Szülők, ti milyen okból ütöttétek/vertétek meg a gyereketeket?
Sokat gondolkozom mostanában, hogy mennyi fájdalmat okoztak a szüleim (most megtehetem, mert már nem függök tőlük, elköltöztem, leváltam). A lelki bántalmazás részét szerintem kezdem érteni, persze harag van bennem, de visszavezettem, miért csinálhatták, mit gondoltak, mi vezérelte őket, esetleg mi volt teljesen a tudtukon kívül.
Egy dolgot viszont nem tudok hova tenni, hogy miért vertek. Nem egy db pofon volt jogosan, mert nem értettem a szóból, hanem több verés is, kamaszkoromban volt utoljára. Nos szerintem a "megérdemeltem" szó erős lenne, de emlékszem, melyiket miért kaptam, volt, amikor már többszöri próbálkozás után sem értettem meg valamit, így ez lett a módszer, amivel nem értek egyet. De olyan is volt, amiért egy leba.szás teljesen elegendő lett volna egy fejbeverés helyett.
Egyelőre az nem opció, hogy megbeszéljem velük. Egyrészt annyira fáj, senkinek nem merek róla beszélni, hetek óta sírok, másrészt félek is tőlük a mai napig, oké már valószínűleg nem vernének meg, de akkor amikor történt én rendesen féltem tőlük, öngyilkos akartam lenni, elvesztettem a biztonság érzetemet.
Szeretném ha elmondanátok a ti történeteiteket és hátha tudom hasznosítani, eszembe jut valami ok, meg tudom magyarázni valahogy, hogy mi vezérelte őket.
Egyetlen egy dolgot kéne tudatosítani az emberekben és már az is sokat segítene.
A GYEREK A SZÜLŐ LENYOMATA! Sajnos az átlagember azt hiszi, hogy a kisgyerek egy teljesen önálló lény(úgy értve hogy mit tesz), pedig egyáltalán nem. A vele született mentális betegségektől eltekintve(és azok elég ritkák, mert a legtöbb mentális betegség a környezet hatására alakul ki) kb akármit csinál a gyerek, az a szülő hatására van. Tehát ha szarul reagál valamire, az igenis azért van mert szar példát mutatott a szülő és ezt tanulta belőle a gyerek(vagy pl az óvodában látott szar példát, és a szülő nem magyarázta el neki, hogy mit miért nem szabad csinálni).
Nem fogják fel az emberek, hogy mennyire tanulékonyak és formálhatóak a gyerekek. Pl veszekednek a szülők a gyerek előtt és azt gondolják, hogy "jaj úgysem számít hogy itt van a gyerek, mert úgysem érti". Az lehet hogy magát a témát nem érti, de azt nagyon is érti, hogy a szülei ilyen hevesen, akár fizikai bántalmazás formájában, "kezelik" a vitákat, és ezt fogja tanulni belőle, hogy ezt így kell!
Egyetértek.
És hozzá jön még az is, hogy manapság nem nagyon nevelik a gyereket. Csak hagyják felnőni mint a dudvát. Az van, amit ő akar. Ráhagynak mindent. Megkap mindent. A szülő sokszor -jó esetben- a jó fej haverja, kiszolgál nem nevel. Ha mégsem úgy alakul, ahogy a gyerek gondolja- bármi okból, pl féltés, pénzhiány stb.- akkor már nem jó szülő és utálja a gyerek. Sokszor látványosan szenvedve, hogy neki milyen "gáz " szülei vannak. Ilyenkor már nehéz átformálni egy gyerek gondolkodását. Igen, ritka esetektől (orvosi) eltekintve a szülő hibája, hogy olyan lesz a gyerek, amilyen.
Rengeteg példát tudnék erre is mondani, de mindenki tudja miről van szó.
Természetesen nem minden szülő és minden gyerek ilyen. De bőven van példája.
(Es itt most nem a bántalmazott gyerekekről beszélek, az teljesen más kategória. Annak nem lenne szabad megtörténnie, és a szülő mellett, mindenki felelős érte, akinek feltűnik/tudomása van róla, de nem tesz semmit.)
Nagyon nem szeretném ha bárki is félre értené amit írok.Engem egész gyerek korombam bántottak,hol okkal hol anélkül tényleg kegyetlen bántalmazások mentek nálunk.Azt gondoltam,hogyha lesz gyerekem sose tudna olyat csinálni,amiért megütném.
Aztán lettek gyerekeim.És szerintem amikor Valakinek gyerekei lesznek,akkor megérti,hogy mik lehettek azok a pontok amikor az Ő szülei is a veréshez folyamottak vagy Neki is eszébe jut,hogy oda csapna vagy megverné a gyerekét.
Szóval néhány dolgot én is megértettem,de SOHA NEM BÁNTOTTAM A GYEREKEIMET,csak már tudom,hogy van az a pont,mikor nekem is eszembe jut.De a lényeg a DÖNTÉS.Hogy úgy döntök,hogy nem ütök!Ami minden szülő hatalmában ott van.
Szerintem sok verés azért van,mert a szülő hirtelen feldühödik,nincs más eszköze a dühe levezetésére és oda csap vagy üt.Itt a verés mértéke attól függ,hogy mennyire dühös a szülő.
Aztán vannak az alkoholisták meg a drogosok,akik a más tudatállapot miatt üttnek.
Vannak akiket szintén vertek gyerek korukban és úgy gondolják ez a jó nevelés.
És vannak,akik élvezik,hogy a gyereküket szenvedni látják.
Minden esetre attól mert jól szituált,tanult egy szülő ugyan úgy lehet eszköztelen a dühlevezetésre,lehet alkoholista stb.mint egy alsóbb rétegből jött gyerekverő szülő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!