Az anyámmal megbeszéltek szerint a szüleim addig tartanak el, amíg nem bukok valamelyik tárgyamból, ami mégis megtörtént. Hogyan ne derüljön ki?
Elsőéves egyetemista vagyok, és hát két tárgyam fixen nem jött össze. Az egyik gyakorlat, a másik meg olyan, hogy van gyakorlat és előadás is, de nem szóbelizhetek, ha nincs meg a gyakorlati jegy minimum kettesre. És nincs meg. Szóval így hét kreditet tuti, hogy nem teljesítettem a 35-ből. Viszont ahogy néztem a mintatervet lesznek ezekre ráépülő tárgyaim harmadik és negyedik félévben, de ha jól látom ennyi. Szóval akár még eljuthatok a diplomáig úgy is, hogy a képzési időt nem haladom meg, szimplán annyi, hogy ez a kettő és az ezekre ráépülők legjobb esetben is egy évvel azután lesznek teljesítve, mint ahogy a mintaterv írja.(De azért még le kell csekkolnom mégegyszer) Alapvetően annyira nem aggódom, ez a két tárgy leginkább azon ment el, hogy nem feltétlenül volt megfelelő az időbeosztásom a zh-kra való készülésem tekintetében, túlságosan ráparáztam a zh-kra, ami miatt olyan feladattípusokat is elcsesztem, amiket egyébként soha. Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy nem a képességeim álltak az utamban.
Viszont van egy olyan rohadt nagy probléma, hogy a szüleim anyagi segítségére szorulok, az én bevételem csak nagyon kisrészben fedezik a havi megélhetésem. (Tulajdonképpen egy havi kollégiumi díjat, meg egy heti kaját és ennyi) És ez az anyagi segítség tulajdonképpen teljesmértékben anyámon múlik, mert apu folyamatosan csak vele ért egyet. És ja, semmelyik szülőm nem mondható a felsőoktatásban járatosnak és ez látszik is a bukáshoz való hozzáálláson, főképp anyu részéről. Anyám alapból úgy képzelte el, hogy amíg nem végzek, addig támogatnak, ezért nem fér bele anyagilag a csúszás(egyébként osztatlan, 10 féléves képzésről beszélünk). Nem hajlandó tudomásul venni, hogy én amúgy szeretnék teljesen a saját lábamra állni optimális esetben a harmadik évemben. Így ő azon a véleményen van, hogy ha bukok, akár úgy, hogy az éppen aktuális vizsgaidőszak alatt még megismételhető szóbelin, akár bármin, akkor iratkozzak ki és menjek dolgozni, mert ő nem fog támogatni, lakni lakhatok otthon, de tartsam el magam, szálljak be a költségekbe, stb. Szerintem ha én ezzel szembemennék, hogy nem iratkozok ki, akkor szerintem kirakna otthonról, ami baj, mert koliban lakok, oda nem vihetem az összes cuccom, egyszerűen nem férne be, ráadásul van egy kisebb időintervallum így december végén, január elején, amikor nem lehet bent lakni. Tehát albérletet, akár csak egy szobát kéne keresnem, ami most nekem marhára nem fér bele, a kaució az legjobb esetben is vinnéi a megtakarításom felét akkor ha csak egy olcsóbb szobáról beszélünk. Arról, hogy aztán hogy látnám el magam a megnövekedett költségekkel (szoba+rezsi), na arról már ne is beszéljünk.
Ja és anyám irreálisan nagy elvárásait kiegészíteném azzal, hogy nem egyszer volt rá példa, hogy tök büszke voltam magamra, mert 3-as lett valami beadandóm, vagy négyes a zh-m, mert mindenki másnak a csoportból legjobb esetben is alsó ponthatáros kettes. Ő meg tökre ki volt akadva azon, hogy milyen szrok az eredményeim.... Holott szerint ha a 10 emberből hatnak egyes a beadandó, háromnak csaképpen kettes, és nekem meg hármas, az amúgy nem hiszem, hogy egy olyan rossz dolog lenne...
Szóval rövid távon az tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak, ha nem tudatom velük a rossz hírt, miszerint nem lett meg két tárgyam. Csak nyilván fognak kérdezni, tehát ha azt mondom, hogy "semmi közötök hozzá", abból kiakadás lesz, ha hazudok, az meg kiderülhet szerintem.
Ennyit szóf*sni :)
Megmondod, hogy megvannak a vizsgáid és jövőre jobban belehúzol.
Akárhogy csűröd-csavarod, elsz*szted.
Első évben gyakori az ilyen, hiszen az egész egyetem új, de azért ne tegyünk úgy, mintha az elvárások lennének olyan borzasztóan teljesíthetetlenek. Nyilván rossz volt az időbeosztásod, bele kell jönnöd, ennyi.
De hazudni gerinctelenség. Vállald a következményeket! Anyádat meg ne szóld le azért, mert nem járt egyetemre.
Persze, ne iratkozz ki! De a legtöbb szak mellett lehet valamennyit dolgozni, nyáron is dolgozhatsz meg ott a diákhitel, ami bár alapvetően nem egy jó megoldás, mert hát egyik hitel sem az, de sokkal jobb, mint kimaradni az egyetemről.
Az is lehet, hogy a szüleid ugyan dühösek lesznek, de mégis támogatnak tovább. Meg az is, hogy mondjuk egy évig dolgozol / diákhitelezel, és ha a szüleid látják, hogy nem fogsz kimaradni és jól megy a dolog, akkor újra támogatnak majd.
De ha kiderül hogy hazudtál (mert pl. mégis csúszol), abból sokkal nagyobb balhé lesz, és jogosan.
Nem tudom mi az ot eves osztatlanod. Jogasz? Ha igen, nem harmadik evtol fogod eltartani magad, onnantol lesz nehez a suli. Ha mas, akkor bocsi es reszben targytalanabb, de egy ot eves kepzes (barmi is az) a vegere valik nehezze.
Elso evben talan meg oke a bukas, fel kell noni az egyetemhez. De igazuk van a tobbieknek, ne mentegesd magad ennyire, igyekezz tanulni es atmenni mindenbol. Ha nem epul ra vegig targyad akkor behozhato, de ket vizsgaval tobb lesz jovo ilyenkor.
Az pedig, hogy masnak hanyas es neked ehhez kepest milyen, nem fog elore vinni. Egyszeruen csak tanuljal lepesrol lepesre.
#2 Miért ne lennének irreálisak anyám elvárásai? Konkrétan azt várja, hogy 5,0 átlagom legyen. :D Ezt azt hiszem nem írtam le a főkérdésbe így szó szerint, de próbáltam szemléltetni azzal, hogy ha tök büszkén mesélek egy jegyet, ami nem ötös, akkor leszól.
Egyébként nem tudom, hogy hol szóltam le az anyámat. Annyit írtam, hogy nem járt egyetemre és ez látszik a hozzáállásán. Ez nem lenézés, hanem szimpla tény. Most egy szimpla bukás miatt, ami még bőven megoldható, akár csúszás nélkül, nem reális rögtön kiiratkozni. Szerinte meg de, ki kellene iratkozni, még akkor is, ha csak annyi történt, ha egy szóbeli nincs meg elsőre, de még másodjára, harmadjára megpróbálhatod ugyanabban a vizsgaidőszakban.
Cseszhetem, hogy dolgozhatok nyáron, ha az első féléves bukás miatt forszírozzák február közepén, hogy iratkozzak ki, és én nem teszem, és ne adj isten kidobnak, a cuccaim meg nem férnek el egy koliszobába, ahol van két darab közepes méretű szekrényem, meg egy polcom, és egy íróasztalom. Ha most rögtön tudnék munkát vállalni (úgy, hogy tanulni is legyen időm) sem hiszem, hogy lenne elég pénzem bevállalni azt, ha esetleg anyám tartja magát ahhoz, hogy ha bukok iratkozzak ki, de én megtagadom, ő meg kidob, akkor meg tudjam oldani a lakhatásom.
Mire odajutnék, hogy biztosan csúszok, addigra el fogom tudni magamat látni, független fogok lenni a tervek szerint. Tehát az anyagiakat nem veszélyeztetné a balhé.
2 vagyok: a kurzusok vizsgakövetelményeire értettem, hogy nem irreálisak. Tehát igaz, nem a világ vége, ha 2 tárgyad nem lesz meg, de azért attól még erről csakis te tehetsz, nem kell a körítés.
Ha kidobnak, végső esetben felveszel valamennyi diákhitelt. Egy raktárt is bérelhetsz a holmijaidnak. És nyári koli lehetőség is szokott lenni, akár más egyetem kollégiumába is mehetsz ilyenkor külsősként.
Szóval nincs mentséged a hazudozásra.
Tetszik, hogy ha ezen a krva gyakorin leírja valaki, hogy a szülei nem tájékozottak a felsőoktatás működésében, ezért rosszul állnak hozzá, az még véletlenül sem a tények és helyzet ismertetése, hanem LENÉZÉS. Gci, itt semmit nem lehet leírni úgy, ahogy van, mert a feltételezhetően felsőoktatási végzettség nélküli kisebbségi komplexusos szerencsétlenek fáj az igazság, felhördülnek, hogy ez lenézés, vagy mi a fsz?
A kérdező jelenhelyzetben bszhatja a diákmunkát nyáron, vizsgaidőszak tart nagyjából február közepéig, addig nem lesz nyár. Melót se instant most rögtön fog találni, ráadásul nem most kéne azzal kockáztatnia, hogy dolgozik, kevesebb ideje marad tanulni, oszt akkor majd többől bukik, és akkor lehet ismertetni a sokkal rosszabb hírt a szülőkkel. Tulajdonképpen megbukott két gyakon, az egyik előfeltétele a szóbelinek, így azt meg se próbálhatja. Ha második félévben nem indul egyik sem, akkor majd harmadikban, a ráépülőkkel csúszik egy picit, de ennyi. Nem ő az első, meg nem is az utolsó.
Amúgy meg hol látnák a későbbiekben a szülei, hogy jól megy neki a dolog, ha az 5,0 az elvárás? Az leginkább mission impossible egyetemen. Vagy máshogy kérdezem. Ha a kérdezőt kidobják az első botlás után, akkor hol érdekelné utána a szüleit a teljesítménye? Ne legyünk már álnaivak, bszki. Valószínűleg kellett a kérdező, mint egyetemista gyerek, akivel lehet villogni, de a bukás meg ciki a szülőknek. Addig van támogatva, amíg nem ciki, és lehet mutogatni, hogy milyen ügyesokosfantasztikus
Pénz kell a sulira? KATONAI ÖSZTÖNDÍJ
Vagy: Írj ki kérdést, hogy ki miből élt a fősuli alatt! Itt minden nap olvasni, hogy sokan már gimi alatt kocsit, meg házat vettek diákmelóból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!