Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyukám folyton bánt, mert...

Anyukám folyton bánt, mert szerinte felelősségtelen döntéseket hozok azzal, hogy elég drága ruhákat veszek, hogyan mondjam meg, hogy foglalkozzon végre magával?

Figyelt kérdés

22 éves egyetemista vagyok. Diákmelózom, a nyaramat is végigdolgozom, hogy tudjak félretenni és finanszírozni is az igényeimet.

A ruháimat már 3-4 éve magamnak veszem, és nagyon szeretem az időtálló, szép, örök darabokat, amik tartósak. Csak minőségit veszek, most vettem egy pl 154 ezer forintos kabátot. Viszont ez egy örök darab, fekete szövetkabát, gyapjú. Nagyon jó minőség, szép, és ha nem hízom ki, bízom benne, hogy 10-20 évre csináltam befektetést.

Valójában a sok olcsó ruha vásárlásával nagyobb hasznot húznak le az emberről; mintha néhány évente vesz egy időtálló darabot. Nem az van, hogy sok kacatot veszek, hanem 4-3 havonta elmegy kb 100ezer forintom ruhákra. Ilyenkor is 2-3 darabot veszek.

Szerintetek is felesleges ennyit kiadni? Valóban elcseszem a pénzt? Ha a kabátos példánál maradunk, 2 évente veszek fast fashion kabátot 25ért, akkor 10 év alatt megint 100 ezer fölött vagyok.

2024. aug. 13. 22:01
1 2 3 4 5 6 7
 11/64 A kérdező kommentje:
#8 Azért mert valaki támogatva van a szülei által se nem buta, se nem önző. Ha mást nem támogatnak, arról nem én tehetek. És igen, anyám akar támogatni, nem is engedné, hogy pénzt adjak nekik, csak szerinte jobb lenne félretenni a pénzemet. Nem azért bántja ez, mert nem adok neki. Szerencsére megteheti, hogy támogatja a gyerekét amíg tanul, és szerintem ez lenne a jó minden esetben. Ne szerencsétlen diák köpje ki az utolsó garasát is rezsire meg lakbérre egyetem mellett.
2024. aug. 13. 22:46
 12/64 anonim ***** válasza:
71%
Nem az a baj, hogy támogat, hanem a hozzáállásod, meg az elvárásaid. Pont ezért is, mert támogat, lehetne annyi benned, hogy nem vered el a pénzedet felesleges drága sz.rokra.
2024. aug. 13. 22:49
 13/64 A kérdező kommentje:
#12 Milyen elvárás? Nekem ez természetes, nem elvárás. Szerencsés helyre születtem, én is tudom, becsülöm is érte anyámékat. Engem csak az zavar, hogy ha egyszer megkerestem, akkor én rendelkezem felette. Ha azt mondaná, hogy fizessek rezsit, megtenném, de a maradékkal akkor is én rendelkeznék. Remélem, hogy így érthető a gyengébbeknek is.
2024. aug. 13. 22:51
 14/64 anonim ***** válasza:
74%
10. A cipődivat is mennyit változott az évek alatt. Hegyes orrú, kerekorrú, szögletes orrú aztán újra hegyes orrú. Vékonysarkú, vastag sarkú, platós, alacsony.
2024. aug. 13. 22:52
 15/64 anonim ***** válasza:
89%
Egyetem első évében 19 évesen vettem egy műbőrkabátot tescoban leszállítva kb 15ezerért. Most 34 évesen is hordom, semmmi baja sincs, mert vigyáztam rá. Ugyanabban a tescoban vettem fekete pólókat, darabját 1200 forintért, ott lógnak a szekrényemben. Farmereim ugyanúgy megvannak. És F&F saját márkás 'vackokról' beszélek.
2024. aug. 13. 22:52
 16/64 A kérdező kommentje:
#15 azt mégis miként csináltad? Nem láttam még olyan műbőrt ami ne kezdett volna el lefoszlani 3-4 év után. Akármennyire is vigyáztam rá. Mástól sem hallottam nagy tartósságot. A műbőrnek tulajdonsága kiszáradni és lefoszlani.
2024. aug. 13. 22:54
 17/64 A kérdező kommentje:
#14 nem is divattermékeket kell venni. Egy enyhén hegyes, fekete, bőr tűsarkú mindig divat lesz és volt is. Most pl nagy divatok a kockaorrú csizmák, bokacsizmák. De nem veszek ilyet, mert pár év, és menni fog a levesbe.
2024. aug. 13. 22:56
 18/64 anonim ***** válasza:
92%
Tizenöt éve sokkal jobb minőségű áruk voltak a kínaiban is. A pulóver nem szöszösödött ki évekig. Most az első mosásig se bírja.
2024. aug. 13. 22:58
 19/64 anonim ***** válasza:
95%
Na igen, 15 évvel ezelőtt sokkal jobb minőségű ruhák voltak, nem mint most, az újrahasznosított műanyagból készült pólók a C&A esetében. A műbőr kabátok valóban tönkremennek hamar, néha be kell kenni testápolóval, vagy valami zsíros anyaggal, kutya baja se lesz, nem foszlik le, nem szárad ki.
2024. aug. 13. 23:04
 20/64 anonim ***** válasza:
19%

Szerintem igazad van. Néha egy jó minőségű, klasszikus darab nagyon sokáig marad jó állapotban és nagyon jól kihasználható. Én mondjuk még nem vettem ennyire drága kabátot, de van, hogy turiban vettem valódi gyapjú pulóvereket. Néha egy jó bőrszandál is sokáig jó, megtérül az ára.

A molyoktól amúgy érdemes távol tartani őket.

Egész életre kitartó ruha, cipő nemigen van, vagy nagyon ritka, de ami pár évtizedet kibír, az valóban jó befektetés. Különösen annak, aki nem annyira divatkövető. Én is ilyen vagyok. Nekem pl. van egy szövetkabátom, ami 13 éves korom óta megvan, még mindig csinos, most 47 vagyok. Igaz, nem minden szezonban vettem fel, mert általában van olcsóbb kínai kabátom is, két-három kabátot tartok egyszerre. Ez akkor is célszerű, ha épp tisztítóba adja az ember az egyiket, ott a másik.

Vannak pl. öröklött, gyönyörű párnahuzataim a nagymamám stafírungjából, kb. 80 éves darabok. Nem voltak folyamatosan használva, de épp tegnap éjjel is aludtam rajta, pamutvászon, hímzett, azsúrozott, minőségi.

Egyébként gyapjú és bőr holmikat azért is érdemes levadászni, mert jön a vegán terror. A vegánok minden természetes állati eredetű anyagot üldöznek. Pl. láttam egy videót a Youtube-on egy libatenyésztő és tollpárna-készítő cégről. Alatta a vegán és fanatikus állatvédő kommentelők őrjöngtek, hogy miféle állatkínzók, stb. Tehát ezekből be kell tankolni, mert lehet, hogy a vegánok miatt pár évtized múlva csak poliészter vacak cipőket lehet majd csak venni.

2024. aug. 13. 23:09
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!