Valóban nem kötelesek támogatni a szülők az egyetemista gyereküket?
Az első alap (Bc) diploma megszerzésében.
Mert hogy már a középiskola sem kötelező, az egyetem meg aztán végképp nem, a gyerek magának tanul, nem a szüleinek.
El lehet menni kollégiumba/albérletbe, amit magának fizet, iskola mellett dolgozni, megpályázni az ösztöndíjat, vagy felvenni a diákhitelt.
Pénzt otthonról nem kap, haza ne járjon, maximum az ünnepekre, tessék, lehet önálló felnőttként élni, elvégre elmúlt 18.
Sok szülőnek ilyen a hozzáállása, de vajon jogos is?
#6 "Kivétel: az elvált apa köteles a rokontartásra, akkor is, ha a gyerek csak bukdácsol a vizsgákon." - nem tudom, hogy egyes banyucikák honnan veszik azt a téveseszmét, hogy más törvény van az elvált apákra, mint az elvált anyákra, vagy a nem elvált szülőkre???
Nem, a magyar jog minden magyar állampolgárra egyformán vonatkozik, így a nagykorú gyermek tartásának szabályai is egyfélék, ha férfi, ha nő, ha házas, ha elvált, ha hajadon/nőtlen.
"Pénzt otthonról nem kap, haza ne járjon, maximum az ünnepekre, tessék, lehet önálló felnőttként élni, elvégre elmúlt 18. "
De azért adja haza a félhavi fizetését.
Egy dolog nem hangzott el ami fontos: milyen az anyagi helyzetük a szülőknek?
A pènz persze nem mentsèg arra, hogy csak ünnepekre menj haza, de sajnos elofordulhat olyan, hogy a szülő az egyetemet már nem tudja fizetni. Nem mindegy, hogy csak sz arik a gyerekre, vagy pedig rossz az anyagi helyzete( egyedül nevel, sok a tesód, esetleg nem èl mindkèt szülő). Le lehet pontozni, èn sem tartom jónak ha az ember meggondolatlanul szül gyereket majd lesz valahogy alapon, de sok oka lehet annak ha a szülő nem fizet.
Van benne pár kitétel, hogyha a a szülö bebizinyija h a gyereknek nincs oka egyetemet végezni (pl belevág már a harmadikba de trehány, link) vagy elmehetne dolgozni suli helyett, akkor nem kötelezö meg ilyenek, hogy támadhato legyen...
De én támogatnám az elsö szakmáig a gyereket, annyi, hogy a bulikat, szorakozást oldja meg diákmelobol. Amugy is jo, ha dolgozik is pár orát havonta, nem csak a könyvek meg a mobil :)
Az más kérdés ha a szülö NEM TUDJA muiböl finansszirozni a gyerek egyetemét.
Apa a havi 26 ezer árvaságival tudott segiteni (egyedül nevelt meg az öcsémet, mert anya meghalt) abbol 6 volt a bérlet, a hétközbeni kaját, jegyzeteket esetleg ruhát nekem kellett ebböl meg diákmunkéból megoldani.
Az a baj ezzel, hogy most lehet szemét a szülő, de a gyerek nem mondhatja majd a szülő öreg korában, hogy ő is szarik rá ugyanúgy. Mert az alaptörvényben le van írva a kötelező szülőtartás. Szóval igazságtalan azért.
Családunkban pont volt ilyen eset: Két unokatesóm van, testvérpár, lányok. Az egyiket 16 évesen kib...szták otthonról (akkor 16 évig volt tanköteles amúgy, és 15 éves korától elvileg dolgozhatott is). Szóval kivágták, dolgozott, estin fejezte be a szakközepet. A húgát 25 éves koráig taníttatták nappalin az egyetemen.
Más apától voltak, most az anyát nézzük, mert ugyanaz az anya asszisztált mindkét dologhoz. Tehát lényegében ha ez az anya öreg korában rászorul, a 16 évesen kidobott lányának is ugyanolyan kötelezettségei lesznek, mint a 25 éves korig nappalin taníttatott lányának.
(Tudom, nem ez volt a kérdés amúgy.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!