Új laptopot szeretnék, de anyám nem ért egyet velem ebben a kérdésben, ezért nem "engedi". Mivel bírjam jobb belátásra?
Amúgy az van, hogy egyetem mellett amúgy dolgozom, van ösztöndíjam is. A szüleimmel abban maradtunk az anyagiak tekintetében, hogy a kolimat, kajámat, közlekedést, szezonális szükséges ruháimat, tisztálkodási szereket, minimális szórakozást fizetik, de ami bevételem van, azt nagyobbrészt tegyem félre, ha ne adj isten közbejönne hirtelen valami, ami miatt nem tudnak kvázi eltartani, akkor legyen, max ha erre nem lesz szükség, akkor lesz mivel elindulni ha végzek. Ja, meg a nagyobb (50 ezer feletti) kiadások előtt egyeztessek velük, hogy "lehet"-e.
Nekem ez így oké volt, soha nem volt az, hogy nemleges választ kaptam, mondjuk nem is volt olyan sok nagy kiadásom, amit be kellett volna jelentenek a megbeszéltek szerint, legalábbis a mostani laptopomat (három és fél éve van meg), meg a telómat leszámítva(ami két és fél éve van meg).
Viszont én arra jutottam, hogy még a következő szorgalmi időszak előtt jó lenne a laptopom lecserélni. Igazából teljesen jól funkcionál, arra amire szükséges, nem lassul többnyire, viszont olyan másfél hónapja egy helyen tök random eltört(nem tudom pontosan hol, nem értek hozzá, nem ez a kérdés, amikor lehajtottam a képernyőt, pedig amúgy tök normálisan használtam, még csak le se esett, meg ilyenek. Elvittem szervizbe, több helyen is voltam vele érdeklődni, hogy mit tudnak vele kezdeni, és több helyen is azt a választ kaptam, hogy ragasztáson kívül semmit, mert nincs a beszállítónál az, amit cserélni kéne, meg amúgy nem egy strapabíró típusról van szó. Szóval meg lett ragasztva, azzal a megjegyzéssel, hogy ha lehetséges, akkor mellőzzem a szállítást, és a képernyő mozgatását. Szóval mostmár tényleg csak akkor mozgatom, ha hazamegyek, vagy ha pont az az órám van, amihez tényleg szükséges.
Ami annyira nem praktikus, 1-2 órán kívül eddig mindig laptopon jegyzeteltem. Most nincs sok olyan órám, amin praktikusabb lenne, de a következő félévben több lesz, tehát jó lenne egy olyan eszköz, aminél nem kell aggódnom amiatt, hogy mikor engedi el az a ragasztó.
Nézelődtem, hogy mi fér bele nekem, mi lenne jó, ha azzal is számolok, hogy azért nem csak jegyzetelésre használom. (Játszok egy két játékkal, ami a jelenlegi laptopomon enyhe laggolással fut.) Prezentáltam is otthon az elképzelésem, beleértve azt is, hogy amúgy én nem akarok erre tőlük pénzt kérni, meg hogy amúgy nem a teljesen félretett pénzem akarom erre elkölteni.
Viszont az van, hogy anyám nem ért egyet vele. Konkrétan kiakadt, hogy túl drága kategóriában nézelődöm, válasszak olcsóbbat. Amit én nem szeretnék, őszintén szólva, úgy vagyok vele, hogy ha valamiből újat veszek(elektronikus eszközök terén), akkor ne csak annyival legyen jobb, hogy új, és még nem lett az idő áldozata. Anyám meg úgy van vele, hogy amihez muszáj (tanulmányok), azt egy olcsóbb eszköz is tudja, ráadásul alapból nem is ért egyet azzal, hogy a számítógépes játékok a hobbijaim részét képezik.
És így a megbeszélésből az lett, hogy összevesztünk, majd közölte velem, hogy ha drágára(általa megszabott határnál sokkal többe kerülőre) cserélem a laptopom, akkor megvágja az anyagi támogatásom. (Amúgy el tudnám tartani magam, csak az annyira nem lenne kedvező, szóval inkább afféle akarok eljutni, hogy elfogadja a döntésem, szankcionálás nélkül)
#40 32-es vagyok.
"A legtöbb hazai egyetemet végigjártam már konferenciák révén. Egyiknél sem láttam olyan állapotokat, mint amiket leírtál."
Az összes kar összes épületét és tantermét? Erősen kétlem.
"Az összes létező operációs rendszer felismeri az összes létező pendriveot."
Kivéve, ha az évek alatt tönkremegy az usb nyílás. Láttam ilyet én is.
"Amelyik tárgy teljesítéséhez szükség van számítógépre, azt az egyetemnek kötelessége biztosítania. És biztosítja is."
Érdekes, mert pont hoztam egy egy évvel ezelőtti tapasztalatot, ahol nem ez történt.
"A hazahordozás meg kompromisszum kérdése. Ahogyan én sem, úgy te sem tudod, hogy milyenek a kérdést kiíró körülményei"
Nem tudom milyenek a körülményei, de azt azért olvastam, hogy órára be szeretné vinni, mert jegyzetelés szempontjából praktikusabb. Kíváncsi vagyok milyen konferencián voltál, ha ennyit nem sikerült értelmezni.
"Kérlek értelmezd az írásomat mielőtt 10 oldalnyi felesleges választ írsz tévedésből."
Már a tippjeid feleslegesek, mert nem a kérdésre válaszolnak.
"Ez azért érdekelne, mert érdekes hangzik. Melyik egyetemen volt és milyen tárgyból ez?"
Én leírtam a saját példámnál a tárgyat. Szakmódszertan. Tanárképzésben. Nem informatika szakos szakmódszertan, de ennél többet nem vagyok hajlandó konkretizálni, mert felismerhető leszek, olyan kicsi a létszám az egyetemen az évfolyamon, a szakon belül.
> "Az összes kar összes épületét és tantermét? Erősen kétlem."
Ha kételkedsz benne, akkor belinkelem a Mo.-i egyetemek informatikai karát és akkor velük lehet vitatkozni, hogy szerinted nincsen gépterem az egyetemükön. Ez nem azon múlik, hogy saját szememmel látok-e valamit vagy nem.
> "Kivéve, ha az évek alatt tönkremegy az usb nyílás. Láttam ilyet én is."
Akkor ott a másik port. Olyan nincs, hogy egyszerre az összes tönkremegy. Megint egy légből kapott "tapasztalat".
> "Érdekes, mert pont hoztam egy egy évvel ezelőtti tapasztalatot, ahol nem ez történt."
Néhány kommentelő állított ilyet, de alátámasztva egyik sincsen. Ne haragudj, de bemondásra nem hiszek el semmit, ez nem így működik.
> "Nem tudom milyenek a körülményei, de azt azért olvastam, hogy órára be szeretné vinni, mert jegyzetelés szempontjából praktikusabb."
Mi pont nem arról beszélünk, amikor opcionális jellegű a felhasználás. De ha minden órán laptopon akar jegyzetelni, akkor a megoldás egyszerű, azt vesz. Erre is kínáltam opciót: Használtan tud venni 300-400 között újkorában 1 millió Ft. feletti üzleti laptopokat. Azzal jár a legjobban ebben az esetben.
> "Én leírtam a saját példámnál a tárgyat. Szakmódszertan. Tanárképzésben. Nem informatika szakos szakmódszertan, de ennél többet nem vagyok hajlandó konkretizálni, mert felismerhető leszek, olyan kicsi a létszám az egyetemen az évfolyamon, a szakon belül."
Nem tudom miről szól az a tantárgy, de ha számítógép kell hozzá, akkor azt kell biztosítania az egyetemnek. Máskülönben hogyan tartják meg az órát? Az senkitől nem várható el, hogy a drága hardvert és a drága szoftvereket magának vásárolja meg.
#42 Még mindig a 32-es vagyok.
"Ha kételkedsz benne, akkor belinkelem a Mo.-i egyetemek informatikai karát és akkor velük lehet vitatkozni, hogy szerinted nincsen gépterem az egyetemükön."
És? Attól még, hogy az informatikai karon van számítógép, nem azt jelenti, hogy van is hozzáférésed, meg hogy oda fogják rakni az órád. Nekem a legtöbb órám speciel fél órányi távolságra van az informatikai kartól, egyszer nem volt az informatikai karon órám.
"Néhány kommentelő állított ilyet, de alátámasztva egyik sincsen. Ne haragudj, de bemondásra nem hiszek el semmit, ez nem így működik."
Már bocs, de az egyik kommentelő, aki ezt állította, pont én voltam. Ennyi erővel meg én nem hiszem el, amit te bemondásra mondasz, mert a saját tapasztalatom ellentétes.
"Akkor ott a másik port. Olyan nincs, hogy egyszerre az összes tönkremegy. Megint egy légből kapott "tapasztalat"
Ahol én ezt tapasztaltam, ott volt rajta kettő port. Nem egyszerre megy az ilyen tönkre, de ha az egyik tönkrement mondjuk öt éve, a másik meg féléve, akkor most egyik sem jó.(Bocs, ez random példa, sajnos nem tudom, hogy az xy terem asztaligépén mikor romlott el az usb-port)
"Nem tudom miről szól az a tantárgy, de ha számítógép kell hozzá, akkor azt kell biztosítania az egyetemnek. Máskülönben hogyan tartják meg az órát? Az senkitől nem várható el, hogy a drága hardvert és a drága szoftvereket magának vásárolja meg."
Tanárképzés. Szakmódszertan. Azért a tárgy nevéből annyira nem nehéz kitalálni.... Ezen azt kellene tanulni, hogy hogy az istenbe tanítsd a tárgyadat, ha tanár leszel.
Csak nálunk ez abból állt, hogy egész félévben a feladatlap szerkesztését és az online tananyag előállítását gyakoroltunk (ingyenes szoftvereken).
Konkrétan első órán bejött az oktató, megkérdezte, hogy ugye mindenki tud behozni laptopot/tabletet, mert a teremcsere az épület egyetlen géptermébe órarendi időpontban nem megoldható, át kéne tenni akkor az órát(és nem volt olyan időpont, ami mindenkinek jó), amúgy meg maximum egy laptopot tudnak biztosítani az órára(aminek a használhatatlanságáról írtam itt korábban). Nekem kettő órán nem volt laptopom a szerviz miatt, az egyiken "páros munka" címszó alatt odaültetett a csoporttársam mellé, ami az volt, hogy ő csinálja, én nézek, ha meg nem boldogul, akkor segítek, mert ugye az az egy darab laptop kellett, hogy legyen mit a kivetítőhöz csatlakoztatni. A másik alkalom meg a zh volt, ahol olyan pusztulatosan lassú volt, hogy amiatt kellett javítóznom.
Hangsúlyoznám megint, nem vagyok infó szakos.
> "És? Attól még, hogy az informatikai karon van számítógép, nem azt jelenti, hogy van is hozzáférésed, meg hogy oda fogják rakni az órád."
Ezt most nem tudom értelmezni. Az egyetem szervezeti szinten működik. Az informatika kar működteti a géptermeket (van ahol máshogy hívják a kart). Minden karnak van hozzáférése a géptermekhez.
> "Nekem a legtöbb órám speciel fél órányi távolságra van az informatikai kartól, egyszer nem volt az informatikai karon órám."
Ezt megint nem tudom értelmezni. Senkit nem érdekel milyen távol van tőled egy épületrész.
> "Ennyi erővel meg én nem hiszem el, amit te bemondásra mondasz, mert a saját tapasztalatom ellentétes."
Nem kell elhinni, mert ez tény. Minden egyetemen van gépterem. Ha nem hiszed el, akkor tájékozódj! Publikus minden adat.
> "Ahol én ezt tapasztaltam, ott volt rajta kettő port. Nem egyszerre megy az ilyen tönkre, de ha az egyik tönkrement mondjuk öt éve, a másik meg féléve, akkor most egyik sem jó."
Ilyen sincsen. Nem két USB port van a gépeken.
> "Tanárképzés. Szakmódszertan. Azért a tárgy nevéből annyira nem nehéz kitalálni.... Ezen azt kellene tanulni, hogy hogy az istenbe tanítsd a tárgyadat, ha tanár leszel."
Hát akkor én kérek elnézést, hogy nem tudom elképzelni miről szólhat egy módszertan. Számomra teljesen elméleti tudást sugároz a megnevezés.
> "Csak nálunk ez abból állt, hogy egész félévben a feladatlap szerkesztését és az online tananyag előállítását gyakoroltunk (ingyenes szoftvereken)."
Ne haragudj, de akkor gépteremben kellett legyen az óra. Jelezni kellett volna a megfelelő helyen, hogy nem teljesíthető a tárgy, mert rossz a terembeosztás. Ez az egyetem hibája és nem a hallgatóé.
> "Konkrétan első órán bejött az oktató, megkérdezte, hogy ugye mindenki tud behozni laptopot/tabletet, mert a teremcsere az épület egyetlen géptermébe órarendi időpontban nem megoldható, át kéne tenni akkor az órát(és nem volt olyan időpont, ami mindenkinek jó), amúgy meg maximum egy laptopot tudnak biztosítani az órára(aminek a használhatatlanságáról írtam itt korábban)."
Ilyen nincs, biztosítaniuk KELL. Ez nem választható dolog, hanem jogszabályi. Ha nem tudják biztosítani, akkor meg kell oldaniuk máshogyan. De nem úgy, hogy vásárlásra kényszerítik a hallgatót.
De szerintem befejezhetjük az offolást, a kérdező megkapta a választ a kérdésére. Mindennek már semmi köze nincsen a laptop kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!