Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezelitek az idős korában...

Hogy kezelitek az idős korában egyre kötözködőbb, nehezebb természetű rokont?

Figyelt kérdés

Az apósomról van szó, akit 10+ éve ismerek, már 65 éves múlt. Nos, sosem volt az az egyszerű eset a családom elbeszélései alapján, könnyen felkapja a vizet és szereti megmondani a tutit, de azért alapvetően nem rosszindulatból teszi ezt, meg szereti a családját, bár nem tudja túl érzelmesen kifejezni, de amúgy bármikor kellett, mindig segített, akár anyagilag, akár fizikailag.

Szóval, bár voltak súrlódások mindig, ha nem is volt szoros a viszony, azért sosem voltunk rosszban. A család többi tagjával sem, bár anyósom akart màr válni...

Na de, az elmúlt 2-3 évben egyszerűen egyre durvàbb a viselkedése, most màr folyamatosan kötözködik, beszólogat mindenkinek mindenre, de nem is túl szépen, veszekszik és kiabál. Mindenért. Türelmetlen, hisztis, idegbeteg lesz pillanatok alatt, ha valami nem úgy van, ahogy akarja.

Nekünk főleg a gyereknevelésbe szól bele minden alkalommal, most mondok egy példát, a kisfiam belemarkolt az unokatesója hajába, én meg rászóltam, hogy "Xy, ezt meg ne lássam még egyszer, megbeszéltük, hogy csak simogatni szabad, ugye? "

És erre elkezd kiabálni, hogy kinek magyarázok a gyereknek, úgyse ért meg ennyit, mondjam, hogy nem szabad és kész. De értitek, hogy ezen felkapja a vizet és kiabál. És akkor bármikor együtt vagyunk, most már egyre többször vannak ilyen esetek.

Ha összeülünk egy ebédre, neki sosem jó a kaja és végig kritizálja, aztán beszólogat, mindenkinek k*rvára elege van már belőle, anyósom teljesen ki van, megint a válást fontolgatja, mert hogy nem bír vele élni.

Amúgy mindenki elmondta màr neki szépen és csúnyàn is, hogy vegyen vissza, de egyszerűen semmi nem hat rá, én azt érzem, hogy kezdi fel sem fogni azt, hogy viselkedik.

2022. dec. 25. 15:56
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
70%
én egyszerűen ugyanúgy szóltam vissza neki ilyenkor, és aztán midig ő sértődött be, hosszú évek munkája volt, mire visszavett az arcábóp. (anyós)
2022. dec. 25. 16:01
 2/20 anonim ***** válasza:
80%

"Ha összeülünk egy ebédre, neki sosem jó a kaja és végig kritizálja, aztán beszólogat, mindenkinek k*rvára elege van már belőle, anyósom teljesen ki van, megint a válást fontolgatja, mert hogy nem bír vele élni."

Legalább majd ha egyedül él az apósod, akkor főz magának olyat, ami megfelel neki. A leírtak alapján megharcolt érte, hogy egyedül élje le élete hátralevő részét. Bár ez sajnos nem valószínű, hogy a modorán javítana majd.

A férjed hogyan kezeli azokat a helyzeteket, amikor beszól neked akár a gyerekneveléssel, akár mással kapcsolatban?

2022. dec. 25. 16:03
 3/20 anonim ***** válasza:
82%
Nem kell hozzájuk járni, ha így viselkedik. Előbb-utóbb leesik neki, hogy mi az oka.
2022. dec. 25. 16:04
 4/20 anonim ***** válasza:
76%

Én úgy kezelném, hogy csak minimális időt töltenék náluk, magunkhoz ritkán hívnám, a beszólogatásaira pedig egyszerűen nem reagálnék.

Az ilyen ember talán majd akkor fogja értékelni az emberi kapcsolatokat, amikor a környezetében mindenki gyakorolja az egészséges határtartást, és a viselkedése miatt minimálisra szorítja vele a kapcsolattartást. Vagy ha akkor az egója, akkor még ekkor sem, illetve nem lesz hajlandó szembenézni vele, hogy ő marta el a szeretteit maga mellől a viselkedésével.

Mint ahogy anyósod főztjét is akkor fogja majd értékelni, ha egyedül fog élni, főzhet magának, vagy rendelhet házhoz, ha futja rá a nyugdíjából.

Mit dolgozott apósod, mielőtt nyugdíjba ment?

2022. dec. 25. 16:12
 5/20 anonim ***** válasza:
72%
Vagy depressziós vagy valami agyi betegség kezdete, pl daganat, demencia. Lehet, hogy életmentő lenne egy MR vizsgálat. Nektek nem kell odamenni, hogy ezt hallgassátok, meghívni meg még annyira se. Anyós majd jön egyedül, ha akar. De ha kizárják a betegséget, akkor anyósnál a labda, hogy ezt ne tűrje.
2022. dec. 25. 16:17
 6/20 anonim ***** válasza:
27%
Igyekezzetek minél ritkábban találkozni vele, és kezeljétek úgy mint egy beteg embert, szerintem havi1-2 közös ebédet ki lehet bírni.
2022. dec. 25. 16:32
 7/20 anonim ***** válasza:
75%
Ahogy léirtad, nekem a demencia ugrott be. Demensek sajnsos, valhatnak agreszzívvá, kialhatatlanná. Egyik tipikus tünete, hogy rögtön a plafonon van mindentől, ideges lesz azonnal. De ez lehet magas vérnyomástól is. Mindenképp megérné egy alaposabb orvosi kivizsgálás.
2022. dec. 25. 16:35
 8/20 anonim ***** válasza:
88%
Nem látogatom. Lehet egyébként, hogy az apósod demens. Ki kéne vizsgáltatni. De az tuti, hogy 2-3 ilyen alkalom után többet nem vinném a gyerekemet. Ordibáljon mással.
2022. dec. 25. 16:46
 9/20 anonim ***** válasza:
71%
Szimplan igyekszem elkerülni.
2022. dec. 25. 17:09
 10/20 anonim ***** válasza:
89%
Nálam anyósom kezd ilyen lenni. Kicsit féltem is, hogy ha nyugdíjba megy, akkor mi lesz, és nem hiába, úgy látom, hogy tényleg kombinálással tölti az idejét, meg van egy-két meggyőződése, amik kezdenek nála már rögeszmévé változni. És egyre többször beszólogat, meg próbál kavarni. Kapcsolat lehető legritkábbra vétele.
2022. dec. 25. 18:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!