Mit csinálnátok ebben a helyzetben? Anyám lassan 80 éves és kezd teljesen bedilizni, lassan én is bedilizek tőle.
Ezek a tanácsok..
Szocotthonba nem lehet csak úgy betenni embereket, nem úgy megy az. Kezdve azzal, hogy több éves várakozási idő van, ha a beteg nem megy önszántából, nem lehet kényszeríteni.
Pszichiáter: Oda is a betegnek önszántából kell mennie. Ha nem akar, akkor a kérdező nem rángathatja el a beteg anyját. Nem kötelezheti.
0-24 órás ápoló.: Ez nem lenne rossz ötlet, de gyanítom, hogy a kérdezőnek nincs annyi pénze, hogy ezt kifizesse. Hiába kap az anyja nyugdíjat, a teljes havi ápolói szolgáltatás többe kerül mint egy havi nyugdíj összege.
Mit is tud a kérdező tenni?
Sokat nem.
Talán:
- pár órára felfogad ápolónőt (annyi időre, amit még tud fizetni)
- beszélni villanyszerelőkkel, hogy van-e olyan lehetőség, hogy a főzőlapot lezárni ha az anyuka egyedül van, baj megelőzése céljából ( mint egy gyerekzár)
- korlátozni a telefonbeszélgetéseket. Hetente kétszer vedd fel a telefont, és mindig mondani kell, hogy csak ennyi nap amikor telefonálhat-Ha szavadba vág, monológot mond, tedd le a telefont.
Ha szociális otthonba akarod adni, ahhoz INTÉZKEDNI kell, nem a gyakori népe fog segíteni, mindenesetre nem ártana az orvossal sem beszélni.
A villanyszerelős gyerekzáras megoldás valóban jó lehet.
Pont ezeket akartam írni én is a főzőlap kivételével, nem tudtam hogy van ilyen megoldás.
Nincs olyan hogy berakni otthonba. Nem egy tárgyról beszélünk hanem egy emberről akinek döntési joga van. Az idős embernek kell úgy döntenie hogy menni akar otthonba vagy sem. Amúgy 80 évesen már pont mehetne, mikor legutoljára néztem annyi volt a korhatár. Meg kell vele beszélni. Utána kell járni a lehetőségeknek. Ha van vagyona akkor azt be is számítják és sokkal jobb ellátást kap.
Az egész napos ellátáshoz nagyon sok pénz kell, mondjuk 30 ezer naponta. Kevesen engedhetik meg maguknak. Azt lehet csinálni hogy lehet kérni az önkormányzattól apolót de az nagyon kevés idő, úgy számoltam egyszer hogy hetente valami 3 óra. Mert megvan hogy évente mennyi órát kaphat ingyen.
Azt tudod csinálni hogy szerzel pl egy takarítót aki hetente pl kitakarít, hogy legalább ne legyen koszban. Úgy látom hogy az ilyen idősek már nem tudnak rendesen takarítani mert mozgasszervi betegségek is vannak. Térd, derék, gerinc.
Meg van az ételhordás, lehet azt is igényelni.
#8:
Orvos sem diagnosztizal látatlanban.
"Ha gondnokot neveznek ki mellé, akkor már nincs beleszólása"
Annak is vannak fokozatai.
Mentor kihívni, mert közbe vág beszéd közben? Neked is van baj az emeleten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!