Az miért jó a családomnak, hogy szombat reggel 6-kor felkelek hangoskodásra?
Én nem értem mi van az itteni emberekkel. Vagy mindenki dacos tini vagy vallja a "jajszegényfiamnaka pici-törékeny lelkivilágát nehogymegbántsuk" elvet.
Értem én, persze, fontos az alvás. De az is opció mindig, hogy a szegénypicifiú ne hajnalba essen haza a bulikából vagy ne hajnalig GTA-zzon, hanem időben elmenjen aludni és 8-ra biztosan ki tudja magát pihenni. Azt a 2 óra különbséget a háztartási gépek bekapcsolása között meg lehet beszélni HA mindkét fél a normális kommunikációra nyitott.
És nem, szó sincs arról, hogy dühös mami lennék. Én egyetemista vagyok saját háztartással és nekem igenis fontos, hogy minél hamarabb le tudjam rendezni a különböző háztartási dolgokat. Így is alkalmazkodok a szomszédokhoz, követem a házirendet és nem teszem be mosást 7 előtt vagy este 8 után. De ha már én vezetem a háztartást és szegénypicifiú a kisujját se emeli fel azért, hogy a ruházata tiszta legyen akkor a saját háztartásában az anyja had takaríthasson akkor amikor akar. Én sem azért kloffolom ki a húst reggel 9-kor, mert üthetnékem van aktuálisan, hanem mert délben enni akarok. Nem azért rakok be mosást reggel 8-kor, mert nincs mit felvennem és olyan jól zúg a gép, hanem mert ezt is meg kell csinálni és jobb előbb, mint később életelvet vallok.
Ahhoz kepest 21-es, hogy csak egyetemista vagy es nem volt olyan regen az a tinikor neked, egyaltalan nem emlekszel, milyen is az. Az egyik az, hogy ez egy fontos fejlodesi szakasz es onmagaban is lehet nehez, a masik meg, hogy ilyenkor szinten megnovekedik az alvasigeny, mint a babaknal.
Ugyan az en gyerekem meg picike, de hetkozben bolcsibe jar (en meg dolgozom es haztartasom van:))
es fel7-kor keltem. Meg o is nagyon szivesen alszik hetvegen tovabb, pedig kulonosebben teendoje nincsen, csak jatszik ugye a bolcsiben.
De egy tini, aki sokszor reggel 5-6-kor kel, suliba megy, tanul, esetleg sportol, nehogy mar ne erdemeljen ki egy kis alvast hetvegen! Az en anyam is hagyott aludni, en is igy fogok tenni. Ez nem azt jelenti, hogy ne segitettem volna be anno a haztartasba vagy akarmi, egyszeruen csak kipohentem magam, aztan csinaltam a dolgom. De hetkoznap is mondjuk,nem csak hetvegen kellett nalunk takaritani vagy fozni.
Es bulizni is el fogom majd engedni a gyereket, ha ugy van es hagyni fogom aludni akkor is masnap :)
Nem ertem hogy lehetsz mar most, ilyen fiatalon ennyire keseru. Ez durva azert.
23-as:
Látom megérkezett szuper-mami aki jelenleg a csecsemője miatt el van telve anyai ösztönnel. Azért kíváncsi leszek, hogy 15 év múlva a dacos tiniddel hogy nyilatkozol majd a témában.
Viszont térjünk vissza arra amit írtál: nem volt olyan messze a tinikorom, hogy ne tudjak visszaemlékezni rá. És örömmel kijelentem, hogy mindig is koránkelő voltam, valamint nem egy bulizós típus, úgyhogy itt szó sincs arról, hogy csak az orromig látnék és ne emlékeznék.
Nem mondom, hogy nincs hátránya a koránkelőségnek, mert van. De előbb-utóbb mindenki azzá válik ahogy a környezetemet nézem. A párom volt anno olyan, mikor összejöttünk, hogy simán 10-12-ig aludt. Azóta már 3 éve munkába állt és ha van szabad hétvégéje akkor sem tud 8 után aludni, mert a bioritmus átvette az uralmat a teste felett.
Úgyhogy egyszerűen a jelen társadalom a koránkelőket preferálja és ehhez kell alkalmazkodni nagyvonalakban. Persze, online oktatásnál sokan benyomták a meet-et és aludtak közben rajta, de ne rugaszkodjuk el mindig ehhez a 2-3 évet felölelő szituációhoz.
Tiniként valóban nagyobb lehet az alvásigénye, már akinél, viszont az egészséges mérték még mindig 7-9 óra között van.
Most direkt a kérdés kedvéért kerestem egy hitelesnek bizonyuló forrást:
Itt egy 16 évesnek 7 órát jelöl meg. De vegyünk mondjuk 9-et, mert nagyon fáradt. Ha lefekszik 10-kor akkor 7-ig meg is lesz ez az óraszám.
Viszont nehogy már azzal érveljünk, hogy szegény gyerek 6-kor kel a suli miatt átlagosan. Én esküszöm csak itt látok GYK-n hisztit ebből, a való életben a szüleimnél, nagyszüleimnél, felnőtteknél SOHA nem láttam még panaszt amiatt, hogy fel kell kelni amikor fel kell. Ez az élet rendje. Mindig is kellett alkalmazkodni és mindig is kelleni fog. Persze, lehet majd a te fiad egy nagyágyú lesz és felhúz majd egy olyan egyéni vállalkozást aminél akár 10-ig is aludhat. De nem ez az átlag. És nem is ez kell legyen az átlag.
Most te a szoknyád alá akarod nevelni a gyereked vagy az életre? Mert az első főnök akinek bejelenti a fiad majd, hogy márpedig ő nem kel fel 6-kor, az úgy rúgja ki az ajtón ahogy nem szégyelli.
Keserű volnék? Nem, nem hiszem.
Meglehet, hogy azért vagyok ennyire agresszív mert koránkelőként sosem értettem meg igazán a későnkelők gondját, de az a helyzet, hogy engem mindig arra neveltek, hogy bár kell tudjak nem-et mondani, ki kell álljak magamért, vannak olyan békák amiket le kell nyelni és vannak helyzetek amikhez alkalmazkodni kell. Szegény gyerek 6-kor kel, hogy suliba járjon? Felnőttek milliói teszik ugyanezt, és majd a felnőtt gyerekek is ezt kell csinálják. Ettől még lehet élvezni a fiatalságot és fiatal kort.
Egyszeruen 0 empatia van benned 24-es masok fele, ez borzaszto.
Csak azert, mert te olyan vagy, amilyen, elvarod, hogy masok is pontosan ilyenek legyenek.
A vilag nem igy mukodik, de majd rajossz te is idovel remelem.
Semmi gond azzal, ha valaki szeret koran kelni, de nem kene maglyan elegetni azokat, akik meg nem :)
Nem tudom tenyleg, mi tett teged ennyire keseruve es beszukult tudatuva, de nagyon sajnalom! Remelem sikerul ebbol kijonnod hamar :)
En nem mondtam, hogy rossz, mindenki azt csinal, amit akar.
A hozaallasa a borzaszto, mert o csakazertis felkelti meg a szomszedot is reggel 6-kor, merthogy o koran kelo tipus. Keljen koran, de ne varja el masoktol is, hogy ez kovetendo pelda legyen. Miert is kene? Miert nem lehet elfogadni, hogy masok vagyunk? Miert kell masokra raeroltetni a mi igazunkat? Ezt sose fogom megerteni.
En nem azert nem keltem most se meg majd kesobb se a gyereket reggel 6-kor, hogy nehogy beletiporjak a kis lelkebe, nyilvan fel tud kelni, fel is fog kelni, ha megyunk valahova vagy valami van, hanem egyszeruen azert, mert nem latom ertelmet szenvedni hajnalban a sok szarral.
A hazimunka es minden egyeb megvar. Es en is nagyon szeretnek pihenni es tovabb aludni :))
Tudom, egy szulonek martirnak kell lennie, de en nem vagyok az. Merek boldog lenni es nyugiban elni az eletem.
"A hozzáállása a borzasztó, mert o csak azértis felkelti meg a szomszédot is reggel 6-kor, merthogy o korán kelő típus. Keljen korán, de ne varja el másoktól is, hogy ez követendő példa legyen. Miért is kéné? Miért nem lehet elfogadni, hogy mások vagyunk? Miért kell másokra ráerőltetni a mi igazunkat? Ezt sose fogom megérteni."
Már megbocsáss, de ezzel a kijelentéseddel megint csak ugyanott tartunk mint az előbb. Hogy mindenki hülye, csak te vagy a villamos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!