Mit csinálnátok ebben a helyzetben? Anyám lassan 80 éves
és kezd teljesen bedilizni, lassan én is bedilizek tőle.
31/37 A kérdező kommentje:
A székelyfesztivál a millenarison volt. :) és köszönöm mindenki hozzászólását, azokét is akik esetleg nem kivitelezhető tanacsot adtak. Jól esett, hogy legalább pár óráig nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Meg erőt ad, hogy ne hagyjam magam.
Otthonba kell dugni , ahol gyogyszerezik.
2022. júl. 10. 16:03
29. Gondoltam. Azok akik azt hiszik higy attól hogy öreg valaki szánni kell mert szegény... Pedig aki ilyen volt előtte az öregkorára se fog megjavulni csak rosszabbodni fog a dolog. Bűntudatot ébreszt benned pedig magának csinálta azt higy egyedülmaradt. Sok idős ember van akit nem ráznak le a gyerekei és akiket támogatnak, én pl nagyon szeretem anyámat nincs terhemre ha heti 2x beszélünk. Ő nem megy az agyamra, Bem manupulál stb, csak a hangomat akarja hallani. Ilyenkor ütközik ki higy ki hogy bánt a gyerekével. Aki rosszul bánt a szeretteiel az időskorára egyedül marad. (Az is egyedül maradhat persze aki nem bánt rosszul pl ha messzi költöznek a gyerekei vagy testvérei de kevésbé valószínű) Nem éri meg hogy idegileg kikészülj.
2022. júl. 10. 16:05
Mi az, hogy "dugni", 32-es? Valami hagyma, hogy dugni lehessen? Az otthon díját pedig te fizeted?
2022. júl. 10. 16:06
34. Ezt írtam én is. Nem egy csomagról beszélünk amit ide-oda pakolhatunk hanem egy emberi lényről még akkor is ha rossz természetű, akinek saját döntési joga van.
Viszont egy 80 évesnek van nyugdíja amiből havi x %-ot levonnak havonta ellátásra. Plusz feltételezem egy saját ingatlana. Ha még falun is él akkor is a telek plusz ház ér valamennyit. El kell adni ha már nem tud magáról gondoskodni és otthonba menni a pénzből.
Az a baj hogy sokan nem látják be hogy változtatni kell mert már nem képesek ellátni magukat. Nehéz de sajnos mindenki eljut ide egyszer aki megéli ezt a kort. Persze a kérdező anyja sem kér a segítségből de nem feltétlenül azért mert nincs semmi nyugdíja meg vagyona hanem nem akarja feladni az önállóságát. Ha nem beteg nagyon akkor hagyni kell, nincs mit tenni. De ott nagyon valószínű hogy demencia is közrejátszik. Egy egészséges ember nem felejti el rendszeresen azt higy be kapcsolta a tűzhelyet.
2022. júl. 10. 17:57
36/37 A kérdező kommentje:
Más dolgokat amúgy nem vettem észre, hogy elfelejtene. Értsétek már meg, hogy nem lehet valaki felett csak úgy rendelkezni attól, hogy öreg. Még diagnosztizált szervi baja sincs mert nem jár orvoshoz papíron tök egeszséges. Egyébkent meg csak 78. De szerintem ez tök mindegy. Volt egy nagynéném aki 90 évesen is friss volt szellemileg és kirandulni járt. Más ismerős meg már 70 évesen teljes ellátasra szorul. Ez teljesen egyéni, nem lehet általánosítani. Egy ember nem egy kutya akit csak úgy be lehet adni a panzióba vagy a gyepmesteri telepre. Ahhoz valaminek történnie kell, hogy valaki elveszítse az önrendelkezési jogár. Pl súlyos diagnosztizált betegség, sulyos baleset okozása, öngyilkosság, büncselekmény stb. Semmi ilyen ok nincs.
Elnezest hogy nem tudtam hol van a Szekelyfesztival, de 36 eve kulfoldon elek, Ausztraliaban es azalatt mindossze egyszer voltam Mo on es Europaban igy nem tudhatom milyen rendezveny hol talalhato. nem rosszindulatbol mondtam csak mivel ugy tunt az illeto esetleg nem Mo on el masok a torvenyek mint Mo on, bar ott is csak az 1987 elotti torvenyeket ismertem nagyjabol a rendszervaltas utaniakat meg nem.
2022. júl. 14. 10:28
Kapcsolódó kérdések: