Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyi idősen, "kellene"...

Mennyi idősen, "kellene" elköltözni otthonról?

Figyelt kérdés

Azért, foglalkoztatott most ez a kérdés, mert hétvégén Budapesten albérletbe voltam ( haverok) miatt Rajottem nem is annyira rossz ez így önállóbban.

Amit tudni kell rólam, 21 éves vagyok nettó 380-at keresek, segítek picit rezsibe, ház körüli állat ellátásban, főzök csaladomra is, mosok néha, amit el kell intézzek magamnak megteszem. Próbálok önállósodni. Viszont ami rettenetesen zavar, hiába nagy a házunk ( édes apámmal, anyámmal) élek együtt 2 testvérem külön küszködik albérletben Pesten, látom mennyire nehéz nekik... Én ebből a pénzből kerek 300-ezret mindig felére tudok rakni. Szóval, igen nagy a ház viszont egyteru, konkrétan egy lányt nem tudok felhozni magamhoz pl egy buli után, mert levegőt veszek már hallatszodik, és ez egyrejobban zavar. Gimiben megoldottam, mert logtunk óráról és ennyi. Viszont azt is látom, hatalmas anyagi segítség még itthon lakhatom. + most szeretnék még 2 penzforrasi lehetőség beépiteni, amivel 500+t meg tudnám keresni. Mert nem telhetetlen vagyok, viszont matekolok szamolgatok, és nem rossz kereset ez főleg így itthon vagyok, de mire ebből saját ház lenne hitel nélkül hát az sokáig eltartana. Amúgy meg büszke vagyok magamra kevesebb mint 1 éve sem dolgozom, s sikerült összeszednem egy 2012 sportosabb, számomra nagyon jó autóra a pénzt. S nem elherdáltam, elbuliztam..! Szóval tenlyeg a kérdés, meddig húzzom itthon?

máj. 20. 08:45
1 2 3
 21/25 Senior Séf ***** válasza:
31%
Én 8-assal értek egyet. Maximálisan. A szülőkkel lakni (függetlenül attól, hogy kényszerűségből,vagy nem) kényelmes dolog. És SEMMI kényelmes dolog nincs az ember életében, amiért később ne kellene aránytalanul nagy árat fizetni.
máj. 21. 14:52
 22/25 anonim ***** válasza:
66%

21 évesen én otthon laktam szüleimmel, és egyetemre jártam.

még 24 évesen is.

nem késtél el

máj. 21. 14:56
 23/25 anonim ***** válasza:
60%

"És SEMMI kényelmes dolog nincs az ember életében, amiért később ne kellene aránytalanul nagy árat fizetni."

Egy jól funkcionáló családban ennek fel sem kellene jönnie.

máj. 21. 15:10
 24/25 anonim ***** válasza:

Neked kell tudnod, hogy számodra mi mennyire fontos, mi mennyit ér. Mindegy, hogy a többség szerint hülyeség vagy nélkülözhetetlen valami. Nem másoknak kell megfelelned, hanem a saját igényeidnek és elvárásaidnak.

Tanulj a gazdaság és a pénz működéséről, pénzügyi tudatosságról, anyagi függetlenségről, befektetésekről, hogy több információd legyen, több féle megközelítést ismerj meg alaposabban és komolyabb tudás birtokában hozhasd meg a döntéseidet.

Olvass és számolj utána, hogyan működik a kamatos kamat. Számold ki, hogy amit most félre tudsz tenni, annak a pénznek az értéke hogyan fog nőni a kamatos kamat miatt 10-20 év alatt a megfelelő befektetésekben. Főleg, ha folyamatosan tudod növelni a félretett pénzed mennyiségét is, ami így még többet fog kamatozni.

Az tök jó, hogy nem buliztad el a pénzed, viszont hogy egy sport(os)autóval mennyire jártál jól, az már igencsak szubjektív. Egy kevésbé sportos autó lehet, hogy nem annyira menő, viszont olcsóbban elvisz A-ból B-be. Csajozni lehet, hogy kevésbé lehet vele, bár lehet, hogy egy kevésbé sportos autónak kényelmesebb a hátsó ülése...

Pont ugyanilyen szubjektív, hogy az egyedül lakás mennyire éri meg a költségeit.

Fenntartani egy komplett háztartást máshol egy rakás kiadással jár. Amire szükséged van az albérletedben, azt vagy meg kell oda is venni, vagy elhozod a szüleidtől és aztán vagy nekik kell újat venni, vagy nekik nem lesz, hogy neked lehessen.

A kaját, mosást, fűtést, netet és egy rakás más dolgot sokkal drágább egy főre külön lakásban fizetni, mint közösen. Messze nem minden triviális az ember számára, amíg nincs ott abban a helyzetben.

Persze megérheti, ha fontos neked annyira a külön lakás. Különösen, ha egyéb előnyei is vannak azon kívül, hogy csak külön laksz. Pl. Ha a szülőkkel vidéken, vagy külváros távoli részén laksz, albérletbe meg a munkahelyedhez/sulihoz sokkal közelebb tudsz költözni, az akár meg is térülhet az utazási időben/költségekben. Akkor főleg, ha egy olyan helyre tudsz költözni, ahol jobban fizető munkahelyet tudsz találni a közelben. Különösen, ha a felszabaduló idődet is hasznosabban tudod eltölteni, mint hogy azon agonizálsz, hogy mennyire magányos vagy egyedül az üres lakásban, vagy hogy mennyi időd elmegy a házimunkákkal, mert nincs kivel osztozni rajta, mint otthon. Pl. Ha kevesebb időt töltesz munkába ingázással, akkor nem mindegy, hogy FB/GYK pörgetésével töltöd az idődet, vagy inkább nyelvet/szakmát tanulsz, képzed magad, hogy még jobb állásod lehessen a jövőben, netán mellék állást vállalsz, vállalkozást indítasz, hogy jobb jövőbeni lehetőségeket alapozz meg vele. De lehet ez sportolás, bármilyen hobbi, vagy akármi is, amitől te jól érzed magad és pláne, ha a jövődet is segíti. Ha egy nagyon hajtós, stresszes munkahelyed van, akkor egy kicsit több nyugalom, béke, akár meditálás pont sokkal hasznosabb lehet az életedben, mint még egy kicsit több pénz. A pénz nem minden. Viszont nem mindegy, hogyan osztod be.

Mondjuk ez az időre is igaz. Amit a legtöbb ember elfelejt, hogy az idő messze a legkorlátozottabb erőforrásunk nem a pénz. Amíg fiatal vagy, azt hiszed, hogy végtelen mennyiségű időd van. Nyugi, el fog múlni!

Minél korábban elkezded felhalmozni a hasznos dolgokat az életedben, tudás, jó szokások, befektetések, annál nagyobb mértékben fogják ezek a dolgok támogatni az életed a jövőben. Itt is fontos a kamatos kamat jelensége.

máj. 22. 01:26
 25/25 anonim ***** válasza:
Amikor kaocsolatot akarsz :D Mai csajoknàl elvàràs h külön lakj
aug. 3. 20:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!