Mit szólnál ahhoz ha munkanélküliként teherbe ejtenéd a barátnődet, el akarnád venni,apad erre azt mondaná hogy odaadja az összes megtakarított pénzét ami 40 millió forint három feltétellel:?
1. Ingatlant veszel belőle.
2. Ő lesz a haszonélvező, lakhattok benne de joga lesz neki is ott lakni s nemet mondhat az eladására
3. Házassági szerződést kell irnotok így ez a ház alapból nem lehet a nőé nem lehet vele közös se válás esetén. (Csak esetleg valamennyi év házasság után, ahogy a törvény megírja ezt nem tudom hogy van a lényeg hogy nem lesz azonnal közös)
41: " Igazán nem értem, ezen mi a meglepö, az ajándék nem csiki-csuki dolog, az a gyereké."
Nem létezik olyan törvényi lehetőség hogy ajándék visszakövetelhető?
És úgy tudom hogy igen és ingatlan esetében létezik olyan törvény hogyha az ingatlannal kapcsolatosan pert indítanak akkor befagyasztják annak az eladásának a lehetőségét.
Vagyis a gyakorlatban megakadályozható az eladás mondjuk ennek nem a haszon élvezethez van köze hanem az ajándékozáshoz.
Ha ezeket jól tudom akkor ha a haszonélvezet a tulajdonos ajándékozával jött létre akkor a tulajdonos mégiscsak megakadályozhatja az eladást legalább addig amíg a per végig nem megy.
Ha pedig a per vége az lesz hogy visszaszáll a tulajdonába az ingatlan akkor végül is teljes mértékben meg tudja akadályozni ha úgy gondolja hogy nem azt teszi vele amit ő elképzelt-vagy bármilyen más elképzelt ok - miatt ha bíróság végül egyetért azzal hogy vissza kell kapnia az ajándékot.
Mondjuk ezt haszonélvezettel függetlenül megtehetné ha valaki ajándékot at például egy ilyen esetben haszonélvezet nélkül akkor is ugyanúgy visszakövetelheti.
Akkor nem érvényes ez a lehetőség amit leírtam most hogyha haszonélvezet nem így valósul meg hanem például özvegyként kap valaki haszonélvezetet akkor ugye nem tud perelni ajándék visszakövetelése ügyében mert nem ajándékról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!