Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyukám folyton bánt, mert...

Anyukám folyton bánt, mert szerinte felelősségtelen döntéseket hozok azzal, hogy elég drága ruhákat veszek, hogyan mondjam meg, hogy foglalkozzon végre magával?

Figyelt kérdés

22 éves egyetemista vagyok. Diákmelózom, a nyaramat is végigdolgozom, hogy tudjak félretenni és finanszírozni is az igényeimet.

A ruháimat már 3-4 éve magamnak veszem, és nagyon szeretem az időtálló, szép, örök darabokat, amik tartósak. Csak minőségit veszek, most vettem egy pl 154 ezer forintos kabátot. Viszont ez egy örök darab, fekete szövetkabát, gyapjú. Nagyon jó minőség, szép, és ha nem hízom ki, bízom benne, hogy 10-20 évre csináltam befektetést.

Valójában a sok olcsó ruha vásárlásával nagyobb hasznot húznak le az emberről; mintha néhány évente vesz egy időtálló darabot. Nem az van, hogy sok kacatot veszek, hanem 4-3 havonta elmegy kb 100ezer forintom ruhákra. Ilyenkor is 2-3 darabot veszek.

Szerintetek is felesleges ennyit kiadni? Valóban elcseszem a pénzt? Ha a kabátos példánál maradunk, 2 évente veszek fast fashion kabátot 25ért, akkor 10 év alatt megint 100 ezer fölött vagyok.

2024. aug. 13. 22:01
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim ***** válasza:
85%
154 ezer egy kabátért? Elég nagy túlzás. Egy olcsóbb is lehet jó ahogy egy drága is lehet rossz. Ameddig a szülők is adnak pénzt joggal szólnak bele abba, ha sokat költesz
2024. aug. 13. 22:05
 2/64 anonim ***** válasza:
95%

Gondolod, hogy 10-20 évig nem fogsz új kabátot venni?

Mert ez így jól hangzik, hogy majd évekig jó lesz, és mennyivel jobban kijössz anyagilag, de akkor most feltöltöd a ruhatárad minőségi cuccokkal, aztán 10 évig leállsz a vásárlással? Mert ha nem, akkor tök felesleges.

2024. aug. 13. 22:14
 3/64 anonim ***** válasza:
93%
A te helyzetedben sok egy kabátért ennyi. És nagyobb összegben mernék ré fogadni, hogy nem fogod 10 év múlva hordani.
2024. aug. 13. 22:15
 4/64 grafno ***** válasza:
97%
Szerintem van egy összeg ami felett már egy kidobott pénz ruhára kiadni. Augusztusban amikor 36-40fok akkor nekem nem jutott még eszembe kabátot venni. Én 3-4 évente cserélem a ruhákat kb ártól függetlenül. Pl utóbbi években nem volt igazi tél ezért pl lehet 10x vettem a telikabatot. Diakmunkabol biztos nem vennék ennyiert kabátot és ebben az árban ruhát sem. Majd ha lesz pl 1m+ fizetes. Szerintem nem fogsz egy kabátot sem 10 évig hordani, ha lesz pénzed rá. Öcsémnek van 25 éves poloja amit a mai napig hord igaz az tescos legolcsobb volt.
2024. aug. 13. 22:18
 5/64 anonim ***** válasza:
93%
Valahol jogos lehetne, de a helyzetetdben nem az: diákmelózol, ez jó és dícséretes, h bizonyos dolgokat magadnak finanszírozol, de: A rezsibe beleadsz, bevásárolsz élelmiszerből rendszeresen, egyetemi dolgaidat, pl. koli, albi magadnak finanszírozod? Ha igen, akkor, ha szerintem is túlzás ennyit költeni felárazott, de minőségben nem feltétlenül jobb göncökre, akkor igazad van valahol. Amennyiben csak a " hobbijaidat" finanszírozod magadnak, akkor igenis, igaza van anyádnak, ne költs 100 ezreket egy göncre. Mellesleg, még a kabátot el is hiszem, h több évig hordod, 10 évig hordtam a jó kis fekete szövetkabátomat én is, hozzáteszem, az 15 e volt 2013- ban, de a többi rucikát tuti nem fogod évekig hordani, vagyis a nagy részét tuti nem, nekem is vannak 10 éves ruháim, ráadáaul sima kínai. Szóval igazából igen, felelőtlenség és nagy butaság ennyi pénzt elverni ruhákra...
2024. aug. 13. 22:32
 6/64 A kérdező kommentje:

#1 nem adnak🤷🏼‍♀️

Pontosabban de, szállást és kaját adnak, de az akkor is lenne, ha nem költenék. A saját megkeresem pénzemet költöm.

2024. aug. 13. 22:36
 7/64 A kérdező kommentje:
#2 ez a cél. Már úgy ahogy alakulok. Onnantól mindig csak azt szeretném majd pótolni, ami tönkremegy. Főleg az alapdarabokat szeretném mind beszerezni minőségi dolgokból. Táskák (4-5 féle), kabátok (4-5 féle szintén, hogy minden alkalomra, időjárásra legyen), akkor blézerek, cipők, csizmák, egy nagyon minőségi fekete magassarkú, ami egész életre kihasznál. Ilyesmiket.
2024. aug. 13. 22:38
 8/64 anonim ***** válasza:
38%
De buta vagy és önző. Mit szólná, ha anyád azt mondaná, hogy akkor szevasz kislány, gondoskodj magadról, én a fizetésemből nem költök rád. Fizess lakbért, adj bele a számlákba és edd amit te vettél, főztél? "Úgyis lenne szállás, kaja" nem kötelessége ám egy nagykorú, középiskolai tanulmányait befejezett felnőttet eltartania.
2024. aug. 13. 22:41
 9/64 anonim ***** válasza:
95%
Hiába veszel örök darabnak gondolt ruhákat, nem lesznek azok, mert mindig változik a divat, ez a ruhagyártók érdeke is.
2024. aug. 13. 22:42
 10/64 A kérdező kommentje:
#9 egy fekete gombos szövetkabát már 50 éve is divat volt, ahogyan a fekete bőr magassarkú vagy a kis fekete táska is. Ilyenekre gondoltam. Nagyon a klasszikus szabást keresem.
2024. aug. 13. 22:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!