Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért uralkodik ennyire az...

Miért uralkodik ennyire az anyám felettem?

Figyelt kérdés
21 éves vagyok és már nem bírom tovább. Eddig mindig azt csináltam amit ő helyesnek tartott, mert ha nem azt tettem akkor mindig azt éreztette velem hogy cserben hagyom, vagy hogy hibát követek el a saját döntéseimmel. Elvárja, hogy anyagilag független legyek, de eddig sose volt módom ezt megtapasztalni, mivel eddig suliba jártam, így csak részmunkaidőben tudtam csak dolgozni, piti pénzért, és hónap végén mindig rákényszerülök segítséget kérni, mivel nem jövök ki a kicsi pénzemből. És most is csak részmunka időben tudok csak dolgozni mert, elkezdek egy tanfolyamot.(amit szintén nem én választottam, mert azt is anyám döntötte el.) Elvárja hogy mindig ott legyek neki, hogy kibőghesse rajtam magát a csávója miatt (akit több éve el akar hagyni csak nem mer mert attól fél hogy egyedül hal meg) és sokszor úgy viselkedik mintha én lennék a pszichológusa. Az én problémáimat fél füllel meghallgatja, de igazából leszarja. Elvárja hogy mindig segítsek neki és vigyázba álljak ha hív vagy megkér valamire. Rám van szállva, napi ötször felhív, nem lehet tőle szabadulni. Nem mondhatom el neki hogy kell az hogy egyedül legyek mert akkor végig van sértve. Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja, végtelenül erőszakos, és addig mondja a magáét ameddig úgy nem lesz ahogy ő akarja. Nem tudom mit csinálhatnék. Ja és tegyük hozzá hogy kb 16 évesen teljesen magamra hagyott, hogy a párjával éljen, mert "neki is kell legyen élete", csak pénzelt engem és heti 1szer meglátogatott. Most meg hogy idősebb vagyok nem akar leszállni rólam. Mit tehetnék?

2023. aug. 8. 09:20
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
És mindig emlegeti, és sorolja hogy mit meg nem tett értem, és hogy ezt viszonoznom kéne. Abba nem gondol bele hogyha idősebb lesz akkor én fogom nagy eséllyel eltartani vagy ápolni őt? De nekem most kell viszonozni, és hogy hálátlan vagyok hogy nem teszem meg neki ezt meg azt. Nem is értem mit vár el tőlem.
2023. aug. 8. 09:27
 2/22 anonim ***** válasza:
96%

Nagyon rövid válasz: azért, mert hagyod.

Keress olyan állást, amihez van szolgálati lakás. Ha jól értem, az sem lenne épp probléma, ha az ország másik végében lenne, jobb neked, ha távol vagy tőle.

Állj a sarkadra, és ne hagyd ezt, mert tönkre mész idegileg egy mérgező ember mellett.

2023. aug. 8. 09:51
 3/22 A kérdező kommentje:
Nem olyan egyszerű ez sajnos. Mostmár ki van fizetve a tanfolyam, muszaj elkezdenem. Találtam másik melót ami jobban fizet, azzal ki tudom bírni a hónap végéig. Az a baj hogy ezektől függetlenül szeretem anyamat és nem akarok neki rosszat, mert a szívem mélyén tudom hogy jót akar nekem, csak elég elbaszott módon fejezi ki.
2023. aug. 8. 09:56
 4/22 anonim ***** válasza:
63%
3, akkor marad minden a régiben. Lényeg, hogy te szereted.
2023. aug. 8. 10:38
 5/22 anonim ***** válasza:
95%

Második válaszoló vagyok. Úgy látom, nem fáj még eléggé ahhoz, hogy változtass.

Lehet távolról is szeretni egymást.

Nekem pl még jobb is lett a viszonyom anyukámmal, mikor külön költöztünk.

2023. aug. 8. 10:50
 6/22 anonim ***** válasza:
95%

"a szívem mélyén tudom hogy jót akar nekem, csak elég elbaszott módon fejezi ki" - a szíved mélyén te is tudod hogy ezzel csak anyádat mentegeted, mert szeretni csak egyféleképpen lehet, úgy hogy A MÁSIKNAK JÓ LEGYEN. Van egy mondás hogy a szeretet nem fáj, és ez mindig jusson eszedbe, mikor felmented vagy sajnálod őt. Ami fáj, az bántalmazás. Ennyi, csak ez a 2 véglet van, átmenet NINCS. És bántani nem csak ütve lehet ám, hanem így is. Ez önzés, egy gusztustalan, önző bántalmazás. És azalól nem menti fel semmi. Az se hogy felnevelt, pénzt adott, taníttatott, ott volt melletted amikor *bármi is történt*, SEMMI NEM MENTI FEL, mert ilyet nem tehet meg veled. Téged Ő vállalt, nem tartozol neki semmivel sem, pláne a mentális egészségeddel.

"nem olyan egyszerű ez sajnos" - persze hogy nem. Anyád orvosi eset. Amit tudok neked tanácsolni, hogy mindenképp járj pszichológushoz. Ha meg vagy szorulva anyagilag akkor is van segítség, mégpedig tudsz a bejelentett lakóhelyedhez tartozó mentálhigiénés központban TB támogatott ellátást igénybevenni. Ez az ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB lépés.

"ki van fizetve a tanfolyam, muszaj elkezdenem" - SEMMIT nem muszáj. Ha jófejek még vissza is tudod kérni a pénzt.

Tudom hogy ez nehéz, mert szereted anyukádat (és te tényleg szereted őt)... Viszont meg kell értened, hogy pozitív és negatív érzelmek megférnek együtt. Attól hogy szeretsz valakit, lehetsz rá mérges, csalódhatsz benne, lehet számodra idegesítő, akarhatsz távolságot és nyugodtan vágyhatsz arra hogy leválj róla.

Éppen ezért MUSZÁJ elmenned, amennyire messzire csak tudsz. Tudom milyen nehéz, apámmal hasonlót lejátszottam. Rengeteget veszekedtünk, ordítozva, bőgve vertem a fejem a falba, olyan ideges voltam hogy széttéptem magamon a pólót, tudnám folytatni. De ha TÉNYLEG szeret téged, egy idő után rendeződik a viszonyotok, miután felállítottad és megvédted a határaidat, akkor is.

Nézzük a képességeidet. Mit tudsz? Nyelveket? Legalább egy kis angol? Kis német? Akkor nézegethetsz külföldi állásokat (pl takarítás, de ha van végzettsége, mégjobb). Ezt az oldalt nagyon ajánlom, megbízható és közvetítő nélküli állások vannak itt:

[link]

De ha nem akarsz elmenni az országból, egy ötletem van, ha van hozzá gyomrod. Eü dolgozó vagyok, nagyon sok kórházban keresnek segédápolót.

[link]

Egy-egy helyen van nővérszálló vagy lakhatási támogtás, és elég 8 általános. Ha nem is álommeló, de ki lehet fogni jó helyeket (ajánlom az országos intézeteket, kiemelten a Korányi Pulmonológiai Intzetet, de az OOI, GOKVI, OKITI is tökéletes a többi intézményhez képest), és az emberekkel való foglalkozás segíthet a lelkednek gyógyulni. Én így nem végeztem az életemmel a legrosszabb depressziós időszakomban, plusz rátaláltam arra hogy mit szeretnék tanulni. Azóta diplomás ápolónak tanulok apáméktól jó messze, boldog vagyok, van párom, barátaim, életem, munkám.

Kívánok neked is sok erőt, a lelkiismeretfurdalás-keltés elleni kitartást. 24N

2023. aug. 8. 10:51
 7/22 A kérdező kommentje:
Itt mindig is a pénz volt a legnagyobb veszekedesunk. Hogy nekem miért kell minden hónapban pénzt adni a hónap végén, és miért nem tudok megélni egyedül. Hogy O mennyi pénzt ad nekem, és hogy felnőtt embernek O nem tartozik semmivel, meg hogy őt nem támogatták a szülei ennyi idősen. Aztán mikor mondom neki, hogy reszmunkaval nehéz akkor azt mondta, hogy találjak másik állást. De az is részmunka idős legyen, mert különben nem tudok tanulni. Szóval kb semmit se haladok így. Mostmár megcsinálom a tanfolyamot, mert jó hogyha van végzettségem érettségin kívül, de attól függetlenül igenis szívja le az élet erőmet, hogy mindenért harcolni kell vele. Most ha megkapom ezt az új munkát többet fogok keresni és félre fogok rakni egy alberletre.
2023. aug. 8. 11:03
 8/22 A kérdező kommentje:
Meg mindig csak azt hajtogatja hogy én felnőtt ember vagyok, és hogy ő igazából szívességet tesz hogy ad pénzt hogy kitudjak jönni a hónap végére, és hogy hálásnak kéne lennem hogy erején felül penzel. Sose mondtam neki hogy ne lennék hálás. Szerintem azt képzeli hogy van valami korhatár a gyereknek a támogatásában amit ő szült, és emiatt tartozom is neki valamivel. Ha nekem lenne gyerekem nem érdekelne hogy hány éves, ha úgy van még 40 évesen is segítenem ha látom hogy rá van szorulva. De lehet hogy csak én látom így. Aztán mindig panaszkodik hogy nincs pénze, de veszi magának az ilyen olyan ruhákat, lakbért nem fizet mert a barátjával él. Én nem sajnálom tőle, de akkor ne mártírkodjon hogy nincs semmije, és hogy egy baromi nagy teher vagyok neki.
2023. aug. 8. 11:13
 9/22 anonim ***** válasza:
94%
Mert anyukád kontrollmániás. Ilyen esetben az a egyetlen megoldás, elköltözöl messzire és ritkán tartod vele a kapcsolatot.
2023. aug. 8. 11:20
 10/22 anonim ***** válasza:
93%

Mert hagyod, és amíg nem húzod meg a határaidat, folytatja majd.

Az meg hogy az anyád - wow, nagy cucc, ezért most nézz el neki mindent? És nem, nem jót akar, hanem toxikus de mint a rhadtélet.

2023. aug. 8. 11:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!