Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezelitek az idős korában...

Hogy kezelitek az idős korában egyre kötözködőbb, nehezebb természetű rokont?

Figyelt kérdés

Az apósomról van szó, akit 10+ éve ismerek, már 65 éves múlt. Nos, sosem volt az az egyszerű eset a családom elbeszélései alapján, könnyen felkapja a vizet és szereti megmondani a tutit, de azért alapvetően nem rosszindulatból teszi ezt, meg szereti a családját, bár nem tudja túl érzelmesen kifejezni, de amúgy bármikor kellett, mindig segített, akár anyagilag, akár fizikailag.

Szóval, bár voltak súrlódások mindig, ha nem is volt szoros a viszony, azért sosem voltunk rosszban. A család többi tagjával sem, bár anyósom akart màr válni...

Na de, az elmúlt 2-3 évben egyszerűen egyre durvàbb a viselkedése, most màr folyamatosan kötözködik, beszólogat mindenkinek mindenre, de nem is túl szépen, veszekszik és kiabál. Mindenért. Türelmetlen, hisztis, idegbeteg lesz pillanatok alatt, ha valami nem úgy van, ahogy akarja.

Nekünk főleg a gyereknevelésbe szól bele minden alkalommal, most mondok egy példát, a kisfiam belemarkolt az unokatesója hajába, én meg rászóltam, hogy "Xy, ezt meg ne lássam még egyszer, megbeszéltük, hogy csak simogatni szabad, ugye? "

És erre elkezd kiabálni, hogy kinek magyarázok a gyereknek, úgyse ért meg ennyit, mondjam, hogy nem szabad és kész. De értitek, hogy ezen felkapja a vizet és kiabál. És akkor bármikor együtt vagyunk, most már egyre többször vannak ilyen esetek.

Ha összeülünk egy ebédre, neki sosem jó a kaja és végig kritizálja, aztán beszólogat, mindenkinek k*rvára elege van már belőle, anyósom teljesen ki van, megint a válást fontolgatja, mert hogy nem bír vele élni.

Amúgy mindenki elmondta màr neki szépen és csúnyàn is, hogy vegyen vissza, de egyszerűen semmi nem hat rá, én azt érzem, hogy kezdi fel sem fogni azt, hogy viselkedik.

2022. dec. 25. 15:56
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
87%

"Ha összeülünk egy ebédre, neki sosem jó a kaja és végig kritizálja, aztán beszólogat"

Anyósod helyében - nem most, hanem amikor ezt elkezdte (gondolom, nem tegnap meg nem is egy hete) annyit mondtam volna kedvesen, hogy igazán sajnálom, hogy nem ízlett a főztöm. Én is szívesebben ennék ennél finomabbat, így átadom neki a lehetőséget, és holnaptól azt esszük ebédre és vacsorára, amit ő főz. Aztán ha nem főzne, akkor egy hétig hideget ennék (ő meg azt, amit szerez magának), onnantól fogva pedig vagy csak magamnak főznék, vagy hetekig egy nagy tál görögsalátát dobnék össze, amiből ő is ehet, ha kedve van.

Az ilyen emberek, mint az apósod, azért tudnak idáig eljutni, és egyre bunkóbb módon viselkedni a családtagjaikkal, rokonaikkal, mert azok vagy megfelelési kényszerből, vagy rosszul értelmezett illendőségből, vagy rosszabb esetben a kiszolgáltatott helyzetüknél fogva, vagy bármi más okból nem képesek az egészséges határok meghúzására és a határtartásra.

Mi tanítjuk meg az embereket arra, hogy milyen viselkedést tolerálunk nekik, mit tehetnek és mit nem tehetnek meg velünk következmények nélkül.

2022. dec. 25. 19:55
 12/20 anonim ***** válasza:
73%
#11: hú ezért mit fogsz itt kapni, pedig teljesen igazad van.
2022. dec. 25. 19:58
 13/20 anonim ***** válasza:
73%
Ha valaki demens, azzal hiába húzol határokat. De egyébként a módszer jó!
2022. dec. 25. 20:00
 14/20 anonim ***** válasza:
30%
#13: dede, ezekkel kell csak igazán keményen bánni. hogy a zsigereiben érezze. azt megjegyzik, hidd el.
2022. dec. 25. 20:03
 15/20 anonim ***** válasza:
51%
Látszik, hogy nem volt dolgod demenssel, ha ilyeneket mondasz. Egy demenciával küzdő ember nem fogja fel a dolgokat! Valamiért nem képesek rá.
2022. dec. 25. 20:05
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

"kötözködik, beszólogat mindenkinek mindenre, de nem is túl szépen, veszekszik és kiabál. Mindenért. Türelmetlen, hisztis, idegbeteg lesz pillanatok alatt, ha valami nem úgy van, ahogy akarja."

Ezek szerintem ezek így együtt nem igazán a demencia tipikus tünetei. Az viszont bennem is felmerült, hogy nem áll-e valami neurológiai betegség a hátterében.

De ha eleve ilyen okoskodó, kötözködő, mindent jobban tudok típusú személyiség volt mindig is, csak a korával rosszabbodott a helyzet, akkor az a valószínűbb, hogy ilyen személyiség.

Nem lepne meg, ha az állna a viselkedése hátterében, hogy a saját életével elégedetlen, nem tudta elérni, kihozni magából az aktív évei alatt, amit szeretett volna, és emiatt van benne nem kevés feszültség és frusztráció, amit aztán - kellő önismeret és önkontroll hiányában - azokon vezet le, akikbe éppen bele tud kötni vagy (képletesen) bele tud rúgni.

2022. dec. 25. 20:12
 17/20 anonim ***** válasza:
45%
#15: szerintem meg te nem látod a különbséget egy végső stádiumú demens, es egy kötekedő fszkalap között.
2022. dec. 25. 20:17
 18/20 anonim ***** válasza:
29%
17-es! Én látom, de a 14-es válaszadó nem!
2022. dec. 25. 21:03
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem járok ilyen emberekhez, pont.

Az sem érdekel, ha a saját családom, ha a barátomé, ha megsértődnek rám. Nincs szükségem lehúzós, beszólogatós emberekre magam körül.

2022. dec. 26. 08:47
 20/20 anonim ***** válasza:
86%

13-as, a kérdező apósa NEM demens, egyszerűen egy kötekedő majom.

Nagyapám demens volt, meg a nagynéném is szóval tudom, miről beszélek.

2022. dec. 26. 08:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!