Akinek sikerült meggyőzni a szüleit, hogy ne ők ápolják a nagyszülőket, az hogyan csinálta?
Elméletek nem igazán érdekelnek, gyakorlatban szeretnék ténylegesen példákat olvasni.
Az is érdekel, ha nem sikerült erről meggyőznöd, akkor te is kivetted utána a részed a feladatból? Vagy inkább kivontad magad?
Miért kell ápolni a nagyszülőt? Milyen komolyságú dologról beszélünk, mennyi időt igényel egy napból az ő gondozása, esetleg teljes felügyeletet?
Nálunk dédimék teljes felügyeletre szorultak, egyikük Alzheimer miatt, másikuk mozgásképtelen lett gyakorlatilag. Nálunk közös döntés volt a szoc.otthon, igazából hosszú távon ha nem dolgozott volna vki az hatalmas pénzkiesest jelentett volna nálunk, plusz az otthonban azért értenek is hozzá amit csinálnak.
Én az Alzheimeres dédimre többször vigyáztam, őt tudtam kezelni, de a másik dédim gondozásában nem tudtam/tudok részt venni, mert gyakorlatilag képtelen vagyok megemelni őt. Nála még várunk az otthonra, mert nagyon hosszú a várólista, most már ő is örülne ha otthonban lenne, őt zavarja is, hogy annyira nincsenek vele egyidős emberek a közelében
Nálunk.
Agyvérzés.
Félig meddig béna .járni tud kerettel.
Nemoria zavar. Nem-igen hív minket a nevűnkön.
Idős otthonról hallani sem akar,nem mintha 1-1,5éven belül bekerülne olyan helyre ahova szeretnénk betenni.
Tehát 24órás felügyeletre nem szorul,de nem tudja magát ellátni.
Ahol most van az 160guriga havonta,természetesen a nyugdija erre nem elég. És állami kitudja meddig maradhat és ha kiteszik (azt mondta föni,hogy utcára senkit nem tesznek) de akkor hová teszik?
Szóval kellet egy ilyen féleg meddig kényszer megoldás,tesó agyerekeivel meg otthon van egy darabig...a nagyi pedig ebbe bekefér szerinte.
#5 Igaziból egyelőre nem ápolás, hanem társalkodónő hiányzik, aki segít a mindennapokban (jár takarító, kaptak rendelt ennivalót, más vásárol be), de nagyim tud még heti 2-3x főzni, mos és vasal, eljár bankba, plázázni is, ha olyan kedve van.
Viszont egyedül maradt. Anyum odaköltöztetni sem akar senkit, szerinte felváltva ott kellene aludnia minden este valakinek (ez fontos, mert ha elesik, akkor nem tud egyedül felállni vagy segítséget hívni, és este gyakrabban esik el), ő járna oda ebédelni az ebédszünetében és amúgy heti 1x ott a takarító, heti 2x jön a tornász és további programokat kéne szervezni meg néha (világosban! tehát munkaidőben), elvinni plázázni, úgy heti 1x meg sétálni vele minden nap 1-2 km-t, hogy ne épüljön le.
Hol laktok? Városban vagy falun?
Sok helyen lehet kérni házigondozást, amikor az otthonában munkaidőben felkeresik őt, lenne társasága. Nálunk akinek az állapota engedi, sétálnak is.
Oké, plázázni nem viszik, de támogató szolgálattal el tudnak menni vásárolni, fodrászhoz stb.
Ha van jelőrendszeres házisegítségnyújtás, az is opció, mert azzal tud segítséget kérni. Nálunk van 24 órás ügyelet, nem csak diszpécser központ.
De ha a családból valaki, vagy akár ismerős, oda tud ugrani, ha gond van, akár a gondosóra programot is meg lehet neki igényelni. Az országos, de csak diszpécser központja van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!