Más is félt már attól, hogy meg fog halni az anyukája, apukája, miközben semmi bajuk sem volt nekik?
Késői gyerek vagyok. És egyetlen. Apukám 68, anyukám 63 éves. Én 22.
Hála az égnek egészségesek mindketten, anyukám egy szem gyógyszert sem szed, aktív, sosem volt semmilyen betegsége az influenzákat és hasonlókat leszámítva. Apukám, igaz magas vérnyomásos, szed is néhány gyógyszert, de ezek segítségével ő is teljesen rendben van.
Csak ha belegondolok, rengeteg ismerősömnek mentek el a nagyszülei mostanában, nagyon sokuknak 60-70 év között voltak. Nekem meg a szüleim ennyi idősek. És nagyon szeretem őket és fogalmam sincs mi lenne velem nélkülük. Mármint, nem olyan értelemben, hogy életképtelen vagyok. Hanem totálisan egyedül maradnék. Se testvérem, se párom, unokatestvéreim mind idősebbek, nem tartjuk a kapcsolatot. Még egy nagynénim van, akivel jó a viszony, de ő is 70 fölött van. Szóval, félek attól, hogy hamar egyedül leszek hagyva ebben a világban. És olyan rossz belegondolni abba, hogy ilyen idős szüleim vannak.
Még akkor sem akarnám elveszíteni őket, ha lenne már saját családom. Akkor sem hinném, hogy könnyen át lehet vészelni egy ilyet. De így meg méginkább fájna. Félek, hogy “idő előtt” -tehát amíg én ilyen fiatal vagyok- elmennek.
Ez önzőn hangzik. Úgy, mintha magamat félteném. Ami részben igaz is. De őket is nagyon szeretem.
Azt is olyan rossz látni, hogy idősödnek. Apukám, ugyan írtam, hogy jól van szerencsére, azért délutánonként már kötelezően beiktat egy alvást, mert anélkül használhatatlan. Vagy múltkor közelről vizslattam anya kezeit, és láttam milyen ráncosak már az ujjai. Nem az esztétika miatt zavar. Hanem, maga a tudat, hogy idősödik. Olyan keze van, mint az idős néniknek.
Tudom, hogy nem muszáj meghalni 70 évesen, simán lehet, hogy még élnek 20 évet is, de néha irracionálisan félek ettől.
Hogyan jussak túl ezeken az érzéseken?
Megértelek, bár én nem szorongok ezen ennyire. Mondjuk én nem is a szüleimmel élek már 19 éves korom óta (most vagyok 29, anyám 61, apám 66).
Sajnos igen, benne van a pakliban, hogy akármikor elmehetnek. A korosztályukban, ismeretségi körben egyre többen halnak meg, és látom, hogy őket nyomasztja kicsit. Sajnos ilyen az élet, ha fiatalabbak lennének is meghalhatnának betegségben vagy balesetben. Én inkább próbálom azt az oldalát nézni, hogy így felkészülhetek rá jobban lelkileg. Azért remélem egy darabig nem kell temetést szerveznem.
Apukám 31 éves volt, amikor születtem, barátnőm apukája 55 volt, amikor a barátnőm született. Apukám 49 évesen váratlanul elhunyt. Barátnőm apukája 82 éves, él és virul. Mi most 27 évesek vagyunk, apukám 9 éve halott. Soha eszembe nem jutott, hogy az én nagy, ízig-vérig maszkulin apukámnak bármi baja lehet, bármikor meghalhat. Jó nagy arconcsapás volt ez 18 évesen, egyik nap majd' kicsattan, másik nap tüdőembólia, azonnali halál.
Ne aggódj ezen, csak élvezd a velük töltött időt, szeresd őket, törődj velük (persze egészséges keretek között, közben építve a saját életedet, nem függni tőlük sem érzelmileg, sem egzisztenciálisan).
Nem félek, ugyanis anya fiatalon meghalt egy betegség után, barátom nagypapája meg idén tölti a 100-at.
Felesleges ezen agyalni, hogy ki mikor hal meg, mert totál kiszámíthatatlan. Van aki 27 évet sem éri meg, mert pl rákos lesz, más meg 90 évesen is maximum lassabb, de egészséges.
Igen, már egészen kiskoromban, mert a nagyszüleim korán elhunytak és átéltem ezt az időszakot, éreztem, hogy mi a halál és a hiány, persze csak gyerekmódra.
De szerintem sokkolóbb lett volna, ha váratlanul jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!