Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit sirat az ember, amikor...

Mit sirat az ember, amikor meghal egy olyan szülője, aki őt nem szerette es bántalmazta?

Figyelt kérdés
Es ha meghal a szülő megis sír a felnőtt, idősődő gyereke. Pedig sokszor kívánta halálát szülőjének
2023. okt. 24. 20:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
88%
Lehet, hogy magadat sirattad, amiért ilyen szülő jutott neked, ill. már az sincs... a 6-os válaszod szerintem nem őszinte: hiába vártál szeretetet, nem kaptál, ezért megkeményítetted a szíved, elnyomtad az érzéseidet -úgy elviselhetőbb volt- most viszont feltörtek.
2023. okt. 25. 11:40
 12/19 anonim ***** válasza:
76%

A gyász elég összetett dolog, és mindenkinél más.

Nemrég én is elvesztettem valakit, akivel az utóbbi években kb. semmilyen kapcsolatom nem volt, az utolsó beszélgetésünk borzalmas volt (részemről is), sok mindent nehezményeztem vele kapcsolatban, legfőképp olyan dolgokat, amiket más családtagokkal tett. Aztán mikor meghalt (betegség miatt), akkor rám szakadt egy olyasfajta gyász, amire nem is gondoltam előtte. Bűntudat, hiányérzet, dolgoknak a megkérdőjelezése, sok múltbeli emlék, lehetőségek, és a dolog végessége, hogy már biztos, hogy soha nem lehet jobb sem ő, sem én, sem a kapcsolatunk.

A sérült családok amúgy is bonyolultak.

Más gyászát nem kell megérteni, max elfogadni, dolgod a sajátoddal van. Önvizsgálat, terápia, ami neked beválik. De más érzéseit egyszerűen nincs joga senkinek megkérdőjelezni. Minden kapcsolat más, ezért minden veszteség is más, akár adott emberben is.

2023. okt. 25. 11:48
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az ilyen ember lelkivilága annyira zavaros, maga sem tudja megmondani.
2023. okt. 25. 12:06
 14/19 anonim ***** válasza:

Ilyenkor szembejön a saját múlandóságunk is. Főleg ha már se apád, se anyád.

Nekem azóta bizony beugrik néha, hogy én következem, mire hagyom itt a gyerekem, elmegy- e az eszem vénségemre, stb.

2023. okt. 25. 19:41
 15/19 anonim ***** válasza:

Ez szerintem egyfajta Stockholm-szindróma. Hiába volt bántalmazva, mégis szerette, akár tudat alatt is.

("A Stockholm-szindróma (Helsinki-szindróma néven is ismert, l. alább) egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek esetenként – szimpátiát kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyűlölniük kellene őket. Általában ez így is van; olykor azonban nem ez történik. A Stockholm-szindróma olyankor léphet fel, amikor a sok bántalmazás mellett a rab, miközben teljesen ki van szolgáltatva fogvatartójának, figyelmet, felületes kedvességet tapasztal részéről.")

Forrás: Wikipédia

Amúgy számtalan film készült ezzel a témával kapcsolatban.

2023. okt. 25. 21:45
 16/19 anonim ***** válasza:
74%
A Stockholm szindrómás nem szereti. Van valami kötődés, de az nem szeretet. A szeretet mindenképp érdekmentes, ez viszont egy torz helyzetben kialakuló énvédelem.
2023. okt. 25. 21:54
 17/19 A kérdező kommentje:
Egy gyermek szereti a szuleit, akkor is ha gonoszak vele. Ez semmikepp se Stockholm szindróma. Egy gyerek nem túszul ejtett
2023. okt. 25. 22:01
 18/19 anonim ***** válasza:
Képletesen értettem a "túszul ejtettet". Ettől függetlenül nagyon hasonló szerintem, hiszen a szüleidtől függsz, kiszolgáltatott vagy nekik, így értettem. Azért is írtam, hogy "egyfajta Stockholm-szindróma", nem pedig, hogy valójában az, csak ahhoz hasonló. És igen, valóban benne van az is, hogy a szüleidet "szeretned kell" csak mert ők a szüleid.
2023. okt. 25. 23:38
 19/19 anonim ***** válasza:
34%
Én nem szeretem a szüleim már csak egy él az is dohányzik mindig arra gondolok milyen lett volna egy nem dohányosal élni és mit követem el hogy, ezt kaptam.Ha létezik a pokol valoszinüleg ott dohányosok élnek.
2023. okt. 27. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!