Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Valóban nem kötelesek támogatn...

Valóban nem kötelesek támogatni a szülők az egyetemista gyereküket?

Figyelt kérdés

Az első alap (Bc) diploma megszerzésében.

Mert hogy már a középiskola sem kötelező, az egyetem meg aztán végképp nem, a gyerek magának tanul, nem a szüleinek.

El lehet menni kollégiumba/albérletbe, amit magának fizet, iskola mellett dolgozni, megpályázni az ösztöndíjat, vagy felvenni a diákhitelt.

Pénzt otthonról nem kap, haza ne járjon, maximum az ünnepekre, tessék, lehet önálló felnőttként élni, elvégre elmúlt 18.

Sok szülőnek ilyen a hozzáállása, de vajon jogos is?

2018. febr. 9. 21:44
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
14%
Igen az! Állj a saját labadra!
2018. febr. 9. 21:48
 2/24 anonim ***** válasza:
87%
Az állatok is akkor választják le a kicsinyeiket, amikor képesek magukat ellátni. 18 évesen nem jogos kilökni őket a nagy bizonytalan büdös semmibe.
2018. febr. 9. 21:49
 3/24 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem nem jogos ez a hozzáállás.

Szerintem egy igazán jó szülő nem csak 18 éves koráig tekinti gyereknek a gyerkét vagy hogy mondjam, hanem egyébként is, tehát egész élete során támogatja a gyerekét amennyiben megteheti. Pl ha a bátyám hazajön a feleségével és a kislányával, akkor egy rakás kajával mennek haza, és néha pénzt(még ha nem is százezreket) is ad nekik anya amikor teheti, pedig a bátyám már 30 éves. Szerintem ez a helyes viselkedés.

2018. febr. 9. 21:52
 4/24 anonim ***** válasza:
96%
Egy normális családnál alap, hogy támogatják a gyereküket addig amig nem lessz képes a saját lábára állni.
2018. febr. 9. 21:52
 5/24 anonim ***** válasza:
92%

Igaz nem vagyok még szülő, de én támogatnám a gyerekem egyetem alatt is, persze ha megtehetem és a gyerek is normálisan csinálja az egyetemet.

Engem a szüleim támogatnak, igaz azért én is dolgozok az egyetem mellett, amennyi belefér, amennyi pénzt kapok, az kb a lakbéremre elég, a többit meg én keresem meg.

Viszont barátomat (együtt élünk) egyáltalán nem támogatja az anyukája mióta betöltötte a 18-at, és csak 20 évesen fejezte be a gimit (külföldi, itt más a rendszer és mindenki kb. 20 évesen végzik). Csak abból amit ő mond, nagyon látszik, hogy neki mennyivel nehezebb a dolga, mint nekem. Azért ha tehetem én próbálok neki segíteni, de én sem úszom a pénzben.

De szerintem kegyetlen amit az anyja csinál a barátommal. És én biztos nem lennék ilyen. Amíg látnám, hogy teljesít a gyerekem, próbálnék neki minnél többet segíteni, ameddig tudok. Attól, hogy betöltötte a 18-at, szerintem ugyanúgy felelösséggel tartozom érte mint elötte, ha törvény szerint nem is.

Az érthető, hogyha a szülők anyagi helyzete rémes, és e miatt nem tudják támogatni gyereküket, viszont azokat a szülőket én nagyon elítélem, akiknek lenne lehetőségük gyerekeik támogatására egyetem alatt is, de nem akarnak segíteni.

2018. febr. 9. 22:00
 6/24 anonim ***** válasza:
13%

Nem kötelező egyetemre járni, ezért nem is kötelező finanszírozni a tanulását. Főleg, ha a legtöbb szülőnek az anyagi lehetőségeik nem is engedik meg a támogatást.

Kivétel: az elvált apa köteles a rokontartásra, akkor is, ha a gyerek csak bukdácsol a vizsgákon.

2018. febr. 9. 22:01
 7/24 anonim ***** válasza:
86%
Nekem pont most kezdte a lányom az egyetemet. És soha meg nem fordulna a fejemben, hogy amíg meg tudom tenni, ne támogassam. De ez igaz amíg élek. Bármikor ott leszek neki és ez az anyagit is jelenti, ha arra van szükség és tudok adni.
2018. febr. 9. 22:03
 8/24 anonim ***** válasza:
95%

Egy normális családnál oda-vissza működik ez. Az én anyám mindig támogatott. Mindent megtett, hogy csak a tanulásra fordítsam az időmet, ő állt mindent. Egyetem után, szerencsére hamar találtam munkát, de még akkor is támogatott ahogy előttem is írták. 7 éve dolgozom, és legalább 4-5x többet keresek mint anyám. Sosem kéri, de én is segítek neki. Bevásárolok, veszek neki ezt-azt..

Nem csak követelőzni kéne, meg jogokról papolni. Egy jó működő családban az a természetes ha támogatjuk egymást.

2018. febr. 9. 22:05
 9/24 anonim ***** válasza:
75%
Nálam én akartam ezt, mármint érettségi után az egyetemet magamnak állni, ilyen kalandnak fogtam fel, próbáltam minél több állami támogatást intézni (szülők nálunk nem tudtak támogatni, nem tudom, ha lett volna nekik rá keret, mit tettek volna) de magam akartam az egészet, sikerült, eléggé alap színvonalon (amikor mentek a többiek bulizni, én ültem a koleszon, mert kajára meg minden másra kellett a kevés összegürizett pénzem) kemény évek voltak, de megérte számomra, nagyon sokat tanultam az életről, nem csinálnám ma sem másképp. Azóta több gyerekem van, annyival fogom őket támogatni, (remélem, lesz miből) amennyi a tanulásukhoz kell, ha extrákat szeretnének, azt rájuk bízom a megteremtésben.
2018. febr. 9. 22:19
 10/24 anonim ***** válasza:
92%
Az új PTK szerint a nagykorú gyermek továbbtanulását is kötelező a szülőnek, szülőknek támogatni, persze bizonyos meghatározott kereteken belül. De ez nyilván logikus is, ha az állam is támogatja, pl ingyenes oktatással, valamint van úgynevezett szülőtartás is, tehát ez kölcsönös is lehet. [link]
2018. febr. 9. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!