Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell minden sikertelen...

Miért kell minden sikertelen vizsgám után ezt eljátszani?

Figyelt kérdés

Hiába nem hozom szóba a témát magamtól, anyám mindig megkérdezi, hogy mikor vizsgázom(egyetem), majd a vizsga után azt, hogy hanyas lett.

Igen , előfordul, hogy valami nem sikerül elsőre. Anyám meg mélységes aggodalmaskodásba kezd, hogy mi lesz így velem, mi van, ha a következő vizsgaalkalommal se sikerül és a következő alkalom előtt traktál azzal, hogy de jajj, mi van, ha az se sikerül.

Holott már százszor elmondtam, hogy mi van akkor, ha nem sikerül elsőre a vizsga. Semmi, felveszek egy második időpontot még a vizsgaidőszakban. Soha nem volt olyan, hogy a másodjára ne sikerült volna. Azt is elmondtam ezerszer, hogy akkor mi lenne, ha tényleg nem sikerülne, azon kívül, hogy a következő félévben újra fel kéne venni, semmi nem történik, ráadásul nem is a ráépülős tárgyaknál szokott gondom lenni.

Rettenetesen zavaró, hogy már századjára magyarázom, mutatom neki a szabályzat vonatkozó részét, de ő nem érti. Szerintem nem is akarja érteni, a fejébe vette, hogy márpedig komolyabb következménye biztos van, nem csak az, amit mondok a leírt szabályzat alapján. Aztán meg ha valamiből másodjára megyek vizsgázni, akkor megy a szokásos nyomasztás, hogy mi lesz így velem.

Mire jó ez?

2024. jan. 31. 09:54
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
34%

Ha rendszeresen pótvizsgáznod kell több sikertelen vizsga miatt, az azt jelentheti, hogy komoly problémáid lehetnek a tananyag elsajátításával.

Lehet, hogy érdemes átgondolnod, hogy valóban neked való-e az egyetem.

Anyád csak emiatt aggódik, szerintem jogos, mert, gondolom, ők finanszírozzák a tanulmányaidat.

2024. jan. 31. 10:04
 2/24 anonim ***** válasza:
76%

Ez igazából semmire nem jó. A sikertelen vizsga után semmit nem segít, hogy "Deee mi vaaaan, ha a következő se sikerüüüül?", maximum jobban stresszel tőle az ember.

Olyan szülőknél látom ezt a hozzáállást, akik nem tanultak egyetemen. A közoktatásban ha egy tárgy nincs meg, akkor járod előről az egész évet. Egyetemen meg max felveszed újra, lehet simán lehozható csúszás nélkül. Nálad pl biztosan, azt írod, hogy nálad max arról van szó, hogy második vizsga az első tárgyfelvételi alkalomnál.

2024. jan. 31. 10:06
 3/24 anonim ***** válasza:
79%

#1 Vagy azt jelentheti, hogy idiótán vannak meghirdetve az időpontok.

Nálam nincs olyan, hogy 1-2 pótvizsa ne legyen félévenként. Ha nem a nehezebb tárgynál csúszik be, akkor a rossz időpontok miatt van az, hogy inkább felveszem a könnyebb, nem ráépülős tárgyaimat hamarabb, úgy, hogy valami fontosabb, nehezebb, ráépülős tárgyból is akkortájt vizsgázok. Ha könnyebbre nem jut idő, akkor nem gáz, elmegyek felkészületlenül, megbukok, veszem is fel a csak pótvizsga alkalmat a vizsgaidőszak végére, amikor már befejeztem a nehezét. Ha meg hamarabb fel tudnék készülni mint a csak pótvizsga alkalom, akkor felveszem oda.

Soha nem kellett kettőnél többször mennem semmiből, a legtöbb bukásom meg tényleg ilyen, "előre vettem a nehezét arra az esetre, ha gáz lenne valami, ezért a könnyűekre nem készültem".

Vannak emberek akik nem úgy terveznek, hogy biztos minden sikerül elsőre. Én se.

2024. jan. 31. 10:16
 4/24 anonim ***** válasza:
24%
Pusztán aggódik érted. Van is rá oka, ha olyan gyenge képességű vagy, hogy nálad teljesen természetes jelenség a bukás. Ilyen mentalitással nem csak az egyetemen lesz problémád hanem később is a munka világában ha komolyabb cégnél akarsz szellemi pozíciót betölteni. Persze ha valami lepusztult irodában aktatologató akarsz lenni minimálbérért oda elég ez a teljesítmény is.
2024. jan. 31. 10:26
 5/24 anonim válasza:
76%
Szerintem ne foglalkozz vele. Nem mindenki azért bukik mert nem tanul, sokkal több oka lehet. Ez a tanáron is múlik ha olyan kérdéssort állít össze, a szaktól és a tárgy nehézségétől is függ. Azzal nem segít ha már előre ezzel idegesít hogy mi lesz majd....mert akkor ez lesz a gondolataidban és eleve stresszel indulsz el a következő vizsgán. Ha meg szerinte annyira könnyű akkor vizsgázzon le ő.
2024. jan. 31. 10:42
 6/24 anonim ***** válasza:
85%

Egyszerűen nem érti (és nem akarja érteni), hogy hogyan működik az egyetem.

Tájépítész szobatársam pl 4-szer is mehetett vizsgázni (a pótvizsgaidőszakon kívül!). Volt 2 időpont nekik, 2 a kertészetiseknek. A tanár meg azt mondta, hogy ha úgy érzik, gyengét írtak, mehetnek a következő vizsgaalkalomra is. Úgyis más a tétel.

De nálunk pl van egy olyan tanár (közegészségügyi szolgáltatások is politikák), aki a sima vizsgán általában mindig elvág. Mikor először vizsgáztunk vele a 17-ből 3-an mentünk át. Ugyanazon a vizsgán volt még 7 felsőbb éves, úgy hogy ők 9-en voltak összesen. Nincs olyan, aki ne pótvizsgázott volna vele minimum egyszer. Mi vagyunk az első évfolyam, amelyikből sose kellett senki felvegye valamelyik tárgyát másodjára is. Harmadik vizsgára sikerült mindenkinek. :D

Olyan is volt, aki sima írásbeli vizsgán szinte mindenkinek adta a bukó jegyeket, aztán meg a szóbeli pótvizsgán a kitűnőket. Pedig nem tudtunk azért annyival többet a leckéből. Csak könyebb volt egy témáról beszélgetni 10 percig, mint válaszolni 10 random, sz0patós kérdésre.

Egyetemen nem nagy dolog az, hogy mész pótvizsgázni.

2024. jan. 31. 10:48
 7/24 Kései Sirató ***** válasza:
78%

Én ezt mondanám neki:

Ha szeretsz, akkor bátoríts, támogass, szoríts, hogy sikerüljön, szóval változtass a hozzáállásodon!

2024. jan. 31. 10:55
 8/24 anonim ***** válasza:
86%

#3 vagyok.

Mindig annyi újat tanulok a gyakoris kommentelőktől😍 Ha felveszem a vizsgát és elsőre nem sikerül, akkor bizonyára a képességeimmel van baj. Jó is a második legmagasabbtanulmányi ösztöndíj sávban "bukdácsolni"🤣 Nagggyon aggasztó.

Nálam pl az van, hogy a vizsgaidőszak első felére betolom az összes vizsgámat, ami fontos, arra elsődlegesen készülök. A többire annyit amennyire idő van. Mindegyik sikerül lesz valamilyen, van benne 1-2 bukás. A vizsgaidőszak többi részére marad a bukások, meg az "amúgy meg tudom csinálni jobbra is" tárgyak javítása, ami szintén 1-2, van ami olyan, hogy amúgy a négyest javítom. Amik nem lettek meg felveszem a kizárólag pót időpontra. Ha hamarabb felkészülök, és találok szabad időpontot, akkor arra cserélek, és tádá második nekifutásra négyes-ötös.

A gyakoris válaszolok szerint bukdácsolok, mert másodjára mentem el vizsgázni egy tárgyból, egy vizsgaidőszakon belül. Gyakorlatilag meg soha nem vettem fel semmit két félévben, mindig minden elsőre bukott meglett legrosszabb esetben is hármassal.

Én azt látom, hogy ha előre felveszek mindent jó hamarra, lesz ami lesz, alapon, priorizálok a felkészülésben, max amiből kell megyek másodszor, az nekem sokkal hatékonyabb, mint az, hogy előre elosztom arányosan az egész vizsgaidőszakban. A szaktársaimnál azt látom, hogy aki az utóbbi időbeosztással él, annak az csak addig működik, amíg minden sikerül elsőre, onnantól borul, összecsúszik két tárgyra a készülés, és végül lesz olyan a vizsgaidőszak végére, ami második-harmadik vizsga után se lesz meg.

Meg amúgy szóbeliken elég sok izgalmas bukást lehet produkálni. Nekem van olyan oktatóm, akinél mindig vannak "beugró" kérdések, random, hogy a vizsga elején, vagy a végén kérdezi. Ha az ilyen kérdésre nem tudod a választ kapásból, tökéletesen, összekevered mással, akkor instant bukó. Velem volt olyan, első vizsgaalkalom, elmondom a tételt, nem köt bele, levezetem a kért számítás bizonyítását, az is teljesen jó, felelet után beugró kérdések, harmadiknál belebakizok, instant bukó. Nyilván nem a képességem volt a baj, a bemagolós cuccba bakiztam bele egy picit, nem egy bizonyításba.

2024. jan. 31. 10:57
 9/24 Kései Sirató ***** válasza:
84%

Nyilván olyanok írják, hogy nagy baj egyetemen, ha egy vizsga nem sikerül, akik életükben nem jártak egyetemre.

2024. jan. 31. 11:00
 10/24 anonim ***** válasza:
87%
#8 ugyan ez a taktikám. Mindent első hétre felveszek aztán lesz ami lesz. Van olyan tárgy amit már régóta görgetek magam előtt, mert vártam hogy nyugdíjba menjen a tanár aki tanította, úgyhogy azt a tárgyat csak most a tavaszi félévre vettem fel. Csúszásom nem lesz, ösztöndíjjas vagyok és állami támogatással vagyok egyetemen. Az, ha nem sikerül egy vizsga, vagy nincs meg egy tárgy az ajánlott félévben, még nem a világ vége. Csak olyanok paráznak ilyen miatt, akik sose tanultak felsőoktatásban, és még mindig az ragadt meg bennük hogy vizsgán bukás = évismétléssel.
2024. jan. 31. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!