Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit várnak azok a szülők,...

Mit várnak azok a szülők, akik békülnének a felnőtt gyerekükkel, de közben tagadnak mindent?

Figyelt kérdés

Rokonságban is volt ilyen, meg láttam/olvastam ezzel kapcsolatos történeteket is.

Rokonságban: a gyerek már 33 éves, elég rossz gyerekkora volt, mert anyuka folyamatosan lelkileg zsarolta, pofozta, nemigazán adott neki szeretetet, nem foglalkozott vele, csak "lábtörlőnek" volt jó meg arra, hogy az anyuka kiélhesse a frusztrációját. Apuka alig volt/van otthon, kamionos. 18 évesen azonnal elköltözött, vissza se nézett.

Anyuka békült volna, meg meg akart volna beszélni mindent, a gyerek egy köuls találkozón el is mondta, mi volt a baj, meg miért érez úgy ahogy, de anyuka MINDENT tagadott. "Az nem úgy volt, az nem történt meg soha, rosszul emlékszel, én aztán nem pofoztalak meg soha, felnagyítod meg dramatizálod a semmit". A gyerek megköszönte a találkozót és monsta, hogy hagyjuk egymást.

Anyuka a mai napig nem érti.

Volt ilyen történetekről több interjú is. Gyerek írt levelet, hogy miért ment el, mi bántja, nem kapott soha szeretetet, stb stb, és szinte mindig az volt, hogy anyuka/apuka csak vigyorogva rázta a fejét, meg ő ezt nem érti, ez biztos hazugság, a gyerek tuti rosszul emlékszik, ő szent és jó szülő volt.

Az ilyen szülők mégis mit remélnek? Miért nrm tudnak magukba nézni? Tudom, hogy nem mindig a szülő a hibás, de ezekben a történetekben igen, mégsincs snnyi bennük, hogy ne tagadják a valóságot. A rokon is azt mondta, hogy sírni tudott volna, mikor a találkozón az anyja egyszerűen a képébe vágta indirekt, hogy ő csak kitalálta ezeket, ő rosszul emlékszik, meg hálátlan hogy ilyet feltételez róla.

Mi erről a véleményetek?

Miért félnek az ilyen szülők beismerni, ha hibáztak?

ma 13:41
 1/8 anonim válasza:
100%
Mindig ezt csinálják. Majdnem az összes szülő, aki verte a gyerekét, amikor felnőtt korban felemlegeti, akkor azt mondják, hogy csak egyszer vertelek meg, akkor megérdemelted, és akkor is lelkiismeretfurdalásom volt miatta. Az én szüleim is ezt csinálják meg más szülők is, akik verték a gyereküket. Soha nem fogják elismerni, hogy hibáztak te voltál a rossz gyerek vagy te csak félreértetted őket meg rosszul emlékszel.
ma 13:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Az én anyám ha bármit is felhozok neki, hogy mit csinált, csak a képembe röhög és azt mondja ilyenre ő nem emlékszik...
ma 13:53
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Én közelről ismerek egy ilyet és vesztemre, segíteni próbáltam. Természetesen én lettem a bűnbak, mert elhittem, hogy apuka tényleg vissza akarja kapni a lányát. Igazából meg semmit nem akart azért tenni, hogy ez megtörténjen. Nem a gyerekével akarta a kapcsolatot, csak szerette volna elmondani magáról hogy a gyereke beszél vele. Mert mások előtt kellemetlen bevallani hogy a gyereked megszakította veled a kapcsolatot.
ma 13:59
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen embernek semmi önreflexiója, szerintem mindenki hülye, csak ő maseratti...
ma 14:13
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Többféle variáció is van ám:

1. A gyerek sokkal nagyobbnak látja a szülő által elkövetett dolgokat, mint amilyen az valójában volt.

2. A szülő sokkal kisebbnek látja a gyerek sérelmére elkövetett dolgokat, mint amilyen az valójában volt.

3. A szülő öntudatlanul leblokkolta magában a múltat és a szemében valóban a gyerek hazudik.

4. A szülő szégyelli a múltat és emiatt simán tagadja.

Olyan szülő, meg úgy általában ember is kevés van, aki nyíltan elismeri, hogy hibázott. Az általad felsorolt esetekben meg amúgy is felesleges, hiszen a gyerek úgysem bocsát meg soha.

ma 14:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem igaz nem vérszerinti, hanem nevelőapám. 4 éves koromtól nevelt. Ő rengeteget vert. Nem csak pofon szinten.

Emellett verbálisan is kaptam tőle jócskán.

Ő nem tagadja.

Viszont a mai napig büszke rá, mert szerinte így lett belőlem ember, neki köszönhetem amit elértem életemben.

(18 évesen léptem le egy érettségivel és 2 szatyor ruhával. Ma már 32 vagyok, 3 szakmával, saját házzal, autóval, férjjel és 2 gyerekkel.

Na meg rengeteg önértékelési gonddal, önbizalom hiánnyal, frusztrációval)

ma 14:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ezt gázlángolásnak hívják, és régen ez teljesen átlagos volt, sőt, nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatban, hanem a férj-feleség kapcsolatban is. A mai 40-50-60-as korosztály nagy része ezt látta a szüleiktől, nagyszüleiktől. Megtanították nekik, hogy az a normális, hogy a szülő érzései és akarata felsőbbrendű, mint a gyereké, a férfié pedig felsőbbrendű, mint a nőé. Lehet, hogy vannak, akik szívesen csinálnák másképp, csak sose láttak más mintát a környezetükben, ezért nem tudják, hogyan kell, inkább maradnak annál, amit már ismernek. Meg vannak olyanok is, akik azért csinálják, mert sokkal kényelmesebb nekik így, mint belegondolni, hogy a gyerek talán másképp élte meg a dolgokat, mint ők maguk.
ma 15:00
 8/8 anonim ***** válasza:
5-ös nagyon szépen összerakta az okokat, annyit tennék hozzá, hogy ezek egyszerre is működtetnek. Egyébként a bérlés előfeltétele az, hogy képesek legyenek az érintett családtagok a másik helyzetébe beleképzelni, beleélni magukat és elfogadni az ő megélésüket és ez alapján közeledni egymáshoz.
ma 16:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!