Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyire vagyunk kötelesek...

Mennyire vagyunk kötelesek segiteni szüleiket?

Figyelt kérdés

Elvileg volna ugye ez a bizonyos "feltétel nélküli szeretet", amit szülő ad gyermekének.

Oké, hogy itt a hála, hogy igyekszel viszonozni.

De mi van akkor, ha ezt vagy valamelyik szülő, vagy testvér akarja tőled kierőszakolni?

Érdekelnének olyan családi kapcsolatokról tapasztalatok, amik ilyen dolgok miatt rendültek vagy szakadtak meg. Köszönöm!

2023. ápr. 1. 14:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%

Oké, hogy itt a hála, hogy igyekszel viszonozni. - nem leszek hálás csak azért valakinek, mert megszült, meg miután megszült ellátta az alapfeladatát: felnevelni.

Nem én kértem az életemet, szóval... 😉

2023. ápr. 1. 14:45
 2/11 anonim ***** válasza:
86%
A rokontartás nem szokott több lenni havi 20ezernél, de annak is vannak feltételei. Nem veszélyeztetheti a felnőtt gyerek vagy az ő gyerekei megélhetését, önhibáján kívül kell olyan állapotban lennie annak, aki igényelné, és nem jár, ha érdemtelen valami miatt. (pl bántalmazta régebb a gyereket)
2023. ápr. 1. 14:58
 3/11 anonim ***** válasza:
96%
Semennyire!
2023. ápr. 1. 15:16
 4/11 anonim ***** válasza:
93%

Én úgy vagyok ezzel, hogy ha a már felnőtt gyerek úgy érzi , hogy a szüleit szereti, hogy mindent megtettek érte, annak a gyereknek nem kell mondani, vagy kényszeríteni, hogy segítse az idős szüleit. Természetesnek veszi, hogy segíteni fog.

De sok esetben a szülők tönkreteszik a gyerek életét, aki a lehető leghamarabb elmegy a szülői háztól. Vagy rosszabb esetben menekülés miatt rossz döntéseivel a saját életét is megkeseríti. Az ilyen szülőket ha kényszerítik sem fogja a gyerek támogatni.

Ilyen az én esetem. Apám mindig jó ember volt, mindig segített, támogatott engem és a másik 3 testvéremet. Voltaképpen apám nevelte fel a 4 lányát. Anyám alkoholista volt. Ha láttuk is mindig részeg volt. Olyankor sokszor véresre vert minket. Ma már mind a 4-en felnőttek vagyunk. Apámat a nyugdíjas mind a négyen támogatjuk. Mindent megadunk neki, segítjük, hogy a nyugdíjas évei békések legyenek. Nem is volt kérdés , hogy támogassuk. Anyám viszont egyikünktől sem kap segítséget. Nem is látogatjuk. Én mondjuk lassan 15 éve nem is láttam. Pár éve beperelt minket szülő tartás miatt. Elvesztette a pert.

2023. ápr. 1. 16:06
 5/11 anonim ***** válasza:
78%

Eleve a "feltétel nélküli szeretet" nem létezik, ez nagyon hülye elképzelés, vagy nagyon primitív emberre vonatkozik.

Másrészt a hála vagy van, vagy nincs, de ez belülröl jön, kivülröl kieröszakolni nem lehet.

A szülöket meg mindenkinek annyira kötelessége támogatni, amennyire akarja és tudja.

2023. ápr. 1. 16:14
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk apósom két és fél éve csípőjét törte, azóta ágyban fekszik, 86 éves. Nyugdíja csekély, igaz kap segélyt, de az is elmegy pelenkákra, gyógyszerekre. Természetes dolog, hogy segítünk neki minden tekintetben.
2023. ápr. 1. 17:08
 7/11 anonim ***** válasza:
15%
Az 1-est és hasonlókat olvasva mindig erős kételyt érzek, hogy akarok-e egyáltalán gyereket. Aztán a saját környezetemet végignézve rájövök, hogy szerencsére sehol nem látok ilyen követelőző, magukat világközepének gondoló gyerekeket, akik a szüleiket kvázi szolgának tekintik.
2023. ápr. 1. 17:44
 8/11 anonim ***** válasza:
71%
Semennyire.
2023. ápr. 1. 19:03
 9/11 anonim ***** válasza:
87%

"szerencsére sehol nem látok ilyen követelőző, magukat világközepének gondoló gyerekeket, akik a szüleiket kvázi szolgának tekintik."

Nem értem, az 1-es kommentjéből neked miért ez jött le. Tény, hogy senki nem kéri maga az életét, tehát amikor két ember úgy dönt, hogy a saját örömére életre hív egy harmadik embert, akkor kutya kötelessége (lenne) normálisan felnevelni, és ezért nem kell külön hálálkodni meg ilyenek. Az a fura, hogy valaki képes megcsinálni egy gyereket, és utána azt gondolja, neki nem feladata felnevelni.

Szóval nem tudom, ebből neked hogy jött le, hogy aki a szülő alapfeladatának neveli a gyermeke felnevelését, az szolgálat tekinti őket meg a világ közepének gondolja magát. EgSzerűen nem értem, szerinted nem kötelessége egy szülőnek felnevelni a gyereket, aki vállalt?

Nyilván, ahogy a 3-as mondja, aki jó szülő volt, az úgyis visszakapja a gyerekeitől a gondoskodást, szimpla szeretetből (és nem hálából). Aki sz*r szülő, az nem fogja, mert teher lesz a gyerekének. Mi ebben a fura?

2023. ápr. 1. 20:53
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
#7 Én sok olyan családot ismerek, ahol a gyereknek a kötelező minimumon felül nem nagyon adtak semmit, 18-20 évesen a nagy semmivel elüldözték otthonról, emellett a semmirekellő, gonosz, buta, ingyenélő szülők úgy gondolják, hogy a gyerekük "tartozik" nekik és egy rabszolga állatnak tartják a gyereket, akit próbálnak lehúzni, elgáncsolni ahol csak lehet.Erről mi a véleményed, hm?
2023. ápr. 2. 23:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!