Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ez most tényleg az én hibám?

Ez most tényleg az én hibám?

Figyelt kérdés

Egy teljesen diszfunkcionális családban nőttem fel. Szülők váltott műszakban dolgoztak, volt hogy nagyszülők vigyáztak ránk. Ha visszagondolok megvan az érzés, hogy a szüleim fáradtak és idegben vannak (gondolom az anyagi dolgok miatt). Nem igazán voltak nálunk ilyen igazi nagy családi pillanatok (társas, közös mozizás a nappaliban, nyaralás, az is megmaradt, hogy mesét se olvasott soha egyik szülőm se, mert jaj majd holnap, fáradt vagyok, most alvás és kész, ennyi. Féltem a sötétben sokáig, de valahogy ezzel sem törődtek. Én mindig magamban toltam le ezeket a dolgokat. Ilyen túlélő üzemmód.

Nem voltak közös reggelik, meg vacsorák, főként a munkaidő miatt. Csak nagyon ritkán, olykor ha volt valami esemény, de akkor se úgy igaziból.

Emlékszem 7 éves lehettem, nagy büszkén felkeltem korábban, csináltam reggelit (a kis akkori tudásommal), aztán felkeltek a többiek is és még csak le sem ültek megenni, mert nem vagyok éhes, nem szoktam reggel enni stb. Rosszul esett, többet nem készítettem reggelit nekik soha.

Nem mindig lehetett megbeszélni a dolgokat, sőt többségében soha nem lehetett. Merszem se volt sokszor felhozni adott témát, aztán valahogy már a végén abbamaradtak a részemről a dolgok. Fiatal felnőttként viszont megkaptam, hogy az én viselkedésem részben az oka, hogy a családunk milyen. Mert én nem tudok beilleszkedni stb. Anya rossz néven vette, hogy nem mondtam el neki semmit, nem beszéltem meg vele a pasitémát például. Valahogy akkor már úgy éreztem nem is akarom.

Szerintem ez nem az én hibám. Változtam rossz irányba, de úgy érzem olyanná váltam amilyenné ők "csináltak".

Ha összességében nézem a képet, akkor azt látom, hogy ők voltak képtelenek egy idilli családot létrehozni, nem menedzselték ezt jól.

Mégis felnőtt koromra mintha rám lenne hárítva minden probléma, hogy én ilyen meg olyan vagyok. A testvéreimmel se jó a viszony, kiskoromtól kezdve volt köztünk féltékenység, sokszor éreztem, hogy a kisebbek miatt kiszorulok és nem vagyok fontos. Azóta se vagyunk jó viszonyban, de persze ez is most ennyi év távlatában az én hibám szerintük, mert én vagyok kiállhatatlan.

jan. 14. 02:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, ahogy most olvastam az írásodat, magamra gondoltam. Eskü, ma pont a reggelinél sírva fakadtam pont ezért, valamit beszélgettünk a férjemmel, és beugrott a volt családom, anyám, apám, hogy én voltam a szar mindenért..... És akkor most olvasom, amit írtál...:(((

Nem olvastam a hozzászólásokat, de nem vagy hibás semmiért. Nem tudom, hány éves vagy, ha még érdemes, el kéne menned pszichológushoz. (Én nem tettem, már vén p...a vagyok, 57 éves, de még random elsírom magam, nem tudtam feldolgozni, szinte totál olyan szüleim voltak, mint Neked - nálunk megspékelve egy második gyerekkel, aki a tündérkirálylány volt.) Én amúgy arra jutottam, hogy nekik valószínű egymással volt bajuk, és ez vetült ki az egész családra.

jan. 14. 11:39
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Az 57 éves kor nem akadálya a pszichológushoz menésnek, 11-es, ha még mindig szükségét érzed.
jan. 14. 11:46
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

12-es, komoly? Nem hajt el a pszichológus, hogy mit akarok már?

Meg akarom próbálni, ha még nem késő.

jan. 14. 11:56
 14/17 anonim válasza:
92%
Ez nem a te hibád. A szüleidnek kellett volna többet foglalkozni veled.
jan. 14. 12:03
 15/17 anonim ***** válasza:
92%
A pszichológushoz nincsen felső életkori határ, és semmiképp nem hajt el. 57 évesen különben se vagy öreg.
jan. 14. 12:40
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Így van, nincs felső életkori határ, ez nem ilyen, úgyhogy én is csak maximálisan drukkolni tudok és azt modnani: vágj bele, menj el!
jan. 14. 14:57
 17/17 NTBS ***** válasza:
100%
Szerintem zárd le a múltat. Magadért tegyél dolgokat!
jan. 14. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!