Miért van az, hogy az egyik szülőt érdekli, hogy milyen tanuló a gyereke, és szétaggódja az agyát miatta, a másik szülő meg azt sem tudja, hogy a gyereke mikor tanul meg mikor nem?
Nem csak két véglet van: a nyúzós és a lesz..rós :)
Más élethelyzetű, lelki alkatú, más képzettségű, más agyi szinten lévő emberek vagyunk és mindenki alapíthat családot, vállalhat gyereket minden további nélkül.
Én nem nyúzom meg feleltetem vagy kikérdezem a gyereket, de 2023-ban a digitális világban gyakran előbb látom a dolgozata jegyeit a Krétában, mint ahogy a tanár kiosztja nekik, lecke a classroomban stb. Aki szülő létére ennyire sem képes, hogy egy push üzenetet megnyisson, na az a lusta és felelőtlen.
Van, akinek fontos a gyereke előmenetele, az az alapokat legalább észben bírja tartani, a gyereknek tk az iskola a munkahelye, közös étkezéskor, amikor megbeszéljük az átlagos munkanapokat, azért jól esik az nekem is, ha a családom érdeklődik, ez oda-vissza működik.
A gyerekek sem egyformák, az enyém is értelmes, önálló, akkor jön, ha elakad vagy segítséget kér valamiben, napi szinten nem kell követni a bepakolás, lecke, mit tanultok pontosan témakört, de ha van egy projecttéma vagy vitatéma és ötleteket gyűjt vagy jön, hogy kérdezzem ki a fogalmakat vagy memoritert, akkor szívesen teszem. Természetesen visszajelzem azt is, ha valamit nem tud, nem jól tud vagy nem teljesen jó a módszere… ebből tanul.
Én is az önállóságban hiszek, a tanulni megtanításban (szövegértés, értelmes jegyzetek, lényegkiemelés, érvelés stb.), a minta mutatásában (én is tanult ember vagyok, 40 felett én is épp tanulok szakmai dolgokat és nyelvet is stb.) és abban, hogy motiválom. Ha kell, akkor egy múzeummal, ami épp témába vág, egy jó társassal vagy könyvvel, amiről épp tanulnak, egy kísérletezős programmal vagy planetáriummal, ha épp érdekli egy hajszálnyit is és bizony ha jó talajra hull, akkor megteszek mindent azért, hogy megszeresse, kiemelem a jó dolgokat stb.
Azért a teljes ráhagyást sokkal rosszabbnak, károsabbnak gondolom, mint azt, ha egy szülő igyekszik (esetleg csak rosszabb módszerekkel), de tanulásra fogni a gyerekét…
#10: a felnőtteknek se csak a munkából áll az élete, hogy meglegyen az egyensúly. A Ti dolgotok viszont annyiban lényegesen egyszerűbb, hogy nem nektek kell megtenni a felelős döntéseket.
Egyébként mi is voltunk kamasz. Aki négyesért cseszeget, az lehet, hogy A. vele is ezt csinálták, ezért ezt gondolja természetesnek B. éppen ellenkezőleg, de úgy gondolja, többre vitte volna, ha jobban motiválják.
Ez a gyerektől is függ. Én a nem kell csesztetni, mert magamtól is tanulok típus voltam, biztos vagyok benne hogy se anyukámnak se apukámnak gőze nem volt a tanáraim teljes nevéről, maximum a "gúny nevét" tudták, amin otthon is emlegettem őket.
Nem tudták mikorra miből van házim, sokszor szerintem azt sem, hogy mikor írok témazárót, mert minek. Nem az ő feladatuk volt megoldani, nem az ő felelősségük volt hogy kész van-e, tanultam-e hanem az enyém.
Nyilván ha valami nem volt kész és emiatt fekete pontot/rossz jegyet kaptam, akkor megvolt hozzá a fejmosás, hogy figyeljek oda jobban a dolgaimra, de ebben is annak az erősítés volt benne, hogy ez egyedül az ÉN feladatom, rajtam múlik mi lesz belőlem.
(Nálunk volt olyan aki másodikban azzal takarózott a tanító néninek, hogy az anyukája elfelejtette betenni a táskájába a füzetet... A tanító néni is pont így reagált, nem az anyukája feladata bepakolni, hanem az övé. Már 7 évesen is.)
Ez a gyerektől is függ.
Nővéremnek elég volt figyelni órán és 5-ös dogákat írt én meg akár mennyit tanultam, készültem a 3-nál jobb nem sikerült.
Valahol mindkettő variáció túlzás. Na meg minden gyerek más. Szidod anyádat , de öazintén, magadtól tanulnál? Nem vagyok benne biztos. Ha nem tanulsz nem vele cs.szel ki, hanem magaddal.
Ja es pwrsze jár a szórakozás, legyél gyerek, de először a kötelesség jön utána a pihenés.
én tudtam a gyerekeim tanárånak nevét mit tanitanak ,és eljårtam szülöire ,fogado órára. 3 gyerekem van de 2 fiam ha nem noszogatam mindig hogy kész e házi készült e a felmérökre akkor elhanyagolta miközben okos és jó tanulok voltak csak luståk ,lányom az iskola napközijébe megcsinálta megcsinálja leckét igy nincs gond vele.
de hétvégén rá kérdezek meg látom mi a håzi kėsz van e.
Én rengeteget tanultam, 23 éves koromig folyamatosan, mérnök lettem és gyárban dolgozok 💁♀️
Értem én, hogy itt a szalagmelósra gondolnak, de nekem fura, hogy szitokszónak használják. Anyukám fél életét szalagmelósként töltötte és kifejezetten szerette csinálni, minél nagyobb százalékokat elérni, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!