Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam el a szigorú...

Hogy mondjam el a szigorú szülőknek hogy nem tudom már folytatni tovább az egyetemet és inkább dolgozni szeretnék?

Figyelt kérdés

Szóval a lényeg az hogy gimnázium után szüleim miatt muszáj volt jelentkeznem egyetemre mert megrögzötten azt hiszik hogy én "milyen okos vagyok és muszáj diplomát szereznem mert megtudom csinálni" na most a probléma ott kezdődik hogy gimnázium alatt sem voltam a legjobb tanuló mert mindig nehezen ment a tanulás és így mivel kevés pontom lett ezért 3. helyre vettek fel egy gazdasági szakra, nevezhetjük büfé szaknak is mert évente kb 2ezer ember diplomázik ezen a szakon.

Első félév lement, matek 1 alig lett meg, és volt egy gazdasági tárgy is amiből megbuktam, vagy úgy is mondhatjuk hogy nem sikerült a tárgy, úgy voltam vele hogy jól van nehéz tárgy volt valószínűleg vízválasztó, későbbiekben biztos könnyebb lesz ahogy haladok tovább, elkezdődött második félév, na most matek 1 helyett már statisztika 1 tárgyam van, ezt még mondjuk úgy hogy teljesíthetőnek érzem, na de olyan gazdasági tárgyhoz hasonló amiből előző félévben buktam hirtelen lett most 3 hasonló tárgyam, eszméletlenül nehéz pedig még csak az első hét ment le de már elvagyok veszve, most már tisztában vagyok vele hogy ezt a gazdasági szakot 100% hogy nem tudom elvégezni hiába büfé szak, olyan szinten kuka vagyok ezeken az órákon mintha csak egy óvodást ültetnének be gimis matekra, eleve rámerőltették szülők ezt az egész továbbtanulás dolgot így kedvem sincs már annyira tanulni de így hogy ennyire fingom sincs mi történik az órákon amikre beülök, még azt a maradék motivációt is kiölték belőlem, hiába mondom anyámnak is hogy én ezt már nem tudom folytatni mert ideg összeroppanásom előbb lesz mint diplomám annyira rosszul állok mindenből, ő továbbra is csak azt szajkózza hogy megtudom csinálni meg hogy ha kell akkor fizet nekem magántanárt, na már most azért én sem akarok az órákkal amúgy is teli hetem tetejére még külön magán órákkal is terhelni magamat + anyám bankártyáját szóval már egy ideje azon gondolkozok hogy ott hagyom egyetemet és inkább elmegyek dolgozni mert az nem terhel le ennyire mentálisan.(hozzáteszem a mentálisan leterhelésre azt értem hogy már depresszióra utaló tüneteim vannak illetve sokszor gondolok arra is hogy inkább véget vetek ennek a sok szenvedésnek mert már annyira nem bírom tovább stb.)

Mellesleg mielőtt valaki azt kérdezné hogy miért jelentkeztem gazdasági sulira hogyha ennyire rosszul megy a matek, két oka is volt, egyik oka hogy gimiben egyedül matekból voltam 5ös, emelt matek ott sem ment, közép matekon viszont nagy szenvedéssel valahogy összehoztam az 5öst 11 és 12. osztályban is, illetve másik oka hogy ide jelentkeztem, az az hogy nagyon kevés pontom volt és pontszám ügyileg csak ide vettek fel.

Szóval ja ez lenne velem a szitu, jelenleg mivel normális kollégiumba nem vettek fel ezért magán kollégiumban vagyok jelenleg amit szülők fizetnek, nem tudom mit mondjak még, valahogy kiakarok szakadni végre ebből az egészből mert ez az egyetem dolog nem nekem való és elakarok kezdeni melózni hogy végre elkezdhessem a saját életemet.

(jelenleg egyetem mellett azért nem tudok dolgozni mert olyan szinten tele van órarendem hogy nem jut rá tanulás mellett időm)

Hát ez kicsit hosszú lett, de remélem érthető hogy mi a problémám, nem tudom folytatni egyetemet és helyette inkább melózni szeretnék hogy tudjam építeni az életemet. Szóval ja nem tudom mi tévő legyek, hogy mondjam el ezt szülőknek hogy ezt ők is megértsék és ne azt kapjam válasznak hogy "megtudod csinálni egyetemet, én hiszek benned, ha kell fizetek neked magántanárt is", mert kb fix hogy ebben a félévben már nem úszom meg 1 tárgy bukással és több tárgyból is bukni fogok.

Tudom hogy sok ilyen kérdés van, de valahogy miután végig olvastam azokat a hasonló kérdéseket amiket előttem kérdeztek, sehol nem találtam választ a problémámra, nem írtam még ilyen kérdést ezért csak remélni tudom hogy itt kapok választ.

Ha valamit nem tudtam jól elmondani akkor akár privát üzenetben is tudok még mesélni pár dolgot erről az egész helyzetről.

Előre is köszönöm mindenkinek aki válaszol.

19F

febr. 17. 20:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

“ megtudom csinálni”

Lehet némi igazuk, mert helyesen írni nem tudsz.

febr. 17. 20:39
 2/13 anonim ***** válasza:
87%

Miért lenne büfé szak, ha ilyen nehéz?

A többieknek hogy megy?

Tudnál valakivel együtt tanulni vagy segítséget kérni?

Ehelyett milyen munkát szeretnél végezni?

febr. 17. 20:43
 3/13 anonim ***** válasza:
96%

Nem megy, utálod is, előbb-utóbb kibuksz. Megy az idő fölöslegesen, meg a szüleid pénze is, mert eltartanak, ösztöndíjat nem kapsz, munka mellett meg még úgysem menne a tanulás.

Engedjék el, beszélj velük. Egy jó szakmával is lehetsz művelt, olvasott, több nyelvet tudó ember, aki a szakmájában sikeres, ez által boldog.

Milyen szakmát választanál szívesen?

febr. 17. 20:44
 4/13 anonim ***** válasza:
88%
Hát kénytelen vagy megmondani, akárhogy is. Saját lábadra állsz, elhelyezkedsz, fizeted a lakhatásodat, megélhetésedet. Ha olyan agresszívak a szüleid, akkor csak így lehet. Nem kell, hogy megértsék. Az az ő dolguk, hogy megértik-e, nem a tied. Nincsenek döntéshelyzetben.
febr. 17. 20:46
 5/13 anonim ***** válasza:
91%

Villanyszerelő

Asztalos, stb.?

“Ruhatár-büfé” szaknak a nem tudományos, betolt egyetemi szakokat nevezte el Czakó Gábor író 2010 előtt, amikor az egyetemeket a nem odavaló fiatalokkal töltötték meg, az alacsony pontszámmal bekerülhettek tömegesen a szocikgráfia és média szakra, végigbukdácsolták, halasztották, s 10 évig tartatták el magujat láblógatva, s kaptak egy tartalom nélküli tömegdiplomát.

Nálad az a baj, hogy nem profilod az a szak, ahova felvettek, se kellő készséged, se ambíciód.

Ha végül összebarkácsolnál egy 2-es diplomát, mire használod, ah éveid is kínszenvedéssel, kudarcokkal telne el, az önbecsülésedet is letiporva.

És nem lenne a kezedben a megélhetést biztosító valós tudást igszoló diploma.

Kezdhetnéd nulláról.

Állj eléjük konkrét szakmával, amire vágysz, ami a terved, és azzal érvelj, abban segítsenek, amit te szeretnél, ne azt erőszakolják, ami az ő ideájuk.

Sok sikert!

👍

febr. 17. 20:54
 6/13 anonim ***** válasza:
83%
Hát, azért egy gazdasági szakra azt mondani, hogy büfészak, az elég nagy butaság. Pont a gazdasági soha nem tartozott a könyvtár és büfészakok közé.
febr. 17. 20:56
 7/13 A kérdező kommentje:

Kedves #1-es

Ha nem tudok helyesen írni az mivel bizonyítja azt hogy igazuk van és az egyetem nekem való? Én ellentmondást látok ebben a két dologban de ha te máshogy látod, nyugodtan javíts ki és meghallgatlak.

Kedves #2-es

Akárhol néztem, mindenhol azt mondják hogy a Gazdálkodási és menedzsment szak büfé szaknak számit mert olyan sokan diplomáznak ezen a szakon hogy kb sehova nem vesznek fel ezzel a diplomával, a nehéz részt nem tudom másoknak mennyire nehéz, nekem úgy tűnik hogy igazából a többségnek jobban megy mint nekem, és csak én ülök be úgy hogy nézek ki a fejemből mint egy értelmi fogyatékos és azt sem tudom mi történik órán.

Próbáltam mással tanulni, előző félévben volt egy tanuló aki próbált segíteni nekem, folyamatosan zaklattam a kérdéseimmel, ő pedig állandóan próbálta elmagyarázni nekem dolgokat, végül megbuktam abból a tárgyból ő pedig 4essel zárta.

Dolgozni igazából bármit szívesebben dolgoznék építkezéstől kezdve a pincérkedésig, amit eltudnék végezni jelenleg érettségivel, és közben pedig ha úgy van akkor valami szakmát is elvégeznék ha közben találnék valamit ami megtetszene.

Kedves #3-as

Most lehet ez furcsán hangzik, mert amellett hogy rossz tanuló voltam gimnáziumban, az angol nyelv mindig is erősségem volt, jelenleg is vannak külföldön ismerőseim akikkel angolul beszélek, és nyelvvizsgám is van angolból, szóval igen több nyelvet tudó rész az megvan már.

Igazából szakmát még nem tudom mit választhatnék, először most így érettségivel szeretnék valahova elmenni dolgozni, hogy legyen egy kis tapasztalatom az életből és közben ha valami szakma megtetszene akkor azt Okj-s képzésben vagy akár rendes képzésben is szívesen elvégezném, de először most az lenne a legfontosabb hogy egyetemről valahogy kikerüljek és bekerüljek a munka világába.

febr. 17. 21:08
 8/13 anonim ***** válasza:
84%
Meg kell lépned, mivel felnőtt vagy. Nem vársz apuci engedélyére, elindítod a lépéseket (munkahely, lakhatás). Kaucióra legyen pénzed.
febr. 17. 21:11
 9/13 anonim ***** válasza:
70%
Ha ennyire nem megy és utálod, akkor felesleges erőltetni. De hamar rá fogsz jönni, hogy egy sima érettségivel annyit sem fogsz keresni, hogy egy normális albérletet kifizess. Viszont ha a szüleiddel tudsz lakni, akkor semmi gond, ha csak dolgozol pár évet, amíg kitalálod, hogy mit szeretnél. Vázolj fel terveket a szüleidnek, pár ötletet, hogy mit tanulnál szívesen egyetem helyett, akkor talán látják, hogy van jövőképed, és nem csak a tanulást akarod megúszni.
febr. 17. 21:34
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
poståsnak jó leszel. szakmád nincs nem tudod milyen szakma ėrdekel egyetemre meg nem valo vagy .
tegnapelőtt 07:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!