Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csinálnátok ebben a...

Mit csinálnátok ebben a helyzetben? Anyám lassan 80 éves és kezd teljesen bedilizni, lassan én is bedilizek tőle.

Figyelt kérdés
Sosem volt normális. Az egész életét egy álomvilágban élte le és végig hazudozta. Mostanában egészségügyi problémái vannak. Gyomorfájás, köhögés de nem hajlandó orvoshoz menni. A folytonos hazudozásai miatt nem tudom eldönteni mennyire súlyos a baj. Plusz folyton bekapcsolva hagyja az elektromos főzőlapot. Össze vissza tekergeti a gombokat és elfelejti mire állította. Frászt kapok mikor gyújtja fel a lakást. Beszélni nem lehet vele erről mert üvölteni kezd hogy semmi baja. Minden héten felhív többször telefonon és kitalált történetekkel fáraszt, szó szerint mérgezi az agyam. Az utóbbi hónapokban beszélgetni sem lehet vele mert monológokat ad elő. Pl feltesz egy kerdést de nem is érdekli a válasz a mondatom felénél közbevág és folytatja a saját monológját amibe beleszólni sem lehet. Radásul az életkedvem is elveszi mindentől egy igazi örömgyilkos. Szeretnék rajta segíteni, szeretném ha jól érezné magát de közben én sem mennék tönkre benne. Borzasztóan nyomaszt ez a helyzet. Annyira, hogy már rányomja a mindennapjaimra a hatását.Ti mit csinálnátok?
2022. júl. 10. 09:21
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
86%
Felügyelet kéne mellé.
2022. júl. 10. 12:35
 12/37 anonim ***** válasza:
26%
Anyukámat kiskoromban bevitte Apu a pszichiáriára. Ott megállapították, hogy skizofrén. Általában egy súlyos pszich. beteg nem fog önszántából bemenni, szóval az ilyeneket vinni kell, nincs mese. És miért ne lehetne? Ha egyszer muszáj! Meg kell találni a módját, nincs mese. Mielőtt kárt tesz.
2022. júl. 10. 12:37
 13/37 anonim ***** válasza:
19%

Ezek ideiglenes megoldások de jók, egydarabig el lesz velük. Valószínű egyre nagyobb hülyeségeket fog csinálni ha demens. Háziorvosával lehetne beszélni hkgy ilyenkor mi a teendő.

Es ne vedd fel neki heti többször a telefont. Ha eddig se volt normális akkor nem értem miért hergeled magad még mindig azzal hogy ilyen sokat beszélsz vele

2022. júl. 10. 12:44
 14/37 A kérdező kommentje:
Nem demens. Semmi gond azzal, hogy ellássa magát. Még programokra, múzeumba, székelyfesztivál stb is jár. Mos, főz, takarít még ablakot is pucol ami miatt időnkét leesik a létraról és öyszetöri magát. A baj hogy kb 20 évesbek kepzeli magát nem fogja fel hogy lassan 80. Még takarítónőt sem enged hívni. Pedig van megbízható ismerős de nem enged be senki idegent a lakásába. Apolónőt sem engedne be. De nem is szorul apolásra. Pszichiátriai beteg ez kétségtelen. Már évtizedek óta az de nem megy orvoshoz ezt tagadja is teljes erővel ha csak megemítem ordít. Hogy más baja van e nem tudom. Sokat panaszkodik. Azt hallom hogy köhög meg mondja hogy folyton faj a gyomra meg a veséje de fene tudja igaz e. Orvoshoz nem hajlandó menni. Egyebként minimalbérből élek. Ha ápolóra lenne szükség nem is tudnám miből kifizetni az egy teljes kereset. Ezért szeretném megelőzni hogy oda jussunk. A gyerekzáras tűzhely jó ötlet csak nem fogja a szerelőt bennegedni a lakásba. Meg ez hogy működik? Ha csak én tudon feloldani akkor nem jó mert nem tudok oda maszkálni naponta többször ha ő melegiteni akar. Még a teat is azon főzi. Mikrót nem akar. Sajnos az a típus aki mindenkinél okosabbnak képzeli magát.
2022. júl. 10. 13:20
 15/37 anonim ***** válasza:
100%
Demens nem járhat múzeumba? Ez új. Aki öreg és irracionálisan, önveszélyesen éli az életét, és ebbe nem enged semmi beleszólást, az demens. Ő nemcsak önfejű, hanem paranoiás téveszméi vannak. A főzés ebben nem akadályozza meg. Nem tudod megelőzni a rosszabbodást, csak a kényszergyógykezelés tudna valamit javítani.
2022. júl. 10. 13:38
 16/37 A kérdező kommentje:
Picit félreértettétek. Lehet rosszul foglamaztam. Nincs leépülve sem fizikailag sem szellemileg. Csak ez a tűzhely a probléma amire nem figyel oda valamiért. Nem nézi meg rendesen hányasra állította, kikalcsolta e, melyik lapot kapcsolta be. Imád telefonalgatni persze vonalason így ott hagyja bekapcsolva a főzőlapot és elefelejti. Van mobilja de ő a vonalasat szereti. Ezt szokta meg nem tudom átszoktatni. A létrára mászásról sem tudom lebeszélni. Meg arra sem tudon rávenni, hogy a valós vagy nem valós problémáival menjen el az orvoshoz. Más gond nem lenne. Mert nem mozgasszervi beteg, jön megy, aktív. Nem szorul bentlakásos otthonra meg apolásra. Csak az ablakpucoláshoz kéne egy takarítónő eltüntetni valahogy a letrát és megoldani a főzőlap problémát.
2022. júl. 10. 13:38
 17/37 A kérdező kommentje:
15 sajnos valóban paranoias téveszméi vannak de ez nem most kezdődött már gyermekkoromban is folyton azon aggódott hogy lehallgatják a telefont, megfigyelik a lakást stb. De nagyon művelt asszony aki nagyon jól tudja előadni magát ha akarja. Idegeneket könnyen megtéveszt a hazugsagaival.
2022. júl. 10. 13:42
 18/37 A kérdező kommentje:
Kényszergyógykezeltetni nem lehet csak úgy valakit bemondásra, hogy "csókolom láttam többször, hogy nem zárta el a főzőlapot". Ő meg letagadja. Baeleset eddig nem történt. Mégis mire fel?!
2022. júl. 10. 13:52
 19/37 anonim ***** válasza:
6%
De éppen ezt írtuk mi is. Semmit se tudsz csinálni ha ő nem akarja.
2022. júl. 10. 13:53
 20/37 anonim ***** válasza:
78%
Hát pedig ez demencia. Feledékenység, ingerültség, ítélőképesség elvesztése, paranoia: ezek demenciás tünetek. A korábban meglévő mentális betegsége is rosszabbodhatott. Konzultálj a háziorvosával. [link]
2022. júl. 10. 13:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!