Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mással is ilyen az anyja vagy...

Mással is ilyen az anyja vagy ez nem normális?

Figyelt kérdés

Nagyon hullámzó a kapcsolatunk anyámmal és bármennyire próbálok jó viszont kialakítani, mindig olyan érzésem van, hogy lehoz az életről és fullasztó vele lenni.

Apum meghalt, amikor 14 voltam, neki se volt könnyű, de már azelőtt úgy emlékszem rá, mint aki állandóan ideges. Gyerekként úgy gondoltam normális, hogy mindent megszab, de kb sosem lehetett saját akaratom. Sokszor olyan szigora volt, hogy amikor barátok jöttek át játszani akkor is oda tett valamit dolgozni, mosogatni vagy pakolni, és előttük veszekedett velem. Egy idő után nem jöttek, mert “félünk anyukádtól”

Ha sirtam azzal próbált vigasztalni, hogy nem vagyok normális és elvisz a bolondok házába, ha nem fejezem be. Letolt, ha a függöny nem ott redőzött, ahol kellett, ha egy bögre az asztalon maradt, ha a szekrény ajtó kicsit nyitva volt. Semmirekellő voltam, ha valamiben ellenkeztem, legügyesebb ha mindent úgy csináltam ahogy akart. Vagy mérges volt és lehordott vagy nagyon szeretett, puszilgatott, mindig e kettő véglet között mozgott. Mindig nyomott, hogy részt vegyek eseményeken, versenyeken, ami miatt jó tanuló is voltam, de sok számomra kellemetlen helyzetbe is hozott. Ő erőltetett egyetemre, amikor rájöttem hogy muszáj átvegyem az irányítást az életem felett.

Sajnos ahogy felnőttem is próbált irányítani, ha nem úgy tettem mindig jött a sértődés. Jelentéktelen dolgok miatt képes letolni, az esküvőm előtti nap pl azért emelte rám a hangját és haragudott meg, mert egy másik autóban maradtak a sütis tálcái, holott ő”megmondta hogy anélkül ne jojjek haza”. Ilyenkor borzasztóan kiakaszt, olyan érzést hoz ki belőlem mint még soha senki, hajamat tépném ki.

Aztán férjhez mentem, férjemmel külföldön dolgozunk, de amikor hazamegyünk mintha semmi sem változott volna. Első napokban nagyon örül, 3 fogásos kaját készít, puszil ölelget, hogy mennyire szeret és várt minket. Másnap már hívogat, hogy ezt meg azt kellene elintézni, ide megyünk-oda megyünk. Ha közöltem h x dologra most nincs időm, csak holnap képes volt megsértődni és lecsapni a telefont. Ha közlöm, hogy felnőtt vagyok saját dolgokkal, akkor “jó hogy ennyit se lehet megcsinalni, tőlem se várj majd semmit akkor”. És ami a pláne, hogy az ilyen esetek után, este képes jönni ölelgetni, mert ő szeret, persze én ennyi ideg után ezt nem tudom viszonozni, akkor megint megsértődik, mert én milyen rossz vagyok, “majd jönnék én hozzá amikor késő”.

Ha megyünk valahova kikapcsolódni, akkor “engem miért nem visztek soha?” “Nekem miért nem veszel ilyen nyakláncot, mint a tied?”

Azon gondolkodom, hogy ez normális viselkedés egy anyától és csak stresszes vagy ezt más sem viselné el?

Annyira kettős érzéseim vannak és felkavar, hogy az hihetetlen. Egyrészt sajnálom, mert egyedül maradt másrészt kifutnék tőle a világból. Én kellene másképp hozzá állnom, vagy ő a toxikus és jobb a távolság?

tegnap 13:21
 1/9 A kérdező kommentje:
Azért is érdekelnek tapasztalatok, mert nemsokára házat szeretnénk venni és a szülőházamtól nem messze(ahol anyám él) örököltem egy telket. Itt ideális lenne, anyagilag sokkal jobban kijönnénk, mintha teljesen új helyen kellene venni. Viszont ő miatta nem tudom, hogy mennyire lenne nyugodt életünk :/
tegnap 13:24
 2/9 anonim ***** válasza:
81%

Nyilván nem normális, ezt te is tudod. De nincs belső lehetőséged ezt megváltoztatni.

Abszolút nem kellene a kapcsolatot tartani, de ugye úgy van mosva az agyad, hogy "dehát mégiscsak az anyám". Na ez hosszú mentális munka.

Itt nem lesz segítség. A változáshoz változtatás kell, amit csak te tudsz.

tegnap 13:40
 3/9 A kérdező kommentje:

Érzem, hogy nem okè, csak azt nem tudtam eldönteni h más pl ilyen helyzetben képes olyan mentális erőt alkalmazni, amivel kb letolja az ilyen megnyilvánulásokat és hidegen hagyja vagy itt tényleg csak a távolság segíthet ?

Sajnos azzal is tud manipulálni, hogy az ilyen veszekedések után mindig azzal jön, hogy jaj hát ő csak ideges volt, ő nagyon szeret puszi puszi. Plusz hogy egyedül van, és akkor e kettő között vacilálok, hogy idegesít és távol tartanàm magam, ugyanakkor sajnálom és támogatnám. De pont ő maga taszít el

tegnap 13:54
 4/9 anonim ***** válasza:
88%
Erre jó a terápia, hogy megtanuld kezelni az ilyen helyzeteket.
tegnap 14:12
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Add el a telket.
tegnap 14:21
 6/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

Majd azt mondják, önjelölt pszichológus, pedig a leírtak erősen utalnak napjaink egyik Magyar témájára: nárcisztikus személyiségzavar.

Nagyon visszataszító dolog egyébként, tipikusan vérszívó, energiaelszívó emberek ők.

tegnap 14:35
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem normális és a legjobb, amit tehetsz és teszel is, hogy minél messzebb tőle és minél ritkábban vele.

Oda ne költözzetek a közelébe...

tegnap 16:27
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Minimális kapcsolattartást javaslok. Ha személyesen találkoztok, akkor az 1-2 napnál ne legyen hosszabb és semmiképpen ne költözzetek a közelébe.
tegnap 17:07
 9/9 anonim ***** válasza:

A telket felejtsd el szerintem, add el minél gyorsabban.

Egyszer pedig mond el neki is azt, amit ide leírtál nekünk, anélkül, hogy hagynád magad félbeszakítani.

tegnap 18:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!