Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy érjem el, hogy bocsánatot...

Hogy érjem el, hogy bocsánatot kérjenek tőlem a szüleim a múltban okozott traumák miatt?

Figyelt kérdés

Van belőlük bőven, apám alkoholizmusa(már letette a piát), anyám manipulatív attitűdje, hogy röviden legyek.

Most tisztes távolságból menthetőnek tűnik a kapcsolatom velük, de hallani akarok egy bocsánatkérést. Meg akarom mondani, hogy mi fájt, és nem tagadást, meg ostoba magyarázatokat akarok hallani, hogy ez igazából az én érdekekem volt az a sok szr, meg hisztit abból, ha ezt szóba hozom, akkor vitát provokálok és én hibám minden.

2022. nov. 14. 19:24
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
70%
"hallani akarok egy bocsánatkérést", "nem tagadást meg ostoba magyarázatokat akarok hallani" : ne akarj! Zsigeri, 200 fokon bugyogó gyűlölet van benned! Ilyen alapokon, hogy te valami felsőbbrendűséggel tőlük követelni akarsz valamit, semmire nem jutsz. Ha gyűlölni akarok őket, ám gyűlöld. Nem kell megbocsátani. De akkor hagyd békén őket, és szálljatok ki egymás életéből. Ha az életükben benne akarsz maradni ill. azt akarok, hogy ők benne maradjanak a tiedben, akkor bármiféle számonkéréstől és teátrális bocsánatkérő és adó jelenetekről le kell mondani, és békésen, belső elengedéssel, izzó harag nélkül folytatni az együttélést. Örülj, hogy apád felhagyott az ivással, ez elképesztően nagy szó! Lehet a kettőjüket külön is kezelni; ha anyád még mindig manipulatív, abból úgyse lesz béke.
2022. nov. 14. 20:14
 12/26 anonim ***** válasza:
85%

Én próbáltam ezt anyámnál. SOHA nem fog bocsánatot kérni, inkább a nyelvét lenyeli. SOHA nem fogja elismerni, hogy szar anya volt.

És nem csak az enyém, az ilyen szülőkről ezt hallottam, bocsánatkérés az soha, ne éld bele magad, kedves kérdező.

2022. nov. 14. 20:17
 13/26 anonim ***** válasza:
97%
Ha nem változtak a szüleid akkor egy üres és kikényszerített bocsánatkérés annyit ér mint halottnak a csók. Nem hinném, hogy ettől neked jobb lenne.
2022. nov. 14. 20:20
 14/26 anonim ***** válasza:
98%
13-as, így van, ha csak elhangzik maga a mondat, de nem szívből jön, akkor nem ér semmit.
2022. nov. 14. 20:21
 15/26 anonim ***** válasza:
96%
Inkábbb még angyobb vitát generálnál vele, az nem bocsánatkérés ami kérésre történik.
2022. nov. 14. 20:24
 16/26 A kérdező kommentje:

Változtak, de csak azért, mert nagyobb a távolság, mint otthonélve. Meg ahogy idősödtem, szaporodtak a dolgok, amiket már nem lehetett velem megtenni.

Egyébként bármilyen hihetetlen, de én beérem a kikényszerített bocsánatkéréssel is. Nem az igazi nyilván, de akkor legalább egyszer én nyertem. És ez is számít.

2022. nov. 14. 20:25
 17/26 anonim ***** válasza:
97%

Felejtsd el, nem fog menni.

Írj egy levelet arról, hogy mik voltak, és min fogod túltenni magad, aztán hajtogass belőle papírhajót és tedd vízre.

Ezek a nagy megbeszélések csak hiú ábrándok, sosem valósulnak meg, ha akarja őket az ember.

2022. nov. 14. 20:35
 18/26 anonim ***** válasza:
97%
16, ezen még gondolkozz, tényleg nyomokat hagyott benned valami. Ezek szerint te nem bocsánatkérést vársz hanem meghunyászkodást. Benned is van agresszió rendesen.
2022. nov. 14. 20:46
 19/26 A kérdező kommentje:
#18 Alapvetően bocsánatkérés lenne a jobb, csak azt hiszem az is könnyítene valamennyire, ha meglenne a tudat, hogy egyszer én nyertem. Nem gondolnám ezt agressziónak. Nem lennék képes ennek érdekében bármeddig elmenni, nem dühít fel annak a gondolata, hogy esetleg nem lesz ebből semmi számomra jó vagy elégséges reakció.
2022. nov. 14. 20:53
 20/26 anonim ***** válasza:
97%

A hozzáállásod és megszólalásaid alapján te sem vagy jobb náluk.

Sajnos először magaddal kell kezdeni a változást. Először menj pszichológushoz vagy terápiára. Próbáld a dühöt és mérget elengedni. Az élet nem a nyerésről szól, hanem akkor érsz el valamit, ha jobbá változol. Az, hogy te őket meg akarod szégyeníteni, nem egy szép dolog és nem szép példa. Te sem leszel jobb szülő így a gyerekeidnek (ha szeretnél majd családot persze).

Nekem is alkoholista az apám, még mindig, anyám manipulatív, kétszínű - tele vannak hibákkal. De én soha nem nyerni akartam, hanem megérteni őket, feldolgozni a gyerekkoromat, túllépni a depressziómon és jobbá akarok válni - tanulni a hibájukból és fejlődni. Pár év nagyon nehéz volt, mikor kirepültem a fészekből. De ma már nyíltan tudok mindkettővel beszélni a problémákról, az életükről, és az okokról. Pl néhány hónapja tudtam meg, hogy anyukámat mikor 6-7 éves volt molesztálta a bátyja egyik barátja. Pár éve az derült ki, hogy apai nagyapám és annak apja is kemény alkoholista volt. Az ő családjuk pl igazi tanyasi család volt, ment a kemény vallás és nem lehetett nem-et mondani. Akkoriban nem engedtek tanulni, maximum 1 fő/család, mert kellettél a földekre. Nem volt szabad perced, nem kerestél vele pénzt, nem voltak barátaid - csak a kemény meló. És ez kihatott rá, majd a fiára, majd a fiára. Ez mind-mind ördögi kör. Az a legnagyobb kihívás az életben, hogy ki tudj törni ebből a körből.

Ahogy te is felnősz, úgy fogod reálisabban és tisztább fejjel látni a világot. Egy érett felnőttet nem a bosszú és a kierőltetett bocsánatkérés fog előre vinni. Hanem a gondolkodás, a nyitott felfogás és elfogadás.

Ha kitisztult a fejed a düh és harag fellegéből, akkor tudsz majd beszélgetni velük. Érezni fogják ők is, hogy nem támadni és szégyeníteni akarod őket, és egyből megnyílnak. Ezzel segítitek majd egymást gyógyítani és megérted jobban őket. Tanulj empátiát, dolgozz az érzelmi intelligenciádon és tanulmányozz beszédtechnikákat.

2022. nov. 14. 21:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!