Új laptopot szeretnék, de anyám nem ért egyet velem ebben a kérdésben, ezért nem "engedi". Mivel bírjam jobb belátásra?
Amúgy az van, hogy egyetem mellett amúgy dolgozom, van ösztöndíjam is. A szüleimmel abban maradtunk az anyagiak tekintetében, hogy a kolimat, kajámat, közlekedést, szezonális szükséges ruháimat, tisztálkodási szereket, minimális szórakozást fizetik, de ami bevételem van, azt nagyobbrészt tegyem félre, ha ne adj isten közbejönne hirtelen valami, ami miatt nem tudnak kvázi eltartani, akkor legyen, max ha erre nem lesz szükség, akkor lesz mivel elindulni ha végzek. Ja, meg a nagyobb (50 ezer feletti) kiadások előtt egyeztessek velük, hogy "lehet"-e.
Nekem ez így oké volt, soha nem volt az, hogy nemleges választ kaptam, mondjuk nem is volt olyan sok nagy kiadásom, amit be kellett volna jelentenek a megbeszéltek szerint, legalábbis a mostani laptopomat (három és fél éve van meg), meg a telómat leszámítva(ami két és fél éve van meg).
Viszont én arra jutottam, hogy még a következő szorgalmi időszak előtt jó lenne a laptopom lecserélni. Igazából teljesen jól funkcionál, arra amire szükséges, nem lassul többnyire, viszont olyan másfél hónapja egy helyen tök random eltört(nem tudom pontosan hol, nem értek hozzá, nem ez a kérdés, amikor lehajtottam a képernyőt, pedig amúgy tök normálisan használtam, még csak le se esett, meg ilyenek. Elvittem szervizbe, több helyen is voltam vele érdeklődni, hogy mit tudnak vele kezdeni, és több helyen is azt a választ kaptam, hogy ragasztáson kívül semmit, mert nincs a beszállítónál az, amit cserélni kéne, meg amúgy nem egy strapabíró típusról van szó. Szóval meg lett ragasztva, azzal a megjegyzéssel, hogy ha lehetséges, akkor mellőzzem a szállítást, és a képernyő mozgatását. Szóval mostmár tényleg csak akkor mozgatom, ha hazamegyek, vagy ha pont az az órám van, amihez tényleg szükséges.
Ami annyira nem praktikus, 1-2 órán kívül eddig mindig laptopon jegyzeteltem. Most nincs sok olyan órám, amin praktikusabb lenne, de a következő félévben több lesz, tehát jó lenne egy olyan eszköz, aminél nem kell aggódnom amiatt, hogy mikor engedi el az a ragasztó.
Nézelődtem, hogy mi fér bele nekem, mi lenne jó, ha azzal is számolok, hogy azért nem csak jegyzetelésre használom. (Játszok egy két játékkal, ami a jelenlegi laptopomon enyhe laggolással fut.) Prezentáltam is otthon az elképzelésem, beleértve azt is, hogy amúgy én nem akarok erre tőlük pénzt kérni, meg hogy amúgy nem a teljesen félretett pénzem akarom erre elkölteni.
Viszont az van, hogy anyám nem ért egyet vele. Konkrétan kiakadt, hogy túl drága kategóriában nézelődöm, válasszak olcsóbbat. Amit én nem szeretnék, őszintén szólva, úgy vagyok vele, hogy ha valamiből újat veszek(elektronikus eszközök terén), akkor ne csak annyival legyen jobb, hogy új, és még nem lett az idő áldozata. Anyám meg úgy van vele, hogy amihez muszáj (tanulmányok), azt egy olcsóbb eszköz is tudja, ráadásul alapból nem is ért egyet azzal, hogy a számítógépes játékok a hobbijaim részét képezik.
És így a megbeszélésből az lett, hogy összevesztünk, majd közölte velem, hogy ha drágára(általa megszabott határnál sokkal többe kerülőre) cserélem a laptopom, akkor megvágja az anyagi támogatásom. (Amúgy el tudnám tartani magam, csak az annyira nem lenne kedvező, szóval inkább afféle akarok eljutni, hogy elfogadja a döntésem, szankcionálás nélkül)
27-es, nálunk már 10 évvel ezelőtt SEM volt "számítógép-terem". Hogyne :D
Vagyis de, volt max 40 gép 800 hallgatóra, szóval sok sikert bármihez. Ha nem volt saját laptopod, akkor a beadandót is remek volt megírni, menteni pendrive-ra, ami remek. Ja, nem, mert volt olyan ezeréves gép is, ami pl fel sem ismerte a pendrive-ot :D
Nem baj, hogy valamit nem tudsz, de akkor nem kell okoskodni.
#27 Te is magadból indulsz ki abban a kérdésben, hogy muszáj-e saját laptopot vinni az órára, az miért is relevánsabb? Mert te mondod?
Amúgy a kérdező írta, hogy akkor szállítja a laptopot, ha hazamegy, vagy HA OLYAN ÓRÁJA VAN, AMIRE SZÜKSÉGES. Ami azt jelenti, hogy nem a jegyzeteléshez kell, mert azt lehet füzetbe is, tehát kötelező órán használnia, mert nekik sem biztosított az egyetem géptermet az órára, mint ahogy nekünk se szakmódszertanra tavaly. Azaz de, laptopot, egyet tudtak biztosítani, amikor pont ZH idején szervizben volt a laptopom. Olyan laptopot biztosítottak, hogy fél óráig tartott mire betöltött a program, amit használni kellett, majd a böngésző szintén, amikor az óra online felületét akartam elérni, hogy feltölthessem a zh-t. Konkrétan azért kellett javítóznom, mert azon a szron nem tudtam befejezni a feladatot, annyira lassú volt. Ennyit a biztosított eszközökről, hogy az biztos van és biztos jó.
Arra meg nem biztosítanak laptopot, hogy praktikus számodra azon jegyzetelni, ami a kérdezőnél szempont volt. (Ami amúgy nekem is szempont, mert gépen sokkal gyorsabban írok, mint a leggyorsabb kézírásommal, amivel bár nem maradok le, de aztán számomra is nehezen olvasható)
Egyébként meg nem az olcsóság volt a KÉRDEZŐ szempontja, hogy akkor legyen asztali gép. Ha az lenne a szempont, hogy legyen olcsó, azt nulla forinttal meg lehetne oldani, csak simán megfogja a törött laptopot, elhelyezi az íróasztalán, aztán meg se mozdítja és akkor fixen nem engedi el a ragasztás meg ilyenek.
Mellesleg meg kollégiumban lakik. Oda nem vihet be akárhogy, akármilyen elektronikai eszközt. Nálunk, szintén egyetemi koli, pl a laptopon, telefonon, tableten, ecigin, vezetéknélküli fül-, és fejhallgatón, powerbankon kívül mindenhez kérvényt kell benyújtani, megvárni amíg elfogadják. Hivatalosan egy szros vízforralód, hajsütővasad, meg hajszárítód nem lehet bent engedély nélkül, különben büntetést kell fizetni, valahányszor a takarító a vissza nem utasításkor látja, hogy neked van olyanod, és jelenti. Csak ezeket eldugod a szekrénybe, ha engedély nélkül vannak bent, és rendelkezel egy kis ésszel. Asztali gépnél meg az nem igazán játszik, hogy minden nap szétszeded, elrakod, majd összerakod, ha visszamész.
A kérdezőnek az volt a szempontja, hogy egyrészt , mint legfőbb szempont, legyen biztonságosabban szállítható, hogy tudja használni órán, AMIRE EGY ASZTALI GÉP TÖKÉLETESEN ALKALMATLAN, meg hogy ugyanazok a tanuláson kívül használt programok valamivel jobban fussanak, mint a mostanin.
Nem értem, hogy miért gondolod azt, hogy hasznosak a tanácsaid, amikor nem az volt a kérdés, hogy asztali gép vs laptop, meg használt vs új. Ezt már ő eldöntötte magában, nem azt kérte, hogy bírálja felül bárki is a döntését.
Értelmezd a kategória nevét meg a kérdést, vágod, szülő-gyerek kapcsolatok, mit kezdjen az anyjával. Erre nem válasz, amit írsz.
Kérdező:
Először is, mennyire kell egyeztetned? Megmondod az árat és ennyi? Lecsekkolják, vagy be is kell mutatni, hogy tényleg annyi volt? Valószínű, hogy utána járnak? Mert ha nem, akkor én mondanék egy számukra elfogadható árat, aztán megvenném.
Hogy állnak a használt eszközökhöu? Nem mondom, hogy feltétlenül az vegyél, de ha nekik elfogadható, és nem járnak utánad, akkor mondhatod azt, hogy használt volt és olcsóbb?
Szemmel tartják a megtakarításod? Azaz, ha kiveszel belőle annyit, akkor észrevesik?
Ha kell anyád anyagi támogatása, akkor olyat veszel, amit ő mond
Ha anyagilag független vagy tőle, akkor még olyat amit te szeretnél
26:
Ellenben az újépítésű házban 3 éve folyamatosan szívünk, a teljes gépészet szar, mindenben átvertek, mérnököktől ügyvédekig járunk.
30: A mai napig konzultálunk anyukámmal, mit mennyiért érdemes megvenni, mi a jóáras és mi nem, pedig lassan én is nyugdíjas leszek.:)
Több szem többet lát.
A jó emberek segítik egymást.
"amiért kitudnak három specifikációt olvasni a gépházbó"
Ki tudnak.
Szövegértelmezés, nem az áll ott, hogy ennyi elég is, hanem az, hogy ez olyan, amit az is tud, aki soha nem tanulta, és csak 2 percet szánt még rá, hiszen ez általános műveltség.
De neked az olvasásértésedre kellene néhány évet rászánni, mert az nem megy.
Amihez semmit nem értettünk, mikor kezdtük, használt autót hogy kell választani. És igen, rászántunk pár hetet megtanulni. Szervizmentes, pöpec autót vettünk.
Aki laptopot vesz, az is szánjon rá megtanulni heteket, hónapokat, ha még nullát ért hozzá, hogyan kell jót választani.
Van egy olyan jelenség is, hogy ami az enyém, én környezetemben van, újszerű állapotban van 50-130 év elteltével is.
Más fajta emberek körül meg leamortizálódnak a dolgok nagyon hamar.
Vannak ilyen különbségek.
Továbbra is csak az ÉN tapasztalataimról tudok beszámolni, máséról nem.
Mindenkinek másképp mennek a dolgok, nekem ez így megy, és ezt el kell mondanom, amikor azt látom, hogy valaki hatszoros áron akar valamit megvenni.
#31 > "27-es, nálunk már 10 évvel ezelőtt SEM volt "számítógép-terem". Hogyne :D"
Talán ne a 10 évvel ezelőtti tapasztalatból indulj ki. Elég csak végignézni az egyetemek oldalát, mindegyiknek van már gépterme és informatikai osztálya. Az egyetemnek jogi kötelessége biztosítania a feltételeket a tárgy teljesítéséhez.
> "Vagyis de, volt max 40 gép 800 hallgatóra, szóval sok sikert bármihez."
Ilyen körülmények sehol nincsenek. A géptermek befogadóképességét úgy oldják meg, hogy több csoportra osztják a hallgatókat.
> "Ha nem volt saját laptopod, akkor a beadandót is remek volt megírni, menteni pendrive-ra, ami remek."
Egyetlen mozdulatba telik átmásolni pendrive-ra.
> "Ja, nem, mert volt olyan ezeréves gép is, ami pl fel sem ismerte a pendrive-ot :D"
Az összes létező operációs rendszer felismeri az összes létező pendriveot.
> "Nem baj, hogy valamit nem tudsz, de akkor nem kell okoskodni."
A legtöbb hazai egyetemet végigjártam már konferenciák révén. Egyiknél sem láttam olyan állapotokat, mint amiket leírtál. Az emberben olyan érzés alakul ki a hozzászólásodat olvasva, mintha egy 20 évvel ezelőtti állapotban látnád magad előtt az egyetemek működését, amikor még a digitális technika sehol nem volt.
---
#32 > "Amúgy a kérdező írta, hogy akkor szállítja a laptopot, ha hazamegy, vagy HA OLYAN ÓRÁJA VAN, AMIRE SZÜKSÉGES."
Amelyik tárgy teljesítéséhez szükség van számítógépre, azt az egyetemnek kötelessége biztosítania. És biztosítja is.
A hazahordozás meg kompromisszum kérdése. Ahogyan én sem, úgy te sem tudod, hogy milyenek a kérdést kiíró körülményei. Én például két hetente jártam csak haza és mindig úgy intéztem a dolgaimat, hogy amihez számítógép kellett, azt megcsináltam akkor, amikor az albérletben voltam. Lehet így is. Ha a kérdező tud vállalni ilyen kompromisszumot egy asztali gépért cserébe, akkor miért is ne jöhetne szóba akár ez a lehetőség is? Több lehetőséget is felkínáltam, de érdekes módon úgy belém támadtál, mintha szikaszilárdan megmondtam volna, hogy mit kell csinálnia. Kérlek értelmezd az írásomat mielőtt 10 oldalnyi felesleges választ írsz tévedésből.
> "nekik sem biztosított az egyetem géptermet az órára, mint ahogy nekünk se szakmódszertanra tavaly."
Ez azért érdekelne, mert érdekes hangzik. Melyik egyetemen volt és milyen tárgyból ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!