Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A legtöbb szülő miért várja...

A legtöbb szülő miért várja el a gyerekétől hogy a legalapvetőbb dolgokért is hálás legyen?

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, ha valaki önként gyereket vállal, akkor tisztában van azzal hogy a gyereknek törődésre van szüksége és pénzt, energiát kell rááldozni, de ha mégis megszüli a gyereket, akkor ezeket elfogadja. Sokan ennek ellenére miért várják el hogy a gyerek hálás legyen pl az alapvető szeretetért, törődésért, vagy akár a rááldozott anyagiakért? Nem kérte az életet, a szülei akarták. Sok szülő meg még a felnőtt gyerekét is azzal zsarolja hogy 'bezzeg felneveltelek' meg ezt meg azt megadtam neked, és ezzel kvázi az adósuknak állítják be a gyereket. Miért így állnak hozzá a helyzethez?

(Pl az én szüleim is ilyenek, neg még sok ilyet látni)

2022. nov. 6. 19:26
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
26%

"a gyereknek törődésre van szüksége és pénzt, energiát kell rááldozni"

Te magad is használtál egy olyan szót, ami elég jól kifejezi a szülői létet, azaz "ÁLDOZNI" kell. Azok az emberek, akik ezt tisztességgel megteszik és évtizedeket áldoznak a saját érdekeik háttérbe szorításával az életükből, nem csak a gyerekeiktől, hanem minden embertől tiszteletet érdemelnek, hiszen ha nem lennének szülők, senki nem akarna lemondásokkal élni, nem lenne következő generáció sem és ezzel összeomlana a társadalom.

Szerintem teljesen hibás gondolatsor, miszerint nem a gyerek akart megszületni, akkor ezért tőle nem jár a szülei felé tisztelet.

Egy egészséges lelkületű ember egy szeretetteljes családban magának az életnek örül és alapból hálát, tiszteletet érez azok iránt, akiktől az életét kapta és akik óvó szeretettel felnevelték, gondoskodtak róla. A tiszteltet a szülő nem elvárja, hanem alapból jár neki és ha egy gyerektől mégsem kapja meg, az bizony fájdalommal, szomorúsággal tölti el a lelkét.

Természetesen szélsőséges esetekben, ha nem kap kellő szeretetet a gyerek, vagy nagyon félresiklik valami a szülőknél, az már más helyzet, de egy szeretetteljes, belsőséges szülő-gyermek kapcsolatban egy ilyen kérdés fel sem merül.

2022. nov. 6. 23:26
 12/26 anonim ***** válasza:
93%

Mert ideggörcs. :D Mert hazaviszi a munkahelyi stresszt.

Nekem is ilyen, de a poén az egészben, hogy nem lehet tudni mit gondol komolyan. Mert pl egy gyermek ártatlanságával kifejezi, hogy a gyerekek miatt dolgozza rottyantra magát, de kiderül, hogy még ez sem teljesen igaz, mert ha egy kicsit úgy érzi hogy sarokba van szorítva, akkor már jön a zsarolás. Nem tudják kezelni az érzelmeiket. Én eljutottam arra a szintre hogy megértem hogy meghülyülnek néha, de azt hogy úgy tesznek keresztbe, hogy még tudják is mivel(hiába, csak egy kis kirohanás), nem tartom korrektnek. Szerintem ha valakinek nyavajája van igenis, ne nyavajogjon és mások életét mérgezze, hanem azzal a tudattal legyen, hogy vannak kötelességei azokkal szemben akiket lekötelezett. Ha már lekötelezett ne csinálja a pszichopata játékait a másikkal, amit a filmsorozatokból ellesett.

Ez hogy bezzeg felneveltelek, egy szófosás vmelyik kommunista játékfilmből, amivel tudnak a kiégett szülők azonosulni. Ilyet normál ember nem mondd, legfeljebb valahol a világ egy szegletében, ha a gyerek mondjuk eladja az anyja feje fölül a házat vagy nem hívja meg az esküvőjére, mert azt mondja hogy most nincs kedvem a szülőket ilyenbe belevonni. Vagy nem is tudom hogy létezik-e ilyen..a másik, hogy aranyásók és az a családi hagyomány, hogy a gyerek cseléd, és egyetlen feladata hogy a szülőnek megkeresse a biztonságos kényelemhez való pénzt, megtartsa a vagyont aztán kipottyantson egy vagy két örököst akik alkalmasak lesznek arra, hogy a családi becsületet továbbvigyék. :D mert a becsületes munka, egy zsákfaluban, ahol az egyetlen életesemény még pár generációval ezelőtt az volt, hogy kidoboltatták az új ispánt vagy megyéspüspököt, akinek aztán az egész falu kapálhatott napszámba, és ha valaki belezavart ebbe a rendbe azt eretneknek titulálták. Aki inteligens halad a korral és rájön hogy a család a fontos, nem az hogy mit mondanak a szomszédok. Mindenesetre vannak ennek történelmi előzményei és a médiában is inkább a példákat látni, ritkábban a megoldásokat, mert általánosítani kell.

Végeredményben van egy kudarckerülő megszokás, amihez hozzátartozik hogy a családon belül, nem a te hanem az én számít jobban.

2022. nov. 7. 00:51
 13/26 anonim ***** válasza:
94%
Még egy vmi, szerintem ha vmit nem dolgozott fel és amiatt kesereg, sza nem csak minta, hanem vmin nem akarja túltenni magát.
2022. nov. 7. 00:53
 14/26 anonim ***** válasza:
96%
Ezért a gyereken veri le a port, a gyerek persze pozitívabb társaságot keres, amit az ilyen szülő meg nem néz jó szemmel, mert azt gondolja azokkal probléma less, mivel ő sem tudja megoldani a társas problémákat, hát magáhozláncolná, ha a gyerek hagyná, de nem hagyja ezért szomorú, kinjába tehát rombolja a lelkivilágát, különben nem "maradna vele".
2022. nov. 7. 00:58
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Nem derült ki, mire gondolsz pontosan. A valóban toxikus, "kiszartalak, hát kuss a neved" típusú idegbajosakról beszélsz, vagy azokról, akiknél a prüntyőke besértődik, ha a szülő rá mer szólni, hogy viselkedjen már. Ilyenre is van példa, a gyerek is lehet toxikus ám.
2022. nov. 7. 09:10
 16/26 A kérdező kommentje:
Engem az zavar mikor a szülő érzelni függésbe vonja a gyerekét, tehát mindig felhivja a figyelmét hogy pl ha valamit rosszul csinál, veszekedés van, akkor milyen hálátlan
2022. nov. 7. 19:43
 17/26 anonim ***** válasza:
48%
Így kicsit árnyaltabb, bár még pontosítanék: felhívja a figyelmet kioktatóan, vagy tényleges jó szándékkal? Ő kezd el a gyerekkel veszekedni és felhánytorgatni dolgokat, vagy a gyerek kezd el kapásból alpáriba átmenni, és elküldeni a szülőt a k.rva anyjába? Mert ha az utóbbi, akkor nem a szülő hibája, ha jelzi, hogy állítsa már magát a gyerek takaréba. Volt nekem olyan ismerősöm, aki egy órán át szidta az anyját, mert az visszahívta az ajtóban, hogy vigyen esernyőt, mert elázik...
2022. nov. 7. 19:49
 18/26 anonim ***** válasza:
80%

17-es, nekem meg olyan volt, hogy legyek hálás, amiért ehetek abból, amit ő készített - de pl a betétet már a saját zsebpénzemből vegyem meg, mert ő nem vesz "nekem" - mikor ugyanazt használtuk.

Nem szóltam neki vissza, egyszerűen ha tortát sütött szülinapra - senki nem kérte - elénk b...ta, hogy tessék ezért álltm 5 órát a konyhában, stb.

Egyébként meg, és ha elázik a gyerek? Így járt.

2022. nov. 8. 07:31
 19/26 anonim ***** válasza:

18.: Igen, ilyen is van sajnos. Arra akartam csak rávilágítani, hogy nem pontos a szitu kérdezőnél, mert nem mindig a szülő a hunyó.

Normális embereknél meg nem okoz hisztirohamot, ha valaki szól neki, hogy vigyen ernyőt, máskülönben elázik. A csaj pedig minimum 20 volt, amikor így reagált. Igen beszédes, hogy kb. egy fia barátja sincs.

2022. nov. 8. 11:37
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
#19: a kérdező szerintem a saját élete miatt tette fel a kérdést. Ebből kiindulva, csak az ő leírt kérdését figyelembe véve, nálam tehát az jött le, hogy intelligensen megfogalmazva felvetette, hogy az "ezt érdemlem tőled azok után, amit érted tettem?" típusú kijelentései a szülőknek honnan jönnek. És honnan veszik a "bátorságot" ahhoz, hogy érzelmileg zsarolják a gyereket olyanokkal, amit kvázi addig amíg a gyerek nem tudja ellátni magát, pl pár évesen főzni, aztán iskolai dolgokat kifizetni, amíg nem dolgozik, az jár neki, még ha csúnya is a használt szó. Mert hát ha vernék a gyereket, sem tudná még megcsinálni, ezért el kell látni. De ha meg már túl nagy hozzá, pl 20 és még mindig "megtesznek" érte olyan dolgokat, amiket a "gyerek" nem kért vagy akár szólt is azért, hogy szívesen megcsinálom. De a szülő erőszakosan megcsinálja, mert ezzel valósítja meg magát, hogy ő igenis olyan jó szülő, hogy még ezt is megteszi a gyerekért...hogy aztán lelki terrorral azt érezze, hogy beleszólhat a gyereke életébe. Hol lakjon, kivel, mikor vallaljon gyereket, mikor látogassa őt. Kvázi az ilyen szülők azt gondolják, hogy az ő kis családja szent és mindenki más csak betolakodó. Ezért ha valakit nem sikerült elmarnia a gyereke mellől, akkor arra 20 év utan is idegenként tekint és hátulról jövően ellenségeskedik még mindig. Nem tudja elfogadni, hogy a gyereke egyszer csak le kellene hogy váljon érzelmileg. Ezért meg akarja kötni. Ilyenekkel, jaj, gyertek haza, én fizetem a benzint. Majd ha otthon vagytok félre hív, ha meg elmentetek kavarja a szart. Ezzel szemben az olyan szülő, amilyen nem az enyém, meg nem a kérdezőé egyensúlyt próbál megteremteni. És az sem esik neki rosszul, ha a gyerek külföldön találta meg a boldogságot. De ez a gyerek viszont általában örömmel utazik haza és ujságolja el a dolgokat otthon. Mert "feltétel nélkül" szeretik. Az ilyen szülőkkel vitázni is lehet, nincs zsarolás, hanem kommunikáció van és egyensúly
2022. nov. 8. 17:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!