Hálával tartozik a gyerek az anyjának?
Szerintem meg a jó nevelés a minimum, azért ugyanúgy nem kell hálásnak lenni mint a szülésért. Persze a férfi lehet hálás, és kell is hálásnak lennie a nőnek, hogyha ő megszüli a közös gyereket a testét kockáztatva, de a gyereknek ehhez semmi köze.
Nekem az sem tetszik, amit az örökbefogadásról írtál, kérdező. Egy gyerek, se azt nem dönti el, hogy megszülessen-e, se azt, hogy valami miatt elveszítse-e a szüleit, se azt, hogy ki nevelje fel. Ezek mind csak dolgok amik akaratán kívül történnek vele. Szerintem minden gyereknek joga van rendes neveléshez és szerető szülőkhöz, az már más kérdés, hogy ez nem mindig kivitelezhető. Pont pár napja néztem egy videót , amiben felnőttek, akiket kicsi korukban örökbe fogadták, arról meséltek, hogy mennyire tönkretette őket, hogy a szüleik elvárták, hogy legyenek hálásak amiért valaki neveli őket. Hogy a mai napig ott van bennük, hogy nekik nem jár az a feltétlen szeretet ami a többi gyereknek, mert ők nem elég értékesek. És a mai napig ott van bennük a félelem minden emberi kapcsolatukkal kapcsolatban, hogy ha nem elég hálásak a másiknak a kötődésükért, akkor megint eldobják őket.
#23 hú, ez érdekes kérdés. Ha csak példákból indulok ki: ha valaki kölcsön ad nekem valamit, azért hálás vagyok. Ha mondjuk leejtem a szendvicsem és valaki ad a saját ebédjéből (anélkül, hogy azt kérném) akkor azért hálás vagyok és szerintem ebben a szituációban el is várható a hála.
*trigger warning*
Viszont ha például mondjuk meg akarnak erőszakolni, és valaki megvéd, akkor azért szerintem nem lehet elvárni, hogy az ember hálás legyen, mert ez az alap kénw, hogy legyen. Furcsa is lenne, ha a traumatizált áldozatnak kénw még egy csokival a kezében felbukkanni a e személynél
#26 inkább úgy mondom, hogy szerintem egy államon belül alap, hogy valahogy meg legyen oldva az árvák rendes felnevelése anélkül, hogy a gyereknek hálásnak kéne ezért lennie. Az állam ettől szerintem lehet hálás a nevelő-/örökbefogadó szülőknek. Bár a legtöbb szülő Magyarországon önző okból fogad örökbe szerencsére. Nevelőszülő más kérdés de az amúgy is kacifántosabb szituáció.
De kb. tegnap kezdtem el egyáltalán ezen a kérdésen gondolkodni, csak eszembe jutott róla ez a videó, hogy mennyire elcseszi a gyereket, ha elvárják, hogy hálás legyen.
Azzal nem teszel jót egy gyerekkel, hogy örökbefogadod amikor semmi kedved hozzá. Ezért általában nem is szoktak hálásak lenni, mert pont ezeknek a gyerekeknek van rossz gyerekkora. Kifejezetten nem szabad azért örökbefogadni, hogy jó embernek érezd magad, mert azzal elcseszed a gyereket. És pont ezek a szülők várnak aztán hálát minden kisebbségért, ami normális szülőnek magától értetődő.
A videóban az egyik nőnek is ilyenek voltak a szülei és egyszerűen megszakította velük a kapcsolatot amint nagykorú lett. Ők meg még mindig várják, hogy legyen hálás, mert ők milyen jó emberek, amiért megmentették az árvaságtól.
Szerintem szituációtól függetlenül egy gyereknek sem kell hálásnak lennie a nevelésért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!