Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A legtöbb szülő miért várja...

A legtöbb szülő miért várja el a gyerekétől hogy a legalapvetőbb dolgokért is hálás legyen?

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, ha valaki önként gyereket vállal, akkor tisztában van azzal hogy a gyereknek törődésre van szüksége és pénzt, energiát kell rááldozni, de ha mégis megszüli a gyereket, akkor ezeket elfogadja. Sokan ennek ellenére miért várják el hogy a gyerek hálás legyen pl az alapvető szeretetért, törődésért, vagy akár a rááldozott anyagiakért? Nem kérte az életet, a szülei akarták. Sok szülő meg még a felnőtt gyerekét is azzal zsarolja hogy 'bezzeg felneveltelek' meg ezt meg azt megadtam neked, és ezzel kvázi az adósuknak állítják be a gyereket. Miért így állnak hozzá a helyzethez?

(Pl az én szüleim is ilyenek, neg még sok ilyet látni)

2022. nov. 6. 19:26
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%
Rövidebben a válaszom: az ilyen szülőknek pszichológushoz/életvezetési tanácsadóhoz vagy jó barátokhoz kellett volna járniuk, hogy érzelmileg rendben legyenek, mikor gyereket vállalnak, de mivel nem, ezért ha a gyerek sokaig benne marad a "sárban", akkor viszont szegény gyereknek kell majd mennie magát rendbe szedetnie, mert bizony sokszor kicsit már ideges lesz a felnőtt gyerek. Mert tudja, hogy joga van azt csinálnia, amit és ahogy gondol és látja is hogy ez másoknál gond nélkül működik, de neki nem jár a lelki béke, és még lelkiismeret furdalást is érez amikor megszólal otthon és további lelki terror jellegű valaszokat kap. Így jobb már akkor lépni, amikor ezt felismerjük és a határokat megszabni. Nem vagy attól rossz ember, hogy rossz gyereknek állítanak be és ezt a pozíciót nem fogadod el!! Hála jár azért hogy kihordtak, etettek stb. Hála viszont azért szerintem nem jár, mert valamit segítség állarcban erőszakosan rád tukmáltak és sakkban akartak tartani, az érzelmi világot összekavarni, hogy aztán a bizonytalan embert könnyebben lehessen irányítani az orránál fogva. Amilyen érzelmeket érzel az mindig is a helyes! Nem kell megmagyarázni magunknak, hogy jaj tényleg szegény anyám, tényleg mennyit fáradozott, megteszem akkor neki, hogy azt a munkát választom ami ott van az ő városában, ha már ennyire "szeret". Persze nem rossz szandékból teszik)tették hanem tudatlanok szegények. Mint írtam, jó lett volna nekik is rendben lenni, de ha akkor nem voltam, most sem késő. Sajnos az én anyukam ezt nem így látja. Ő tökéletes ő szerinte, és ez el is hangzott. Nekem is, hogy beteg lettem, lett egy autoimmun betegségem, lehet, hogy a stressz is segített rajta, ő megmondta, hogy szóljak, ha segíthet, mert hát én is a gyereke vagyok... Igen? Hát ez nagyon megható volt. Kvázi sosem volt kíváncsi arra hogy ki vagyok mi vagyok, mit érzek. Nem hogy nem segített nekem kibontakozni, de manipulálni akart, közben a fizikális dolgokat mind ellátta, egy ruhát nem teregethettem ki otthon, mert ő azt megcsinálja, azt ő jobban is tudja... Aztán ezt mondja...és nem azt hogy segítek, csak mondd meg hogy mit. Akármennyire is szomorú én megmondtam neki, hogy azzal segít, ha végre békén hagy. Hadd kapjak egy kis levegőt...
2022. nov. 8. 17:46
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
Hú, pont olyan hosszú lett a második valaszom, de a lényeg az első mondatban van :D
2022. nov. 8. 17:47
 23/26 anonim ***** válasza:

Én ezzel nem vitázom, sőt, az én anyám is ilyen (még néha a keze is eljárt), viszont ténylegesen mentálisan beteg, ergo minden amit leírtál, ismerős. Engem kifejezetten a hálával nem is nyomasztottak sosem, talán egyszer, ha hallottam egy vita hevében (akkor történetesen tényleg csúnyán beszéltem), de amúgy sosem. Sz.rt kavarni abszolút nem szokott az enyém, viszont jóformán semmi életük apámmal. Magyarországon a mentális problémákat meg most is lesz.rják, nemhogy még régebben, na meg nem is könnyű jó szakembert találni.

A kérdező esetében azonban nem derült ki sok minden, ezért próbáltam kérdezősködni, hogy írjon bővebben.

2022. nov. 8. 18:00
 24/26 anonim ***** válasza:
100%
Persze, persze. Kérdezősködni mindig jó. Lehet, hogy én azért véltem érteni, mert a kérdést szóról szóra én is írhattam volna korábban.
2022. nov. 8. 18:22
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

Lehetséges amúgy, hogy az ilyen jellegű mérgező szülők azért csinálják ezt, mert ők is hasonlót éltek meg és amiatt azt gondolják, hogy attól, hogy neki gyereke lesz, a gyereke nem fogja őt automatikusan szeretni, mert azt a dolgot ő maga sem annyira ismeri, hanem "adnia" kell azért, hogy majd kapjon is. Aztán erőszakos ad, ha nagyon akar kapni. Másik hogy azt hiszi, hogy csak ő ért a dolgokhoz, a másik még a legalapvetőbb dolgokhoz is hülye. Pl jaj én majd kimosok neked mindent. De ennek a burkolt megfogalmazásnak az igazi jelentése: nehogy tiszta mosószer legyen az egész mosógép, jaj, tudja e vajon hogy melyik tartályba melyiket kell önteni? Jaj, az eco programot valassza, nehogy azt amelyik sok vizet fogyaszt. Azaz két legyet ütött egy csapásra: megcsinált neked vmit és nem is engedett oda az ő birodalmába. Csak ezek után szokott az lenni, hogy ezt megtanulja, megszokja, és ha eljön hozzád látogatóba, akkor a te mosásodba a te mosógépeddel a te fürdőszobádban is beleszól. Majd megsértődik, ha szólsz neki, hogy ezt most a te mosógéped. És akkor jön a jó én csak segíteni akartam, és kezdődik elölről a körforgás.

(Hát, ja az én szüleimnek is eljárt a keze. Tisztán nevelésből persze...)

2022. nov. 8. 18:31
 26/26 anonim ***** válasza:
Bármi meglehet, sokszor állhat ilyen mögötte, viszont nem tudjuk még mindig, a kérdezőéknél mi a szitu. Ezt a ne csináld, majd megcsinálom én helyetted sztorit én is ismerem nagyon. :)
2022. nov. 8. 18:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!