A szüleim miatt nem jutottam előre az életben, mert csak kihasználtak, illetve érzelmileg zsaroltak, hogy én tartozom nekik, merthogy felneveltek. Hogy dolgozzam fel ezt, illetve mit csináljak lassan 30 évesen?
"Ja felvetettek velem 20 évesen egy hitelt, amit nekem kellett 3 évig fizetni"
És még mindig ott élsz? Mire vártál?
A 80 év feletti szüleim mindketten azt mesélték, hogy huszonéves koruk elején évekig hazaadták a teljes fizetésüket, mert a szülőknek ez volt a természetes abban az időben. Ami még ennél is elképesztőbb volt számomra, anyukám amikor férjez ment, egy ideig az apai nagyszüleimnél laktak és a családi gazdaságban dolgoztak, de nem kaptak fizetést! Amikor apukám elment máshová dolgozni, egy ideig a nagymamámnak leadta a teljes fizetését, mert hát ott aktak, ez volt a szokás... Amikor ezt a fiatalok később szóvátették, a nagymamám "megengedte", hogy a szüleim összegyüjtsék apám fizetését, de anyám továbbra is ingyen dolgozott a gazdaságban. Amikor a szüleim külön költöztek, a nagymama adott egy jelentősebb összeget (de messze nem annyit, amit apám korábban keresett), de ez messze nem volt annyi, amit az apám keresett. Ezek ellenére sosem hallottam, hogy szidták volna a szüleim a nagyszüleimet, nem traumatizálódtak az ilyen gondolkodásmód miatt, pedig a jelenlegi értékrend szerint ezeket extrán lehúzásnak nevezhetnénk.
Valahol a szüleim is követték bizonyos szintig ezt a nagyszülői mintát, mert pl amikor diákkként elmentem dolgozni minden nyáron (ez több, mint 40 éve volt), a teljes keresetemet hazaadtam, de akkor fel sem merült bennem, hogy ez másképp is lehetne, ez manapság szintén elképzelhetetlen, de engem sem traumatizált ez a dolog, viszont én már az első fizetésemet úgy kaptam, hogy nem laktam otthon, így nem alakulhatott ki az a helyzet, hogy hazaadjam a fizetésemet, bár anyukám tett erre utalást, hogy ha otthon laknék, neki az a természetes, hogy hazaadnám a fizetésemet.
A saját gyerekeim nem adnak haza a fizetésükből, mert az lenne a cél, hogy a lehető legtöbbet félre tudjanak tenni a fizetésükből egy saját lakásra, de azt is látom, hogy ez a cél egyre távolabbivá válik manapság az eszméletlen magas ingatlanárak miatt (Bp. agglomerációban lakunk, itt millió felett vannak a m2 árak), de azt is látom, hogy a szegényebb családok ezt nem tudják megtenni, hogy a gyereküket még felnőtt korukban is támogassák akár ingyen lakhatással.
Kérdező, teljesen felesleges ezen rágódnod, mi volt 20 éves korodban, valahol sajnos az is természetes, hoy hazaadsz a fizetésedből a rezsibe, élelembe, amíg otthon élsz, mert a szüleidnek nem kötelessége eltartani és nyilván nem valami tehetős családról van szó, ha még kölcsönt is vetettek fel veled anno. A jelenlegi árak mellett mindenkinek sokkal nehezebben most, a legtöbb család máról holnapra él, így az is lehet, hiába volt az a terve a szüleidnek, hogy nem kell majd hazaadnod, valószínűleg Ők se keresnek sokat, a durván megemelkedett árak miatt nem tudják megtenni, hogy 30 éves korodban is eltartsnak.
Rengeteg család van most szorult helyzetben, szerintem ezen keseregni, traumatizálódni nem kellene, inkább keress megoldást arra, hogy önállósodni tudj. Keress jobban fizető munkát, lehet akár ez külföld is, de egy biztos, a sebeid nyalogatása nem vezet sehová.
Nem unod még, hogy minden második héten itt rinyálsz???
Aki meg olyan hülye, hogy fel lehet vetetni vele hitelt felnőtt létére, azt még mindig nem tudom sajnálni :D Velem is akartak. 18 voltam, de nem idióta.
Nojj fel estere, novessz tóköt magadnak es allj a sajat labadra. Ha kell, menj el pszichologushoz es ne a szuleidet okold a sajat sikertelenseged miatt.
18 eves korod ota magad iranyithatnad az eleted. Kezd el, meg nem keso.
A szuleidnek meg koszond meg, h felneveltek. Van akinek ennyi se jut beloluk. Szivesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!