Azt hogy lehet elintézni hogy valakit ott fogjanak a korhâzban ha nem tudom àpolni?
38-as, szerintem jól kifejtetted, és igazad van.
(Amúgy meg itt a gyk-n én is összeakaszkodtam valakivel pár hete, amikor a szociális törvényt taglaltuk, be akarták magyarázni, hogy szülő testvéréről is köteles gondoskodni, tehát nagynéni, nagybácsi. Ha már így témában vagy, ezt nem tudod? Szerintem nem köteles.)
40-es, ezt én is olvastam, csak az a szar a palacsintában, hogy pont, hogy ápolók nincsenek hozzá:( Tehát veszett fejsze nyele.
Amúgy nagynéném pl. egy éve halt meg, nála ez volt a protokoll (amúgy gyermektelen, férjezetlen, 74 éves volt). Rosszul lett, mentő bevitte a megyei kórházba (megyeszékhelyen élt), infarktus. Anyut értesítették, ő bemehetett látogatni egyszer (covid lezárás volt, külön engedéllyel). Bent volt egy hónapig, mert közben vese is leállt. Egy hónap után (ezt ők ajánlották fel) átvitték a kórház ápolási osztályára. Ott mondták, hogy 3 hónapig maradhat (napi 5 ezer Ft), és ezt meghosszabbíthatjuk +3 hónappal, ezt meg is tettük. 6 hónap után viszont, azt mondták, el kell vinni. Lábra állni sem tudott, egyre rosszabb lett minden, és már kezdődő demencia is volt nála, rohamosan épült le. És ugye ápolási otthonban meg várólista volt, nem tudták fogadni, felírtak minket, aztán ennyi. Fizetősen se, sehogy se, a megyeszékhelyi lakását vele adtuk volna, akkor se. Aztán utolsó napon meghalt, mintha érezte volna. (Következő héten jött anyámhoz egy levél, amiben csekk volt, és egy kérvény, hogy meghosszabbíthatja a 6 hónapon túl is, ha nincs más megoldás, ezt még nyilván a halála előtt adták postára, szóval végülis nem tették volna ki...)
#42, nálunk is ez volt, 5,5 hónap után meghalt az anyám az ápolásin - aznap este már más feküdt az ágyában. Én sem tudom, mit csináltam volna, ha 2 hét múlva el kellett volna hozni. Demencia, combnyaktörés; akkor nem covid volt, hanem influenza miatti zárlat. Nincs ez jól, hogy ennyire beszűkült az ellátás. Jobban meg kéne fizetni a betegápolókat, mese nincs.
Nekünk akkor -2019-ben - 3000 volt az ápolási díj. Gondolom, most a rezsicirkusz miatt még több lesz.
41, ugyan nem engem kérdeztél, de sajnos - ha úgy alakul -, köteles. Egyenes ágon - előbb lefelé, aztán fölfelé - keresik a hadba fogható rokonokat, de ha nincsnek vagy nem tudnak fizetni (mert pl. ők is gyerekről gondoskodnak), akkor keresik az oldalági rokonokat. Annyit azért nem tudnak lenyúzni róluk, hogy az ő életüket ellehetetlenítsék.
Pont a minap beszélt egy ügyvéd erről a tévében. Miután az idősotthonoknak is ez egy hosszadalmas bírói tortúra lenne, legtöbbször adományokból egészítik ki a hiányzó összeget.
Kérdező, ez egy nagyon kellemetlen helyzet. Szerintem kevés az ápoló és viszonylag sok az idős ember.
Amit én tennék: lehet venni pl olyan ágyat, ami mozgatható, megemelhető, azt hiszem bérelni is lehet (nálunk is felmerült, hogy fog kelleni, de végül meghalt a keresztapám a kórházban). Vannak segédeszközök fürdetéshez is stb. Ami belefér, azt megvenném, ezenkívül keresnék fizetett segítséget, ha a mozgatása a gond, akkor kell egy erős férfi, aki a környéken lakik és alkalmanként ráér segíteni pár ezer forintért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!