Mennyire tudatosan spórolsz, fektetsz be, hogy a gyerekeidnek minél több legyen, amikor örökölnek?
Beszélsz velük a pénzről? Tanítod őket, hogy kell bánni vele? Elmagyarázod nekik, hogy valami amit akarnak mennyi munka volt? Vagy teljes tabu a pénz? Nálunk abszolút tabu téma volt, annyit tudtunk, hogy van bőven. Aztán amikor a válság környéke után be lett húzva a kézifék, értettem hogy már nincs annyi. Ekkor is bőven átlag feletti színvonalon éltünk, de már nem voltak luxusutazások, stb. Ez a magas életszínvonal és az alacsony kamatok azt eredményezték, hogy a maradék pénz is elég gyorsan égett el, ezért töredékét fogom örökölni annak amit nekem szántak, hacsak az élet nem tesz igazságot. De már ígyis félek, hogy ha örökös leszek, mit csináljak majd a pénzzel, tekintve hogy a nagy vagyonok az esetek 90 százalékában eltűnnek, mert pénzügyi analfabéta a gyerek/ unoka.
Én valószínűleg az örökségemből veszek egy nagyobb földet és nyaralót azon a helyen amit imádok, az új 007-es órából egyet, ha még kapható lesz akkor, bár ezt is inkább befektetésnek, nem hordani, a vállalkozásomhoz még egy két eszközt vásárolok, és a többit osztalékfizető részvényekbe teszem, amit folyamatosan újra befektetek majd azokba a cégekbe, egész életemben, hogy a gyerekeim majd tudjanak legalább annyit örökölni, mint én.
Vagy, veszek egy régi Porschet, szép ruhákat, és körbeutazom Európát gyönyörű hotelekben megszállva, pár év alatt felélve a pénzt. Ez is csábító, de biztos, hogy nem így lesz :D
Az én szüleim szerintem túlzásba estek azzal, hogy mindent meg akartak adni nekem. Nem is tudom honnan jött nekem, hogy meg akartam tanulni gazdálkodni a pénzemmel, mert sohasem voltam rászorulva.
Én ezért amúgy nagyon hálás vagyok nekik, de az én gyerekeimet nem így szeretném majd nevelni.
Semennyit nem fektetek be, meg etc. Vagyis, de, magunkra igen, a gyerek jár egyetemre ha akar, oké, aztán ő is dolgozik, én meg foglalkozhatok ismét magammal.
Ami marad neki örökségként az marad (pl a ház, eladhatja aztán), de a pénzemet arra költöm, ami nekem örömet okoz, ha kedvem van, a Maldív-szigeteken, vagy világkörüli útra.
Nem azért dolgozok, hogy a szintén dolgozó gyerekem majd hesszöljön belőle, de hogyha ilyen tuskó lenne, mindenemet egy állatalapítványra hagynám.
"Nálunk abszolút tabu téma volt, annyit tudtunk, hogy van bőven. Aztán amikor a válság környéke után be lett húzva a kézifék, értettem hogy már nincs annyi."
Nem akarok menőzni, de nekünk nem volt bőven, mégsem kellett behúzni a féket, mert az lett tanítva, hogy nem feltétlenül kell szórni a pénzt, ha van.
Tudatosan kezelem a pénzügyeket, van megtakarításom, és amikor kezdőként alig volt valamicske fizetésem, akkor is minden hónapban tettem félre egy kis összeget.
De! Nem azért, hogy a gyerekeimnek mindenképpen legyen öröksége. Nekem ez alap, hozzátartozik a normális, biztonságos élethez. Nyilván ha semmi tragédia vagy világrengető válság nem lesz, akkor nem is fogom ezt felélni, így marad "örökség" amit nem is sajnálok a gyerektől (egyébként is kap segítségek bármiben, amiben szükséges). De nem ezzel a céllal figyelek oda a pénzügyekre.
7 én már 1 éves korom előtt első osztályon repültem Portugáliába. Semmire nem emlékszem belőle. Így van ez a legtöbb utammal. Emlékszem milyen helyeken voltam, de halványan vannak csak emlékeim a legtöbbről sajnos. Sokkal több értelme van, ha a gyerek már legalább 15 16 éves vagy afölött van, és úgy tapasztalja meg a világot. Addig had alakuljon ki benne, hogy éhezik arra, hogy legyen. Így több lesz a motiváció is arra, hogy jól tanuljon, többet akarjon.
8 szép ruhák és jó autók már most is vannak
4 így is lehet, én generációs családi vagyont szeretnék teremteni, nem elherdálni az örökségemet. Magamnak előteremtek annyit, amennyi kell.
A kérdés maga érdekesnek és jogosnak tűnt, aztán a kifejtés már csak semmitmondó fölösleges dicsekvés, kár érte.
Az én szüleim külön bankszámlát nyitottak nekem, amikor megszülettem, azt fogom megörökölni, ha betöltök egy bizonyos életkort (az ő szavaikkal élve, hogy ne azt várjam, hogy végre feldobják a talpukat, de ilyen nyilván nem történt volna), úgyhogy ők nagyon tudatosan fektettek be, hogy nekem, ha szerényen szeretnék élni, dolgozni se kelljen ha nem akarok. Ezért becsülöm őket, de ezt nyilván nem mindenki teheti meg, bár ""illene"" legalább valamivel támogatni a gyereket, ha már az illető vállalta, nem a gyerek kérte, hogy megszülessen. Ha opció, jó lenne, ha az emberek nem csupasz seggel indítanák útnak a gyerekeket, akik így 40 éves korukig olcsó albérletben kuporognak, majd az ő gyerekeik ugyanilyen robotéletre lesznek kárhoztatva, mert miközben a megélhetésért küzdenek, ők sem tudnak semmit félretenni arra, hogy a gyerekeiknek jobb legyen. Ördögi kör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!