Terhesen elváltam, a házasság előtt abban állapodtunk meg, hogy ha lesz közös gyerek, akkor mindkettőnk vezetéknevét fogja viselni kötőjellel. De így, hogy elváltam, születendő gyermekem az én vezetéknevemet viselheti-e?
nem olvastam végig, mert mindig csak felidegesítem magam a hozzá nem értő válaszokon
Szóval. Ha a gyerek házasság alatt "készült", vagyis a válás kimondása utáni 300 napon belül születik, akkor az lesz a vezetékneve, amit anno a házasságkötéskor bediktáltatok az anyakönyvi hivatalban. Ha a férjeddel együtt bementek és átíratjátok (asszem ez 10e ft), akkor lehet az a neve, amit te szeretnél, de az anyakönyvbe a férjed neve akkor is szerepelni fog az "apa" rublikában. Innentől kezdve jogosult vagy gyerektartásra ő meg láthatásra.
"Innentől kezdve jogosult vagy gyerektartásra ő meg láthatásra."
Pontosabban innentől kezdve indíthat bármelyik szülő gyermekelhelyezesi pert. A nyertes lesz jogosult a tartasdijra, a vesztes pedig a lathatasra
Ha nincs férjed, az apának nyilatkozni kell, hogy övé a gyerek közjegyző előtt.
A kórházban meg kell mutatni, akkor kapja apa nevét.
Enélkül a tiédet.
"A kórházban meg kell mutatni, akkor kapja apa nevét."
kapHATja
Mikor tanuljátok már meg, hogy az apaság elismerése és a gyerek neve két különböző dolog? Az, hogy általában az apja nevét kapja, nem változtat ezen. Ez nem szükséges feltétele az apaság elismerésének.
Ugyanígy olyan jogi fogalom sincs, hogy a "nevére vette".
34!
Terhesen vált el, ergo a férj az apa
#36 mikor tanuljátok már meg a két soros mondatot értelmezni?
Ahhoz, hogy egy nem házasságban születendő gyerek egy férfi nevét viselje, ahhoz a férfinek elismerési nyilatkozatot kell tennie.
Krva mindegy, hogy ő csinálta, vagy sem, elismerő nyilatkozat kell, és kérik.
38
A válás után, ha a teherbeesés ideje a házasság idejére esik és együtt éltek, akkor automatikusan a volt férj az apa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!