akinek telik rá normálisan. Nem kell mindenáron. Akkor inkább egy kisebb lakás.

Én tuti nem ingáznék és ilyen áron nem vállalnám be.

ma 15:26
 27/34 anonim ***** válasza:
14%
Kerj ra haszonelvezetet.
ma 15:34
 28/34 anonim ***** válasza:
93%

23

Amennyiben 1/3 részben a gyerek a tulaj, 2/3 rész meg a szülők, eleve a szülők csak és kizárólag a gyerek részére kerhetnenek haszonélvezeti jogot, hiszen a tulaj nem lehet egyben haszonélvező is. Ebben az esetben viszont a szülőknek, mint többségi tulajdonosnak elővételi joga lenne a kérdező részére.

Ez az egész történet sántít, így nekem nem kel,ene ingatlan, hiszen nem lenne az enyém

ma 15:38
 29/34 anonim ***** válasza:
100%

Én évekig ingáztam napi több órát (1-1,5 óra oda, és több vissza az átszállások közti várakozás miatt) és utáltam az életem. Erőm sem maradt főzni vagy takarítani, nemhogy kertet rendezni, ne adj Isten, ültetvényt karban tartani. Később elköltöztünk a férjemmel, gyerekek és háztartás mellett, még velük is foglalkozva a kertben magasan állt a gaz, a gyümölcsfák tele ágakkal. Apósomék mindig jöttek, hogy itt kéne metszeni, ott egy kerti sütő kéne, amoda meg egy virágsor jó lenne. Persze, csakhogy a heti mosásra se volt időm hétvégén, nemhogy kapirgálni.

Én váltottam munkahelyet, most időben hazaérek és van energiám rendezett füves udvart tartani, de továbbra se kapirgálok.

A szüleiddel most hol éltek? Mi az oka, hogy ragaszkodnak a családi házhoz? Azt tudom elképzelni, hogy most nincs telek és nálad akarnak majd héderelni hétvégén, élvezni a jó időt a kertben, ami most nincs nekik. De ezért neked nagy árat kéne fizetned. Persze lehet, hogy tévedek, ettől még neked veszett ügy lekötni a pénzed egy kényelmetlen helyzetben, aztán mozdulni se tudsz majd, ha esetleg a jövőben a pároddal költöznél el, mert a szüleidet nem tudod kifizetni és eladni a házat, és ők se tudják kifizetni a részed, hisz nélküled nem lenne második házuk. Szóval a kérdés, akarod-e röghöz kötni magad a szüleiddel vagy sem?

ma 15:44
 30/34 anonim ***** válasza:
95%

"Meg ha a kérdezönek netám messzebb kell költöznie valami okból - munka, házasság, egyéb - akkor a pénzét nem tudja kivenni belöle, máshol nem tud másikat venni ehelyett."

Ez is egy nagyon fontos szempont, mert ha a szülei nem akarják később eladni, illetve a kérdező 1/3-át sem hajlandóak megvenni piaci áron, akkor a kérdező a vásárlás után nem rendelkezhet szabadon a pénze felett, ha bármi okból költözne, akkor meg van lőve...

ma 15:46
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!