Akit pszichopata/szociopata szülő nevel fel, az maga is azzá válik?
Nyilván van egy erős genetikai hajlam, de elvileg a gyerekkori környezet/traumák stb is közrejátszik.
Plusz olyan "normákat" vett át otthon, ami egyfajta pszichopata, emberi bőrben lakó ragadozónak a normái/nézetei.
6-os azt a különbséget szokták a szociopata a pszichopata között megvonni, hogy az előbbi az szerzett, az utóbbi az veleszületett. Tehát a szociopata személyiség úgy alakul ki, hogy gyerekkorban/serdülőkorban valamilyen trauma éri, de a pszichopata jellemvonásai már kisgyerekkorára kiütköznek. Viszont egy és ugyanazon személyiségtípusról van szó. Egyébként mindkét megnevezés csak irodalmi, mert a klinikumban ezt a személyiségzavart antiszociális személyiségzavarnak hívják.
9-es: az agresszió verbális is lehet ám. És a törvénnyel sem feltétlenül keveredik összetűzésbe, mivel az ő érdekei számára a legfontosabbak, ezért elkerülő magatartást tanusít, tehát nem provokálja a törvény haragját, amíg a saját szükségleteiket ki tudja elégíteni.
Természetesen lehet az agresszió verbális is igen, de általában nem az a fajta, amitől zeng a lépcsőház. Azért az sokkal ütősebb, mikor két centiről az arcodba súgják, hogy megöllek.
Ráadásul nálunk nem volt dominancia, apám nem uralta a családot, a paritás elvén mozognak, sokat nevetnek, sőt, mivel teljesen ellentétes a politikai állásfoglalásuk a téma kerülve van, max. anyám szekálja, de apám ilyenekbe nem áll bele.
A szociopata állapotot szerintem nagyon erősen befolyásolja az illető személyisége. Lehet, hogy amitől az egyik ember szociopata lesz, a másiknak meg se kottyan, túlteszi magát rajta. Nem vagyunk egyformák.
A szociopaták sem egyformák.
13-as igen, szerintem is nagy részükre igaz. Eléggé felhígult a képzés ezen a területen is, bizonyos értelemben divatszakma lett.
Jó pár éve, vonaton együtt utaztam egy vasi gyermekjóléti szolgálat vezetőjével, aki pszichológus, és mondta, hogy az unokahúga akkor végzett, de nem akarja felvenni, mert nem megfelelő a tudása. Még mondtam is neki, hogy azért ez elég közeli rokoni kapcsolat, lehet, hogy azért mégis fel kellene venni szerintem. Erre megkérdezte, hogy ha én lennék a helyébe és hoznának egy iskolakezdés előtt álló gyermeket, mert folyton bepisil, mit csinálnék. Mondtam, hogy először meg kell vizsgáltatni, nincs-e szervi baja (hólyaggyengeség). Azt válaszolta: na látja, ő ezt nem tudja.
Hát nem volt több kérdésem.
Nekem apám egy szadista állat volt, aki rendszeresen vert engem és megalázott terrorizált. Anyám egyébként ezért vált el tőle.
Ez tartott egészen a 2011-es haláláig.
Ami olyan 10 év volt. 22 voltam amikor meghalt. Megölte a Meningitis purulenta.
Isten nem ver bottal.
Nos a terror amit csinált azt sosem fogom elfelejteni és
gyereket egyáltalán nem is kívánok vállalni.
És a mai napig nincs is.
Nos önsajnálat helyet mondhatni úgy, hogy bár a sebek a múltra emlékeztetnek, de nem kell meghatározzák a jövőt.
Mint ember az apám egy zsák trágyával egyenértékű volt és ma is az lenne. De egy halom hamu egy fémkazettába zárva úgy 900 km-re a lakhelyemtől már senkinek nem tudd többé ártani.
A szüleit nem választhatja meg az ember, de a barátait igen.
És sosem bántottam senkit.
Pszichopatává nem lehet nevelni valakit, mert a pszichopaták agyában van egy markáns genetikai eltérés, ergo már annak születnek.
A szociopata viszont nem, tehát elképzelhető, sőt, példát is tudok rá mondani, hogy egy pszichopata apa "átadja" a rossz tulajdonságokat a gyerekének, aki nem pszichopata, mert nem olyan az agyszerkezete, de szociopatává válhat attól még. Az nem genetikai.
Jó példa erre Balogh Lajos (százhalombattai sorozatgyilkos) esete.
Egy dokumentumfilm volt róla, nem is rég, talán 2021-ben, vagy 2022-ben, és ott egyértelműen pszichopata volt az apja, és bizony igencsak megkeserítette a fia életét, annyira, hogy sorozatgyilkos lett belőle.
Majd akit érdekel, az nézze meg, ott lehet látni ezt a jelenséget, ráadásul hazai példa, tehát magyarul van fent természetesen a YouTube-on. Ha még nem szedték le persze.
Nekem súlyosan szociopata anyám van(apám kiskoromban meghalt). Öcsémet 8éves korában beadta az otthonba mert nem volt rá szüksége, később, jó pár év múlva azt hazudta neki 3héten át hogy én meghaltam, apám mellé leszek temetve, stb. Full komolyan. És mikor megtudtam és kérdőre vontam, csak annyit mondott hogy ő csak viccelődni akart. De ez csak a jéghegy csúcsa, évekig terrorban tartott.
De nem egyszer ismerte már be hogy nem tud szeretetet érezni, próbálna, de nem képes rá.
Munkanélküli jelenleg, dolgozni nem képes, a párja pedig nárcisztikus szóval összekombinálta ahogy csak tudta a dolgokat.
Én viszont nem váltam szociopatává, annál rosszabb. :'D
Pl.: 4éve vagyok együtt párommal, hihetetlenül már-már túlságosan is kötődöm hozzá. Még mindig elbőgöm magam amikor hétvégén elbúcsúzunk. És mindig magam elé helyezem fontossági sorrendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!