Hazas vagyok de a baba mastol van, mi lesz a gyerek vezeteknevevel?
Kedves Ugyvedno/ur vagy hozzaerto,
Kernem surgos segitseget ebben a kerdesben, ha hazas vagyok ( herce hurcas valofelben) es mastol vagyok terhes mar 1,5 eve bizonyithatoan eggyutt elunk raadasul kulon orszagban a ferjemtol akkor a baba szuletesenel a gyermeknek ugye nem a ferjem nevet kell viselnie? Hanem a sajat igazi biologiai apja nevet kapjatja amennyiben o a baba szuletese elott apasagi nyilatkozatot tesz?
Koszonom valaszat! Szep napot!
Udv.
Hazassagban szuletett gyermek apjakent a ferj lesz bejegyezve, akkor is, ha a valas ota nem telt meg el tobb mint 300 nap. Apasagi nyilatkozatot sem tehet az igazi apa.
Ha megszuletett a gyerek te, vagy a ferj indithat apasag megdontese iranti pert a birosagon, a verszerinti apa nem lephet semmit
Sajnos ha meg nem valtal el akkor a ferjed nevere kerul nem az apajera!
Tudom mert anyu volt ilyen helyzetben!
Már megint a régi Ptk szelleme lengedez, hiába, a beidegződés nagy úr:)))
Az új Ptk ad erre lehetőséget nemperes eljárásban is, annyi, mint az apasági elismerő, csak hárman kell egyszerre megjelenjetek, a férj, a gyerek apja, meg a Kérdező.
Pontosan a helyi gyámügyön kérdezzetek utána, de úgy rémlik, talán a szülés előtt is működik...
4:99. § [Házassági köteléken alapuló vélelem]
(1) A gyermek apjának – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.
Nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az apaság vélelme az
anya házassága alapján áll fenn, a házastársak életközössége legalább háromszáz napja
megszűnt, és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származik, a gyermeket teljes hatályú
apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni. Ebben az esetben a bíróság
nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő
nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az
anya férje vagy volt férje az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban teljes hatályú apai
elismerő nyilatkozattal kell rendezni.
De itten van népszerű cikk is nemjogászoknak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!