Demens apámmal hogy lehet kommunikálni?
A kérdés arra irànyulna hogy lehetne vele megértetni hogy ő demens,és hogy lehetne vele elfogadtatni az egyszerű dolgokat.
Pl:fürdés,borotválkozás,mindennapi dolgok.
Van rá trükkötök aki esetleg hasonló cipőben jár?

Valahogy hívd fel a figyelmét arra, hogy kellemetlenül fogja Magát érezni ezek nélkül és, valamint szerintem próbáld Neki érdekessé tenni vagy szórakoztatóvá ezeket a tevékenységeket, próbáltass ki dolgokat Vele, valami amitől megjegyzi és élvezni fogja.
Szerintem.

Attól függ, melyik fajta demencia teperte le apádat. Van kb 50 fajta demencia.
Egy demenssel soha nem tudod megértetni, hogy demens.
Mindenképpen vigyétek el orvoshoz, kérjetek beutalót neuropszichológiai dokihoz, aki ki tud adni egy hivatalos diagnózist. Ez az ügyintézéskor (bank, stb) fontos. Ezen kívül felírhat gyógyszert, ami könnyebben kezelhetővé teszi apukádat.
Ha viszont valóban demens, akkor nem lenne szabad borotválkoznia és fürdenie egyedül, ezen kívül 24/7 gondozóra van szüksége.
Addig is, amíg rendezni tudjátok soraitokat, addig megpróbálkozhattok viccesen a dolgok ellenkezőjét kérni tőle. Pl. Apu, nehogy gyorsabban megedd a levest mint én. Apu, nehogy fürödni kezdj reggel (ekkor muszáj lenne reggel fülelni, hogy mit csinál). Egyáltalán nem biztos, hogy nálatok is sikerül majd, de nálunk be szokott válni, mert annyira ellenkezni akar, hogy jusztis mindig az ellenkezőjét akarja csinálni, mint amit kellene.
Ismétlem, ha demens, akkor nem szabad, hogy egyedül éljen. Az nem elég, ha naponta felugrasz hozzá egy órára. Ha demens, akár magára is gyújthatja a házat.
Elindítottam az idősek otthonát , természetesen hallani nem akar róla!
Próbáltam neki magyarázni hogy mégiscsak társaságba lenne de ő nem akar menni a mostani lakhelyéről. Így nagyon nehéz vele….

Tehát egyedül él. Veszélyes, ha valóban demens.
A soraidból azt veszem ki, hogy eszetek ágában sincs magatokhoz venni, vagy hozzáköltözni.
Ebben az esetben fizessetek valakinek, aki legalább 12 órán keresztül, de inkább 24/7 vele van (előtte az értékeket eltávolítani a hazbol)

5.
Sajnos olyan szokásai vannak,ami a mi életfeltételeinkkel nem tudunk összeegyeztetni…
Pl:személyes higéniája 0!!!
Cigarettázik,de nagyon.

Velük már nem lehet a megszokott módon kommunikálni. (Nyilván függ a demencia súlyosságától) Meg kell fogni a kezüket és a zuhany alá állítani. Mosdóhasználat után megmosni a kezüket, esetleg lehúzni utánuk a klotyót.
Asztalhoz ültetni - most ebédidő van -, és ha nem eszik egyedül (gyakran megfeledkeznek erről), akkor megetetni.
Ehhez kell egy gondozónő, aki - ideális esetben - mellette/vele együtt él.
Lehetőleg nem családtag, mert őket ez az áldatlan állapot érzelmileg kiborítja.
Ha ez a család számára nem megoldható (nagyon drága), akkor marad az intézeti elhelyezés. Hosszú sorok vannak, és ahol demenst is ápolnak, ott szinte csak kihalásos alapon lehet bejutni.

Sehogy, és NEKED semmi dolgod ezzel.
Azért vannak az ápolók és otthonok, hogy egy demens embert kezeljenek, nem a család, akinek nulla kompetenciája szakmailag, felszerelésben, időben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!