Szerintetek a pedagógusok átlagban jobb szülők egy átlag szülőnél?
#18 ez elég beképzelten hangzik. A magas elvárások rontják a gyerek önbizalmát, kudarctűrési nehézséget, szorongást és önértékelési zavart okozhat.
Amúgy nem, nem függ össze. A pedagógus is ember, ugyanúgy hibázhat, mint bárki, hiszen neki is lehet rossz napja, vagy kerülhet olyan helyzetbe, amivel még ő sem találkozott. Szakmai tekintetben nyilván ad egy pluszt, ha valaki pedagógus és jobban tud segíteni a gyereknek a tanulásban. De emberileg nem lesz más, nem lesz jobb.
úgy vagy te tanárnő, ahogy én a római pápa ;D
23-24 évvel ezelőtt a következő párbeszéd hangzott el a pedagógiai főiskolán, ahová jártam, az egyik órán vagy előadáson:
Tanár: Mit gondolnak, egy ÁTLAGOS szülő hány százalékban neveli a gyermekét TUDATOSAN és hány százalékban ÖSZTÖNÖSEN?
Mi, hallgatók tippelgettünk, bemondtunk mindenféle random számokat.
Erre a tanár: Nem. A valóság az, hogy egy ÁTLAGOS szülő mindössze csupán 10-15%-ban neveli TUDATOSAN és 85-90%-ban ÖSZTÖNÖSEN a gyermekét.
Majd így folytatta: És mit gondolnak, hogy alakulnak ezek az arányok a pedagógusok körében, akik ezt tanulják/tanulták, ez a munkájuk, ez a hivatásuk, akik sokkal tudatosabbak az átlagos szülőknél?
Mi, hallgatók: Akkor biztos fordítottak az arányok, nálunk 80-90% a tudatosság és 10-15-20% körüli lehet az ösztön.
Mire a tanár: Egy csudákat! A pedagógusok, akik több éven keresztül ezt tanulják, azoknál is csupán csak 35-40% körül van a tudatosság és még mindig 60-65% körüli az ösztön. Tehát a pedagógusokban kb. dupla akkora a tudatosság, mint az ÁTLAGOS szülőkben, akiknek nem ez a foglalkozásuk, de a gyermeknevelés még mindig jóval nagyobb mértékben az ösztönökön múlik még nálunk, pedagógusoknál is, és sokkal kevésbé a tudatosságon. Lehet, hogy 40%-ot kontrollálni tudunk és átlátjuk, hogy mit miért teszünk, de a "maradék" 60%-ot még mindig nem uraljuk, az még mindig az ösztönből fakad. Megtanulhatnak itt nálunk a főiskolán jó pedagógussá válni, fejleszteni tudjuk önökben azt a 10-15%-ot, akár 35-40%-ra is fel tudjuk hozni a gyermeknevelés TUDATOS részét, de az igazán jó pedagógus jó ember is egyben. Ez az a bizonyos 60%. Az pedig önökön múlik, nem rajtunk.
Nekem anyósom is pedagógus, meg ugye én is az vagyok. Én még nem vagyok szülő. Anyósom nagyon kedves személyiség, ösztönösen jó anya is egyben. Az én anyám szintén nagyon jó anya, kiváló szülő, sokszor ösztönösen ráérez vagy ráérzett anno, mikor még gyerekek voltunk a helyes nevelésre, pedig sohasem tanulta. Szóval mindenre van példa pro és kontra is. Arra is, hogy valaki pedagógusként jó szülő vagy éppen csapnivaló, meg arra is, hogy nem pedagógusként jó szülő vagy csapnivaló. Mert a gyermeknevelés majdnem 2/3 részben még mindig a személyiségünktől függ, nem pedig a tudatosságról, hogy mit miért teszünk. Szóval a szülői minőségünk sokkal inkább a személyiségünk és az ösztöneink függvénye, mintsem a tudatosságunk és a nevelési módszereink eredménye. Persze utóbbinak is fontos és nélkülözhetetlen szerepe van.
A pedagógus végzettségű szülök között szerintem kb ugyanolyan arányban vannak jók és rosszak, mint a nem padagógus végzettségű szülők között.
Önmagában a pedagógus végzettség nem jelenti azt, hogy jobb szülők lennének.
Biztos hogy rosszabb szülők mint a az átlagember. Túlkomplikálják, a gyereket is munkadatabnak tekintik így számára otthon sem ér véget a suli, sokuk a gyerektől elvárja hogy mindenből jó tanuló legyen nehogy szégyenbehozza a szüleit. Sok tekintetből olyan mintha egy nárcisztikus lenne a szülője.
Tisztelet a kivételnek jöhet a lepontozás az öszinteség miatt.
26,
Én nem pontozlak le, mert részben igaz amit írsz, de csak részben. Ez nem a teljes valóság, hanem a valóságnak csak egy szelete. Van ilyen ember is, mint akiről írsz, meg másmilyen is, az ellenkezője ennek. Egyes személyes negatív példák alapján nem lehet mindenkire általánosítani és azt mondani, hogy minden pedagógus ilyen. Nem írtál hülyeséget, de ez nem a teljes valóság. Ez csak részigazság. És reméljük, nem ez az általános. Én azért bízom benne, hogy akire te azt írtad, hogy "Tisztelet a kivételnek", remélem ők vannak többen. Én nem vagyok ennyire borúlátó, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!