Hisztironikus anyaval hogy lehetne konnyebb az elet?
Sziasztok! Az elejen leszogeznem, hogy alapvetően nem rossz ember az édesanyám és szeretem. Ugyanakkor teljesen tonkretesz.
Ugy par eve kezdodott, hogy kisebb-nagyobb megszakitasokkal folyamatosan triggerel, generalja a veszekedeseket es lazan a lelkembe tipor barmikor. Tobbszor probaltam vele leulni beszelni, hogy miert tortenik mindez, mi a valodi problemaja, miert csinálja ezt, illetve kb zokogva elmondtam, hogy ez engem mennyire megtor, de nem foglalkozott velem. Veszekedeseink alkalmával ket dolog tortenik, ami meginkabb kicsinal. Az egyik, hogy amint racionalisan, észérvekkel sikerulne "megnyernem", o egybol azzal reagal, hogy " jo, hagyjuk, nekem ehhez nincs kedvem". Ertitek, o nyomatja addig, amig veszekedesse nem fajul a dolog es o generalja. Mondanom sem kell, nagyon feszulte tesz. A masik, hogy akar egy kisgyerek, fut az egyik baratnojehez vagy csaladtaghoz panaszkodni, hogy jaj a csunya, gonosz Gizike hogy viselkedik velem. Ennek koszonhetoen en vagyok a szar mindenki szemeben, ugyanis mesterien tudja ugy csavarni a sztorikat, hogy o tetszelegjen aldozat szerepben. Mindig. Gyerekkorom ota megy ez amugy, masoknak mindig mas oldalat mutatta. A kedves, közvetlen, szeretetteljes, vicces oldalat. Velem pedig zömében abszolut mashogy viselkedett. Mivel en eleg introvertalt vagyok, nem volt nehez kulso szemlelokent azt hinni, hogy velem van valami baj es a kis erzekenylelku Marikat felemeszti a "mogorva" gyereke.
Kozben en vagyok az érzékeny, akit az o viselkedese emeszt fel. Mégis mindenki az o erzeseivel van elfoglalva, az enyemekkel pedig senki nem foglalkozik, miközben mar annyira mélyen vagyok, hogy elmondani nem tudom. Egyedul en tudom rola a hisztironikus személyiségzavart, meg o maga sem tudta mit jelent, az egyik papirjan lattam meg veletlenul.
19 eves vagyok, a koltozes, kapcsolat megszakítás nem opcio.
Köszönöm, ha leirod a véleményed/ tanácsod!
Bocsánat, kétszer is sikerült elirnom.
Hisztrionikus.
Szia! Másodlagos pszichopata vagyok (szociopata). Nagyon fontos hogy "olvassam" az emberek viselkedését, és megértsem azt, annak érdekében, hogy később a céljaim elérésében támogassanak.
Az ilyen nők, mint anyukád (azok alapján amit leírtal) alltalaban, csak és kizárólag szuperior pozícióban lévő emberekre hallgatnak (pl erős férfi, főnök, hivatalos személyek pl rendőrök) és azokat akik nem ilyen pozícióban vannak (te) érzelmileg terrorizálják, így mutatják ki a folenyesseguket, ha úgy tetszik uralkodnak rajtad.
Amit tehetsz:
Az egyetlen dolog amit tehetsz az az, hogy nem veszed komolyan, de ezt nem ereztetheted/mondhatod el neki mert ingerült lesz.
Te soha nem lehetsz ingerült ha úgy tetszik nem mehetsz bele a játékba, mert mindig veszíteni fogsz.
Mondok egy példát:
Én a barátod vagyok együtt vagyunk 1 éve, te szerelmes vagy belém én nem, megcsallak, te érzelmileg traumatizalodsz, azért mert nekem ebben a pozícióban hatalma van/uralkodók feletted
Miért?
Mert engem nem érdekel a kapcsolatunk téged igen tehát az én cselekedeteim hatást gyakorolnak rád (befolyásollak) te viszont ezt nem tudod megcsinálni
A lényeg:
Ha reagalsz anyukád érzelmi terrorizálásara akkor azonnal vesztettél, mert ő befolyásol téged, és nem fordítva, illetve ahogy látja hogy ingerült lettél, akkor abbahagyja mert elérte a célját.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!