Tényleg velem lehet a baj? Mit csinálnátok ilyen helyzetben?
Kicsit hosszú lesz, akinek van türelme megköszönöm ha elolvassa és próbál tanácsot adni.
Szóval, a szüleim elég régóta elváltak, tesómmal apával maradtunk, mert apásak voltunk. Anyával meg mindig rossz kapcsolatunk volt, nem jól jártunk volna ha vele maradunk, azóta el is rontotta az életét nagyon.
De ez nem jelenti azt, hogy apa olyan mintaszülő lenne, sőt, nagyon nem. De még mindig ő volt a jobb választás, ha lehet ilyet mondani.
Ő mindig is egy agresszív, ingerült ember volt. Rosszul nőtt fel, és ez meglátszik az élethez való hozzáállásában és a nevelésünkben is. Sosem tudtam normális közösségi életet élni, szocializálódni mert nem engedett sehova, mindig otthon kellett lennem, túl szigorú volt, mások meg olyanokat beszéltek rólunk hogy mi szegény gyerekek terrorban vagyunk tartva, aminek volt valóságalapja sajnos. Sosem lehetett vele megbeszélni semmit sem, ha volt velünk valami probléma (melyik gyerekkel nincs?), egyből kiakadt és ahelyett hogy szépen leült volna velünk beszélgetni, támadt, veszekedett, kiabált és még szigorúbb volt. Ezáltal egyre inkább bezárkóztunk és magunkban tartottunk mindent, ami tudjuk hogy sosem jó. Ez oda vezetett, hogy egy önbizalomhiányos, gátlásos, kicsit befelé forduló sérült felnőtté váltam, öcsém meg igaz nagyban hozzájárult a rossz társaság, de elkezdett füvezgetni ilyen 1-2 éve kb. Ehhez szerintem apának is köze van, ahogy hozzánk viszonyul. Szoktam beszélgetni mindig tesómmal, és panaszkodik, hogy apa így hogy ezt megtudja azonnal kiakad, de nem is foglalkozik velem, sosem jön oda hozzám beszélgetni vagy megkérdezni mi van veled fiam, akkor mit érdekli mit csinálok erre meg rögtön harap ha megtudja füvezek. Az a baj apa tényleg nem tudja normálisan megbeszélni velünk a dolgokat bármi is legyen az, csak egyből letámad, és ez a legrosszabb módja a nevelésnek, ezzel inkább csak árt mint segít.
Pénzügyileg is gondjaink vannak, sosem támogatott minket semmiben. Az a szerencsénk, hogy néha kapunk ösztöndíjat vagy valami juttatást a suliból és így tudjuk fedezni a költségeinket, a szükségleteinket és sajnos ebbe beletartozik az étel is. Rengetegszer olyan van, hogy a saját pénzünkből kell hozatni apával valamit, hogy tudjunk enni. Mostanában elég rosszul állunk anyagilag mert apáék nem dolgoznak. Azért többes számban írom, mert pár éve egy élettársa is lett aki velünk él. Egyébként mondhatni rendes, jobban is törődik velünk mint apa. És ő is tisztában van ezekkel a problémákkal, mikor beszélgetünk ő is belátja azokat amiket én és tesóm. Ismeri apát hogy milyen, már sokszor elhagyta ezek miatt is, de amiatt is hogy vele hogy bánt, mert nem mindig szépen. És többször volt olyan hogy csak miattam meg tesóm miatt jött hozzánk vissza, mert szeret minket és hiányoznánk neki, ezt ő mondta nekem. De nagyon sokszor viszont meg apa pártján áll, hiába tudatában van a dolgokkal. Na szóval az utóbbi időben nem állunk jól anyagilag, mert apáék nem dolgoznak. Ritkán üzletelnek, eladnak valamit itthonról és abból élünk egy darabig. Ez így megy mindig. Apa sajnos nagyon lusta, ő megmondta hogy biztos nem fog elmenni gyárba, a szakmájába se akar dolgozni, nem megy sehová. Már inkább mostohaanyunk ment el dolgozni (nem először volt ez így már), mert nem bírja nézni ezt hogy nincs jövedelmük. Azért ahhoz pofa kell, hogy elnézd azt hogy a nő megy el dolgozni inkább te meg otthon fekszel és várod az ő fizetését. Most egy pár napja mentek el mezőgazdasági munkára ugye, onnan van pénzük.
Ma is úgy volt, hogy nem volt itthon olyan amit tudtam volna enni, szétnéztem mi van itthon hogy tudok-e főzni valamit, de még egy csomag tészta sem volt itthon. Egészen délután 3-4 óráig nem is ettem semmit. Szóltam apának, hogy vesznek-e pár hozzávalót egy spagettihez és majd megcsinálom én magamnak. (Mert mindig azt mondja hogy ilyen melegbe ők biztos nem fognak főzni, vesznek valami pékárut, az úgy gondolja elég egész napra. Azért kérdeztem meg vesznek-e valami hozzávalót mert kb egy hónapja odaadtam neki az utolsó pénzem, és úgy vagyok vele hogy ha van nála pénzem akkor csak rákérdezhetek, hogy vesznek-e valamit enni belőle.) Mondta hogy nem, ne is idegesítsem ezzel hagyjam őt békén egyek amit találok. A szobámba mentem és sírtam, mert fáj hogy mindenért letámad és ennyire nem foglalkozik velünk. Átmentem mamáék, csak hogy jobb kedvem legyen és elmenjek velük boltba, hogy vegyek valami főznivalót (maradt egy kis pénzem )amit megcsinálok majd otthon magamnak. Kicsit meséltem erről nekik és próbáltak megnyugtatni, adtak enni aztán elmentünk boltba. Még utána is ott voltam náluk, apa meg közben hívogatott amit utólag vettem észre, de amúgy sem akartam vele beszélni ezek után ki akarna, olyan hangnem után amit levág. Egy sms-t írtam hogy mamáék vagyok. Estefelé jöttem haza, és egyből elkezdett velem torkaszakadtávól üvölteni, hogy én mit képzelek hogy nem veszem fel neki a telefont, meg hogy ott van a kaja. Én meg annyit szóltam neki hogy egyből veszekedni kell épp hogy hazajövök. Természetesen megint sírtam, hogy hogy lehet ilyen apám. Miért érdemlem ezt mikor minden bajt el akarok kerülni, már inkább tényleg megszólalni se merek mert tudom hogy egyből ordibálni fog akármiről is legyen szó.
Most nemrég pedig fültanúja voltam egy beszélgetésnek apa és mostohaanyum között. Apa mondta hogy mindig más miatt kell idegeskednie meg küszködni ezzel a 2 gyerekkel de főleg ezzel a k..csög lánnyal már nem sok híja hogy beleőrüljek. Mostohaanyum mondta hogy senki csak ez a lány fel tud mérgelni 2 perc alatt de engem is amúgy, inkább megcsinálom neki amit kér oszt jólvan. (Sosem kérem hogy “csináljanak meg” nekem valamit, most is csak annyit mertem megkérdezni apától hogy hoznak-e valami hozzávalót a boltból, ennyi. Én nem kértem hogy főzzenek nekem, azon már rég túlvagyok hogy kb már nem is lehet ilyen igényem, hiába itthon vagyok olyan mintha magamat tartanám el. Meg tesóm is, magunknak vesszük meg amit enni szeretnénk, ő is magának szokott bevásárolni.) Meg apa mondta még, hogy alig várja eltakarodjak innen de jó lesz istenem menjen innen a nyakamról menjen férjhez valakihez vigye el innen. Van egy szakmám és most lett meg az érettségim, nyár végén kimegyek külföldre egy évre dolgozni, aztán pedig hazajövök egyetemre megyek. Mondta még, hogy nem is kell énvelem beszélni menjen amerre lát alig várom már. Meg mindig úgy adja be hogy én mindenen hisztizek, kiállhatatlan vagyok nem lehet velem bírni, meg ilyenek. Most nem azért hogy magam állítsam be jónak, de miért veszekszik velem olyan dologért amit ő csinál rosszul? Ha ő a hibás miért engem tüntet fel rossznak? Nagyon fájt hogy ezt hallottam, azóta csak sírni tudok amint tudatosult bennem hogy én nem számíthatok még a saját apámra se. Az összes családtagom közül talán 5 olyan ember van, akihez fordulhatok és tarthatom majd velük a kapcsolatot a jövőben. Én tényleg elgondolkodtam most rajta hogy ha én vagyok hibás, akkor miben? Miért viselkedik velem így? Mi baja van velem? Miért ordibál velem azért, mert délután 4 órakor megemlítem azt, hogy csak jó lenne enni valamit? Mi az én vétkem? Csendbe kéne eltűrnöm azt, hogy semmi nélkül fekszek le aludni, meg tesóm is? Nem értem ezekért miért vagyok rossz, miért mérgelem fel ezzel. És minél jobban gondolkodok rajta, annál inkább felháborít, hogy ebben most mégis mi a rossz. Megérteném, ha beállítana a rendőrség miattam, vagy akármi. De semmi bajt nem okozok és ezért felmérgelem és ordibál velem, ez végtelenül fáj.
Alig várom én is, hogy kimenjek most majd külföldre, aztán minden jobb lesz és szépen lassan elérem minden célom. Amikor meg haza jövök, nem tudom hova menjek, de hogy haza jönni nem szeretnék ide vissza hozzá, az elég biztos. Egy az nem is lát szívesen meg én se érezném már jól magam sosem vele itt, rájöttem hogy nekem itt nincs helyem, nem tudom az otthonomnak érezni. Majd szerintem valami albérletbe megyek míg be nem kerülök egyetemre koliba.
Ti hogy látjátok ezt, velem lehet a baj, vagy apa a mérgező személy? Mit tennétek? Ugye ti sem tartanátok vele a kapcsolatot?
Én is mennék a mamahoz lakni.
Ez is te voltál?
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!