Megjelent "apukát", hogy lehet leszerelni?
A lányom 9 éves lesz. 1 éves volt mikor az apja elhagyott minket, külföldre költözött. 2 éves volt, mikor megismertem a már férjem. Őt tekinti és hívja is apának.
Az igazi apjára nem is emlékszik, 2 éves volt mikor utoljára látta. Azóta is nem kereste őt, én meg nem beszéltem róla. Tudja, hogy nem a vérszerinti apja a férjem.
Na de az igazi apuka 2 hónapja haza költözött. Most elkezdett írogatni, hogy akarja látni a lányom. Én se akarom és a lányom se. Egy vadidegen számára.
Eddig nem is válaszoltam az üzenetekre. A 8 év alatt bármi gond volt, én nem tudtam volna neki szólni mert le voltam tiltva. A teljes felügyeleti jog az enyém. Az egész bírósági döntés is ő nélküle született meg.
Hogy tudom leszerelni és kikerülni azt, hogy ne kelljen a lányomnak találkoznia vele?
Természetesen ha a lányom akarná engedném. Ha a jövőben szeretné megismerni is engedném. De mikor felhoztam neki, hogy ez a helyzet. Rögtön tiltakozott, hogy őt nem érdekli.
Én soha nem szidtam őt, soha nem tettem rá a lányom jelenlétében negatív jelzőt. De valljuk be nem is beszéltünk róla soha.
Ha van egy kis eszed, akkor felkeresel egy családjoggal foglalkozó ügyvédet. Ő majd elmondja hogy mihez van jogotok, és mihez van joga a gyerek apjának. Az a biztos amit az ügyvéd mond.
Mindig vannak "kiskapuk" amikre van lehetőség, de ehhez ismernie kell a ti konkrét helyzeteteket. Kérni kell egy egyszeri jogi szaktanácsot és akkor tudod, hogy mihez van jogotok. Ennyit szerintem neked is megér a nyugalmatok.
Ha a férjed az apukája, kölcsösen mindenki annak tartja - nem merült fel, hogy a nevére veszi?
Ez jogilag mondhatni egy örökbefogadásnak felel meg, ő lesz jogilag, hivatalosan is az apja, gondviselője - utána örökölhet majdan, stb. A vérszerinti apuka pedig ezzel teljesen lemond a gyerekről, megszűnik a gyermektartási kötelezettség, és a láthatási jog is - valóban idegenné válik jogilag.
Persze ehhez sem árt a jogi tanácsadás a részleteket illetően, abban pl. nem vagyok biztos, hogy kell-e apuka írásos beleegyezése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!