Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondoltok az idős szülők...

Mit gondoltok az idős szülők gondozásáról? Kötelesség vagy önmagunk megvédése?

Figyelt kérdés

Mikor számít idősnek a szülő? Akut eseteket megértek,mikor segítségre van szükségük és jó kapcsolat van a szülő és felnőtt gyermek között. Szerintem alapvetően nem fordul meg normális viszonynal az hogy nem akarnak gondoskodni a szülőrol.

Húszas éveim elején anyám kötött velem egy ajándékozási szerződést a házzal kapcsolatban (akkor nem tudtam mire megy ki a játék) Két féltestvérem anyánkat messziről kerüli, mert évek óta nem tartják a kapcsolatot. Anyám elmondása szerint nem akarja, hogy mi ezen veszekedjunk. Amúgy szó sem lenne erről. Így egy indok volt, hogy rám írja az ő részét. Amúgy is folyamat terror volt az életem. Nem véletlen hogy a testvéreim is lekoccoltak. Majd már mikor a kapcsolatomat állandóan azzal nyomasztotta, hogy mikor ujitjuk fel a házat, ha már majd egyszer oda költözünk. akkor benyögte,hogy a szerződés is azért volt, hogy az örökség fejében rendezzem őket és nekem ez a dolgom. Folyamatosan kaptak pénzt így is. Mikor már odáig ment a nyomása, megkérdeztem, hogy miért szült meg, ha ennyire utál, az mondta mert apámnak első gyereke voltam.. Akkor azt mondtam, hogy befejeztem önmagam ámitasat. Mikor műtéte volt ott voltam, 2 hétig normális volt majd kezdődött elölről minden.. szerintem nem kell bemutatni egy ilyen szülő viselkedését. Apám is most kezdett el vakarozni, mert neki is az volt a terve hogy oda építkezzunk. (Amúgy egyszerű vályog parasztházrol van szó)Megmondtam neki hogy nem. Amúgy is utána ha én nem mentem , ők engem nem kerestek. Most kezdett el apám is néha de csak azért mert rájött hogy nincs senki akihez fordulhat ha baj van. Ő is bántalmazó volt a maga módján, mert egyszer nem állította le anyámat mikor bántalmazott. Akár fizikálisan vagy érzelmileg.

Ezek után még ezt hogy lehetne szívvel vagy kötelességbol csinálni? Majdnem rament a házasságom. Még üzletnek se tudom tekinteni mert megbetegedtem miattuk...

Mikor bedobta az ötletet anyám még akkor dolgozott, most korkedvezménnyel nyugdíjas. Apám még dolgozik. Nem gondolnám hogy pénz szűkeben lennének hisz ha beszélünk mindig mondják mire költöttek...

Szánalmasnak tartom hogy még így próbálják az utolsó bőrt is elhúzni rólam. Nekem nem kell az egész hercehurca, írják másra adják el... Én és a családom boldogsága többet ér mint hogy szét zilalja ismét az életem.

2024. jún. 5. 07:04
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
95%
Elmész ügyvédhez, felbontatod a szerződést és többet rájuk sem nézel, ha úgysem szerettek sosem, ennyi.
2024. jún. 5. 07:09
 2/19 anonim ***** válasza:
53%
Jaj, de akkor, amikor neked ajándékozta, kb kisemmizve a tesóid, nem voltál ennyire önérzetes...
2024. jún. 5. 07:11
 3/19 anonim ***** válasza:
96%

Az ajándékozási szerzödésnek NINCS feltétel, ha eltelt 10 év, akkor a tiéd, ha még nem, akkor a szülö vissza tudja vonni.

Neked semmiféle hivatalos kötelezettséged nincs velük szemben, jogilag nem tudnak semmit lépni.

Az meg még véleteln sem igaz, hogy neked oda kellene költözni és ápolni öket - erre vannak a gondozók, ez nem a te asztalod

2024. jún. 5. 07:12
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésre válaszolva, én végig néztem, hogy anyu és apu gondozza dédiéket. Egészen addig, amíg kórházba nem kerültek.

Én megfogadtam, hogy ezt nem fogom csinálni. Igaz, anyu is így van vele, van ilyen takarékossági izéje, hogy ha őt ápolni kell, akkor vagy otthonba megy, vagy ápolót fizet, de nem lesz a "terhünkre" nem akarja, hogy mi is tökre menjünk az ápolásba. Apu meg sem fogja ezt érni, mert alkesz, hamarabb meg fog halni, így én nem ápolnék senkit az biz isten.

Az életedre válaszolva, menj ügyvédhez, bontasd fel a szerződést, és ne beszélj többet anyáddal.

2024. jún. 5. 07:13
 5/19 anonim ***** válasza:
90%

Ja, bocs, most látom, ajándékozási szerződés.

Akkor meg közlöd anyáddal, hogy nem szándékozod ápolni, ha ezért adta neked a házat, akkor rosszul kalkulált, te szívesen visszairatod a nevére, döntse el a fentiek függvényében.

És a vége ugyanaz, utána nem keresed őket többé, az ő keresésüket meg nem fogadod.

De nyilván úgysem fogod ezt megtenni, mert látszik a kérdésen is, hogy sem eszed, sem lelkierőd nincs a határozott kiálláshoz és döntéshez, alá fogsz neki rendelődni.

2024. jún. 5. 07:14
 6/19 A kérdező kommentje:

Már évekkel ezelőtt mondtam neki, nem tett semmit.

Testvéreimre visszatérve. Bátyám egy utcában lakik anyámmal... Úgy mennek el egymás mellett. O és a nővérem ( évek óta rá se rúgta az ajtót) is 40,50+. Én kései gyerek voltam és emiatt velem se tartják a kapcsolatot.

2024. jún. 5. 07:18
 7/19 anonim ***** válasza:
90%
Részben te is hibás vagy. Hagyod magad kihasználni. Fejezd be a nyavalygást és éld az életedet!
2024. jún. 5. 07:24
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tett semmit, akkor ez van, megtartod a házat és ugyanúgy nem keresed őket, ennyi. Nem értem, mit nem értesz ezen.
2024. jún. 5. 07:35
 9/19 anonim ***** válasza:
0%

anyám még akkor dolgozott, most korkedvezménnyel nyugdíjas

2012 óta nincs korkedvezményes nyugdíj.

2024. jún. 5. 07:44
 10/19 anonim ***** válasza:
88%
Azt nem írta a kérdezö, hogy MOST ment korkedvezménnyel nyugdíjba, másrészt ha a nagyobb gyerekek 40-50 fölött vannak, akkor azért jó 70 fölöttiek a szülök!
2024. jún. 5. 07:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!