Szülők ti le szoktátok szidni a gyereketeket, ha rossz jegyeket kap egy kis ideig?
Dehogyis. Nem vagyunk primitív vademberek.
Az ember teljesítménye nem egyenletes, még egy kiegyensúlyozott felnőtté sem, egy gyereké meg pláne nem az. A teljesítmény pedig tantárgyanként, és témánként is nagyban eltérő lehet.
Ráadásul az általad vázolt szituáció - sok dolgozat rövid idő alatt - pont, hogy azt mutatja, hogy nem a gyerekkel van a baj, hanem a szervezéssel.
Kiabálás helyett meg sokkal célravezetőbb a segítség. Fel kell deríteni az okokat, hogy mi miatt nem sikerült megfelelően teljesítenie, és azokon a problémákon kell változtatni. A konstruktív hozzáállás mindig célravezetőbb, mint az ellenséges.
Mindig ment a lecsszés, már egy hármasért is.
Full nem érdekelték, hogy pl. novellapályázatokon milyen eredményt érek el, ha nem volt 5-ös a dolgozatom, már jött a kioktatás és társai.
Mindegy, ez van, bár az önértékelésemnek nem tett jót ez a fajta folyamatos leszólás és lenézés.
ki kell deriteni, hogy mi lehet a hiretelen teljesitmeny romlas mogott
a kiabalas nem oldja meg a problemat
Köszi a válaszokat.
Hát én amikor rossz jegyet kaptam, mindig nagyon stresszeltem, mert anyukám mindig mérgeskedett, hogy akkor minek mentem gimnáziumba, ha nem akarok tanulni.
Pedig egyáltalán nem az volt a helyzet, hogy nem akartam tanulni.
Csak egyszerűen sokszor annyira fáradt voltam, meg már nem fogott jól az agyam tanulás közben, meg hát ugye a tanulós (ugye a humán tantárgyakra gondolok) dolgozatok is jóval nehezebbek voltak, mint általános iskolában.
Szóval sokszor az a baj a szülőkben, hogy rögtön ítélkeznek, ha rossz jegyeket kap a gyerekük, pedig nem is tudják a hátterét, és csak az számít nekik, hogy magas végzettsége legyen a gyereknek, nem az, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen.
Volt egy időszak amikor igen.
Aztán rájöttem, hogy azért mert becsúszik egy két rosszabb jegy, nem fog a világ összedőlni. Persze azért bukásra ne álljon mindenből. Sokszor annyira rástresszelt a dogákra hogy azért nem sikerült. Azóta ha pl témazárót írnak már reggel mondom neki, hogy ne idegeskedj, ha nem is úgy sikerül hogy 5 lesz, én büszke vagyok rád mert tudom hogy sokat tanultál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!